Novosti

Dve komšijske zemlje ulaze u Šengen: Šta će biti sa cenama u talasu nadolazećeg turističkog "buma"

Komentari

Autor: Euronews Travel

23/03/2024

-

12:57

Dve komšijske zemlje ulaze u Šengen: Šta će biti sa cenama u talasu nadolazećeg turističkog "buma"
Dve komšijske zemlje ulaze u Šengen: Šta će biti sa cenama u talasu nadolazećeg turističkog "buma" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bugarska i Rumunija zvanično će se pridružiti šengenskoj zoni 31. marta, čime će im biti omogućeno slobodno kretanje među državama članicama.

Iako su obe zemlje članice Evropske unije od 2007. godine, i dalje su obavezne da pokazuju pasoše prilikom ulaska u druge zemlje EU, za razliku od ostalih građana Bloka.

Međutim, ove godine granične kontrole za ove dve zemlje biće pojednostavljene, a to povlači i činjenicu da će se promeniti i mnogi drugi aspekti.

Mnogo je pak, spekulacija da li će Bugarska i Rumunija krenuti stopama Hrvatske koja je nedavno ušla u šengensku zonu, da bi nedugo potom bila naširoko kritikovana zbog podizanja cena od strane posetilaca iz celog sveta.

Od Bugarske i Rumunije se ne očekuje da će prebaciti svoje postojeće valute na evro, kao što je to uradila Hrvatska, barem ne u bliskoj budućnosti, ali će, što ne iznenađuje, do prvih promena doći odmah.

Šta će biti sa cenama

Elejn Voren, stručnjak za putovanja i osnivač bloga "The Family Cruise Companion" nada se da ulazak u šengensku zonu neće odmah dovesti do povećanja cena jer bi to odvratilo potencijalne turiste.

"Pojačana konkurencija bi mogla da uravnoteži svaku tendenciju da cene prenaglo skoče na najposećenijim destinacijama. Sa putnicima koji lako mogu da upoređuju cene, hoteli i druge turističke delatnosti će želeti da ostanu konkurentni", rekla je ona za Euronews Travel.

profimedia

Sofija

Ipak, čini se da je prerano reći šta bi to tačno moglo da znači.

"Sve u svemu, kombinacija faktora - više posetilaca, ali i oštrije konkukrencije, sugeriše da uticaji na cene neće biti najjasniji. Popularna mesta mogu imati skromna povećanja cena, dok će se ruralna područja suočavati sa pritiscima da one ostanu niske", dodala je i nastavila:

"Ne možemo poreći da će pridruživanje Šengenu u velikoj meri podstaći turizam u Rumuniji i Bugarskoj. Ekonomije ove dve zemlje će dobiti značajne nove mogućnosti. Biće fascinantno gledati kako će turizam i biznis evoluirati u obe nacije u godinama koje dolaze".

profimedia

Crno more

Robert Blaščik, šef odeljenja za strateške klijente u kompaniji Conotoxia kaže za Euronews Travel da, iako još nije jasno do kakvih će promena doći, postoji nada i za ove dve zemlje i za posetioce.

"Ulazak u šengenski prostor imaće prilično neutralan uticaj na cene u ovim zemljama, posebno na početku. Marginalno pozitivan uticaj smanjenja vremena na granicama i troškova drumskog prevoza se u početku neće osetiti", kaže on i nastavlja:

"Dugoročno gledano, ulazak u Šengen ima tendenciju da im obezbedi jaču potražnju koja će podstaći porast broja posetilaca. Uticaj na turizam je nedvosmislen"

Nova era

Rumunija i Bugarska su i dalje poznate kao destinacije koje su prilično "van utabanih staza" i koje turisti retko posećuju. Međutim, to ne znači da nemaju šta da ponude posetiocima.

Lucija Pola je stručnjak za putovanja i osnivač bloga "Viva La Vita". Ona je ujedno i veliki ljubitelj Rumunije i Bugarske i nada se da će ulazak u Šengen otvoriti ove zemlje novoj generaciji turista.

"Jedva čekam da vidim kako sve više putnika otkriva ove dragulje. Očekujem porast turizma, što bi moglo dovesti do veće konkurencije među pružaocima putovanja, a to znači još pristupačnije mogućnosti smeštaja i prevoza", kaže ona za Euronews Travel.

profimedia

Transilvanija

Osim toga, ekološka putovanja su trenutno "u modi", pa tako turisti sve više biraju zelenije metode trasnporta kako bi stigli do svojih destinacija. Lucija se nada da će ove dve balkanske nacije to uzeti u obzir u pokušajima da privuku turiste.

"Posetioci će imati više slobode da istražuju teren sopstvenim tempom i koriste ekološki prihvatljivije opcije kao što su vozovi i bicikli. Ova promena bi mogla da podstakne dublje uvažavanje lokalne kulture i odgovorne turističke prakse, što je od koristi i životnoj sredini i zajednicama koje posećujemo", rekla je ona.

Poznato je da rigorozne provere na granicama bez šengenskih privilegija, odbijaju turiste koji smatraju da takvo putovanje nije vredno muke.

profimedia

Bukurešt

To bi se moglo promeniti - doslovno preko noći, kaže stručnjak za putovanja i suosnivač StayNewEngland.com Majkl Donovan.

"Kada sam posetio Bugarsku početkom dvehiljaditih, granice van Šengena su dodavale složenost koja je odvraćala mnoge nezavisne putnike. Nakon pristupanja Šengenu, mislim da ćemo imati prilike da vidimo više bekpekera i 'eurotrip' turizam, posebno među mlađim Evropljanima. Ova demografija je naglo podigla lokalne ekonomije na mnogim drugim mestima nakon ulaska u Šengen", rekao je on za Euronews Travel.

Rumunija posebno, kaže Majkl, "već doživljava renesansu kao kulturno i avanturističko žarište. Uklanjanje graničnih kontrola može staviti jedinstvenu obalu Crnog mora i region Transilvanije na globalnu mapu.

profimedia

Crno more

On i drugi stručnjaci, predviđaju početni porast od 15 do 25 odsto međunarodnih posetilaca u obe zemlje, koji će nastaviti da raste kako godine budu prolazile.

"To je uzbudljiv korak za region za koji verujem da će u godinama koje dolaze duboko povećati svoju važnost na međunarodnoj mapi turizma", dodaje on.

Strah od prekomernog turizma

Iako je jasno da će ulazak ove dve nacije u šengensku zonu povećati turizam i ojačati njihove ekonomije, postoji zabrinutost da bi prekomerni turizam - uobičajen širom Evrope, brzo mogao postati problem.

Riteš Raj, COO i CPO platforme za rezervaciju smeštaja CuddlyNest, veruje da bi uključivanje u Šengen moglo da dovede do prekomernog turizma na popularnim destinacijama u Rumuniji i Bugarskoj.

"Bukurešt ima neverovatno pristojne cene, bilo da se radi o hotelima ili restoranima. U poređenju sa većinom drugih evropskih prestonica, Bukurešt sigurno ne privlači isti broj, ali to donosi svoje prednosti jer nije prenatrpan turistima i prezasićen gužvom", rekao je on.

profimedia

Bukurešt

Riteš se plaši da bi, kako vreme bude prolazilo, Bugarska i Rumunija mogle da primete sličan trend.

"Njihova novostečena popularnost mogla bi da rezultira porastom cena smeštaja, lokalnih dobara i usluga jer povećana potražnja često povećava i troškove", kaže on za Euronews Travel.

Međutim, to ne mora biti unapred određeni zaključak.

"Veći broj posetilaca bi takođe mogao da stimuliše diversifikaciju destinacija. Povećana dostupnost mogla bi da dovede do istraživanja manje zastupljenih lokacija, ravnomernijeg širenja koristi od turizma širom zemlje, što je trend koji bi mogao da dovede do održivijeg i inkulzivnijeg rasta u sektoru turzma"

Sugeriše i da će uspeh ove dve zemlje u prilagođavanju novonastalim okolnostima "u velikoj meri zavisiti od toga kako Rumunija i Bugarska upravljaju svojom turističkom politikom i infrasturkturom dok su suočene povećanim brojem posetilaca".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja