Region

Ići će se na nove vanredne izbore u Bugarskoj: Vraćen i treći mandat za formiranje vlade

Komentari

Autor: Tanjug

28/03/2024

-

13:45

Ići će se na nove vanredne izbore u Bugarskoj: Vraćen i treći mandat za formiranje vlade
Tanjug/AP/Valentina Petrova - Copyright Tanjug/AP/Valentina Petrova

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici stranke "Postoji takav narod" (ITN) vratili su danas bugarskom predsedniku Rumenu Radevu, treći i poslednji mandat za sastav vlade, koji im je uručio, što otvara put za zakazivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Mandat koji je uručen ITN-u bila je poslednja šansa za formiranje redovne vlade u okviru aktuelne Narodne skupštine, prenosi Bugarski radio.

Predsednik Radev sada mora da odredi datum prevremenih izbora za parlament, nakon što su mu tri mandata za formiranje vlade vraćena neispunjena.

Na izborima prošlog aprila, GERB je osvojio 69 poslaničkih mandata, dok je koalicija koju predvodi partija "Nastavljamo promenu " osvojila 64 od ukupno 240 mesta u bugarskom parlamentu i pokušaji da oni formiraju vladu ranije su propali.

Prvi mandat Radev je poverio koaliciji GERB-SDS, ali ona nije formirala vladu – mandatarka Marija Gabrijel je odustala i vratila mandat.

Drugi mandat za sastav vlade poveren je Nikolaju Denkovu, kandidatu za premijera koga je predložila druga po snazi u 49. sazivu Narodnog sobranja snaga – "Nastavljamo promenu – Demokratska Bugarska" ("NP-DB"), ali mandatar je odmah vratio mandat.

Saglasno bugarskom ustavu treći mandat za sastav vlade predsednik poverava nekoj od ostalih parlamentarnih snaga, po svom nahođenju, u roku od 7 dana.

Prema ustavu, ako se ne postigne saglasnost o formiranju vlade, predsednik nakon konsultacija sa poslaničkim grupama imenuje prelaznu vladu, i u roku od 2 meseca raspisuje nove prevremene izbore.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa