Evropa

Italija usvojila kontraverzan zakon: Protivnicima abortusa dozvoljeno da prilaze ženama u klinikama

Komentari

Autor: Euronews

24/04/2024

-

12:21

Italija usvojila kontraverzan zakon: Protivnicima abortusa dozvoljeno da prilaze ženama u klinikama
Italija usvojila kontraverzan zakon: Protivnicima abortusa dozvoljeno da prilaze ženama u klinikama - Copyright Roberto Monaldo /LaPresse via AP

veličina teksta

Aa Aa

Italijanski Senat usvojio je zakon koji dozvoljava pojedinačnim regionima da omoguće pristup grupama "sa kvalifikovanim iskustvom u podršci majčinstvu" ženama koje razmišljaju o abortusu u državnim klinikama.

Obrazloženje vlade premijerke Đorđe Meloni je da se tako ispunjava prvobitna namera zakona iz 1978. o legalizaciji abortusa, poznatog kao Zakon 194, koji uključuje odredbe o prevenciji ove procedure i podršci majčinstvu.

Međutim neki medicinari se pitaju koliko je mudro dozvoliti medicinski nekvalifikovanim grupama protiv abortusa da pristupe ženama.

"Onda nije jasno kako želite da uključite u savetovališta, a takođe i u bolnice, jer se to već dešava u nekim regionima, osobe za koje ne znate kakve kvalifikacije imaju“, kaže Silvana Agatone, predsednica udruženja LAIGA, koje se zalaže za pravo žena na slobodan izbor.

"Sigurno nisu učili, niti su položili ispite da bi sa ženama razgovarali o temama za koje savetovalište već ima visoko kvalifikovane ljude da se njima bave", dodaje ona.

Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

 

Neke opozicione ličnosti takođe tvrde da je zakon usvojen zaobilaženjem propisanog parlamentarnog procesa.

"Prinuđeni smo da trpimo ovaj amandman koji je usvojio deo ove većine bez parlamentarne debate, bez ikakve rasprave, ne dozvoljavajući nam da uđemo duboko u temu", rekla je senatorka Demokratske stranke Beatris Lorencin.

Prema italijanskim zakonima, ženi je dozvoljeno da abortira na zahtev u prvih 12 nedelja trudnoće, ili kasnije ako su njeno zdravlje ili život ugroženi.

Međutim, lak pristup abortusu nije uvek zagarantovan, piše Euronews. Zakon dozvoljava medicisnkom osoblju da se pozove na prigovor savesti i da odbije da izvrši abortus, što znači da žene ponekad moraju da idu negde drugde da bi obavile zahvat.

Stopa nataliteta u Italiji, koja je već među najnižima u svetu, konstantno pada već oko 15 godina i dostigla je rekordno nizak nivo prošle godine sa samo 379.000 rođenih beba.

Međutim, premijerka Đorđa Meloni odbacila je protivljenje amandmanu kao "lažne vesti" i rekla da je dozvola onima sa "pro-životnom" porukom da uđu u klinike za abortus namenjena isključivo potpunom informisanju žena.

"Verujem da moramo da garantujemo slobodan izbor i verujem da za slobodan izbor morate raspolagati svim potrebnim informacijama. To je ono što Zakon 194 predviđa i mislim da je to ispravno", rekla je ona ranije ove godine.

Italija je izuzetak u odnosu na trend u Evropi

Nove tenzije oko abortusa u Italiji idu u suprotnom smeru od razvoja događaja u Evropi.

Francuska je ove godine obeležila Međunarodni dan žena tako što je u ustav dodala zagarantovano pravo na abortus. 

Prošle godine je većinom katolička Malta glasala za ublažavanje najstrožih zakona o abortusu u Evropskoj uniji.

Nedavno su poljski poslanici su krenuli sa predlozima za ukidanje skoro potpune zabrane abortusa koju je donela prethodna desničarska vlada u zemlji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa