Evropa

Drugi dan konferencije "CPAC Hungary 2024": Tramp poručio da se raduje saradnji s Orbanom, obratio se i Peter Sijarto

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/04/2024

-

18:50

Drugi dan konferencije "CPAC Hungary 2024": Tramp poručio da se raduje saradnji s Orbanom, obratio se i Peter Sijarto
Drugi dan konferencije "CPAC Hungary 2024": Tramp poručio da se raduje saradnji s Orbanom, obratio se i Peter Sijarto - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

U Budimpešti je u toku drugi dan konferencije "CPAC Hungary 2024", najvećeg evropskog skupa konzervativaca i suverenista u organizaciji "Konzervativno-političke akcione konferencije" (CPAC) iz SAD i mađarskog "Centra za fundamentalna prava" (CFR).

Nakon što je jučerašnji skup otvoren nastupima organizatora i gostiju, a kulminaciju doživeo nastupom domaćina, mađarskog premijera Viktora Orbana, danas je posetioce "CPAC Hungary" čekalo veliko iznenađenje u vidu obraćanja kandidata za predsednika SAD Donalda Trampa.

Predsednički kandidat Tramp je pozdravio učesnike konferencije ističući zahvalnost organizatorima. Podsećajući učesnike da je nedavno govorio na konferenciji "CPAC" u Americi, Tramp je istakao da se danas "patriote ponosno bore na prvim linijama za spas zapadne civilizacije".

"Nedavno sam govorio na "CPAC" konferenciji u Sjedinjenim Državama i sada mi je čast da se obratim tolikom broju patriota u Mađarskoj, koji se ponosno bore na prvim linijama bitke za spas zapadne civilizacije. Zajedno smo uključeni u epsku borbu da oslobodimo naše nacije od svih zlokobnih sila koje žele da ih unište. Svakog dana se borimo da očuvamo našu kulturu, zaštitimo svoj suverenitet, odbranimo svoj način života i podržimo vanvremenske vrednosti slobode, porodice i vere u Svemogućeg Boga", rekao je bivši predsednik SAD i kandidat na novembarskim izborima.

Nastavljajući u istom tonu, Tramp je istakao zadovoljstvo jer je imao priliku da sarađuje sa Viktorom Orbanom, te uverenje da će nastaviti da sarađuju nakon novembarskih izbora.

"Kao predsednik, bio sam ponosan što radim sa premijerom Orbanom, inače, velikim čovekom, na unapređenju vrednosti i interesa naša dva naroda. Suzbili smo ilegalnu imigraciju, zaštitili naše granice, otvorili radna mesta i odbranili našu tradiciju i judeo-hrišćanske vrednosti, to je tako važno, judeo-hrišćanske vrednosti. Radujem se što ću još jednom blisko sarađivati sa premijerom Orbanom kada položim zakletvu kao 47. predsednik Sjedinjenih Država", istakao je Tramp.

profimedia

 

Tramp je takođe istakao važnost ujedinjenja konzervativnih snaga u njihovoj borbi, kao što je to u svom nastupu apostrofirao i Orban.

"Sve dok ostanemo ujedinjeni u svojoj viziji, verni svojim principima i neustrašivi u odbrani naših vrednosti, konzervativci će pobediti u borbi da spasu našu civilizaciju od komunista, marksista i fašista i da povrate vladavinu konzervativizma i zdravog razuma u svet. Hvala vam još jednom i svima u "CPAC Hungary", nastavite sa odličnim radom, radite fantastičan posao i imate sjajnog premijera, hvala vam", zaključio je predsednik Donald Tramp.

Vilders: Prošlog novembra svet je video ustanak Holandije

Jedan od govornika drugog dana "CPAC Hungary" je bio i Hert Vilders, lider konzervativne "Partije slobode", koja je pobednik holandskih izbora, i koja, kako je Vilders istakao, vodi pregovore o formiranju desne konzervativne vlade.

"Prošlog novembra, svet je bio svedok ustanka Holanđana, pobune holandskog biračkog tela protiv vladajućeg establišmenta. Moja stranka, Partija slobode, je više nego udvostručila svoja mesta u parlamentu i mi smo postali daleko najveća stranka u Holandiji i danas pregovaramo o formiranju nove vlade i nadam se da ćemo uspeti", istakao je Vilders.

Vilders je u govoru istakao da se ne boji posledica mogućeg zastoja pregovora o vladi, koje su isticali holandski novinari, kako kaže, i iz tog razloga ohrabruje sve učesnike konferencije na borbu, jer nema razloga za strah.

"Reciću nekoliko reči holandskoj štampi, jer su danas veoma nervozni. U holandskim novinama, nacionalnim novinama, večernjim vestima, čak i u vestima u 20.00 časova i drugim vestima, svi kažu da ćemo ućešćem na "CPAC Hungary" ubiti pregovore o vladi. Ja to neću učiniti, jer je to što smo postali najveća stranka, velika odgovornost prema našoj zemlji. Dakle, holandskoj štampi, ako vas samo to zanima, idite kući", rekao je Hert Vilders.

Nakon toga Vilders je istakao da je Mađarska zemlja njegove supruge Kristine, kao i njegovog "dragog prijatelja" Viktora Orbana. Upravo Orbanovu ulogu je istakao kao ulogu hrabrog lidera, koji brani judeo-hrišćansku civilizaciju, te ulogu onoga koji brani vrednosti civilizacije i granice svoje zemlje.

"Premijer Orban je hrabar vođa koji se ponosno zalaže za svoju zemlju i judeo-hrišćanske vrednosti svog naroda. On štiti Mađare od ilegalne imigracije. I voleo bih da više evropskih lidera sledi njegov primer", istakao je Vilders.

Vilders je dalje istakao "woke" ideologiju kao jednu od egzistencijalnih pretnji čitave civilizacije.

"Verujem da postoje dve velike egzistencijalne pretnje sa kojima se danas suočavamo. Jedna je unutrašnja, a druga spoljna. Prvo, tu je "wokeism", kulturni relativizam, preovlađujuća ideja u većini akademija i medijima, koja tvrdi da nema lojalnosti, nema nacije, sve je za njih zamenjivo i bez vrednosti", kazao je lider najjače holandske partije.

"Davdeset godina sam zatvorenik, jer sam odlučio da branim istinu"

Vilders se u svom govoru osvrnuo i na ličnu životnu priču, jer je zbog političkih uverenja izgubio ličnu slobodu, kako je rekao.

"Prijatelji moji, 2024. godine ne obeležavamo samo 50. godišnjicu prve "CPAC" konferencije, već i 20. godišnjicu kada sam izgubio ličnu slobodu. Pre 20 godina, 2004. godine, morao sam da pobegnem iz svog doma, jer su me islamski fanatici stavili na listu smrti. Već dve decenije moja supruga i ja živimo u kasarnama, u zatvorskim ćelijama, u državnim sigurnim kućama pod policijskom zaštitom 24/7 samo da bismo ostali živi. Zašto? Razlog je što se usuđujem da kritikujem islam. Mule i imami su stavili mnoge fetve na moju glavu da me ubiju. Ali mi nikada ne popuštamo pred totalitarizmom. Nikada se ne predajemo nasilju. Nikada se ne predajemo pretnjama smrću. Naša sloboda govora je sveta. Mi nikada, nikadam ne pravimo kompromise sa istinom. Nikada", ispovedio je Vilders.

profimedia

 

Vilders je nastup zaključio rečima da vrednosti konzervativaca i njihova pozicija jačaju svakim dan, i da će svakim danom jačati, te da će konzervativne snage nastaviti da pobeđuju.

"Kulturni konzervativci koji brane nacionalni suverenitet, koji brane judeo-hrišćanske vrednosti danas su u usponu u Evropi! Svakim danom su sve jači i jači. I mi ćemo nastaviti da se borimo da zaustavimo ilegalnu imigraciju. Dokle god konzervativci viču "stop" u pravom trenutku, narod će nas pratiti i mi ćemo pobeđivati na sve više izbora", zaključio je Vilders.

Sem Vildersa, od evropskih govornika drugog dana konferencije ističe se i nastup ministra spoljnih poslova Mađarske, Petera Sijarta.

Sijarto: Mađarska je konzervativno i patriotsko ostrvo u krajnje liberalnom, ratom razorenom moru

Nakon što je pozdravio prisutne, Sijarto je podsetio u kakvom geopolitičkom trenutku se nalazi Evropa, ali i koja je uloga Mađarske u Evropi, ali i u celom svetu u ovom trenutku, kako on to vidi.

"Oni koji dođu u Mađarsku, na "CPAC Hungary", mogu da učestvuju na čudnom putovanju, jer su došli na ostrvo gde nisu morali da se ukrcaju na brod, čamac ili trajekt. Došli su na ostrvo koje je konzervativno i patriotsko ostrvo, u krajnje liberalnom, ratom razorenom moru. Došli su do ostrva koje je stalno pod opsadom, ali ovo ostrvo je u najmanju ruku čudno kao i vaše putovanje, jer do njega ne stižete ratnim brodovima, već sasvim drugim "oružjem". Oružje, koje je toliko popularno da je razbilo liberalni mejnstrim, raspodelu finansijskih resursa Evropske unije, rodnu propagandu i migracijske kvote", rekao je Sijarto.

Sijarto je istakao da se u prethodnih 14 godina na izborima u Mađarskoj beleži dvotrećinska pobeda konzervativaca, bez obzira na to ko je opozicija i od strane koga je dovedena.

"Jedna od činjenica je da se od 2010. godine na svakim parlamentarnim izborima u Mađarskoj beleži dvotrećinska pobeda konzervativaca, bez obzira na to kako su strani regulatori izbacili opoziciju na teren. I uporedo sa ovim, što smo uvek pobeđivali od 2010. godine, i pored svih evropskih pravila, ne daju nam milijarde evra koje zaslužujemo, a istovremeno zahvaljujući radu mađarske privrede, mađarski narod stalno postavlja rekorde. A to je moguće, jer oni koji donose odluke u ekonomiji ne podržavaju lažne vesti, ideologiju ili međunarodnu liberalnu štampu, već svoja iskustva", istakao je Sijarto.

Ministar je u prvi plan istakao zastupanje nacionalnih interesa i suvereniteta zemlje, kao ključnih vrednosti za koje se bori Mađarska, uprkos napadima i optužbama.

"Dragi moji, u proteklih 14 godina nismo se odrekli zastupanja naših nacionalnih interesa ili našeg suvereniteta pred nizom napada, kleveta, agresivnih i neosnovanih optužbi, štampe i propagandnih kampanja. Pored svega toga, dragi moji prijatelji, nismo odustali od toga da samo mi Mađari imamo pravo da odlučujemo ko sme da dođe u ovu zemlju, a ko ne, i samo mi Mađari imamo pravo da odlučujemo sa kim ćemo mi Mađari spremni da živimo u ovoj zemlji", kazao je ministar Sijarto.

Govoreći o migracijama, Sijarto je istakao da se mora poštovati međunarodno pravo, koje kaže da onaj koji beži od rata ima pravo da ostane na teritoriji prve bezbedne zemlje, a ne da ide ka drugoj, trećoj ili četvrtoj zemlji.

"Nismo odustali od činjenice da se mora poštovati međunarodno pravo. Međunarodno pravo jasno kaže da ako neko mora da pobegne iz svoje zemlje zbog rata ili nasilnih akata, ima pravo da ostane na teritoriji prve bezbedne zemlje. Ne druge, ne treće, ne četvrte, već prve sigurne zemlje. Mi Mađari smo pokazali kako to funkcioniše. Prihvatili smo sve izbeglice iz Ukrajine i zaustavili smo sve ilegalne migrante", rekao je Sijarto.

"Mađarska je hrišćanska zemlja hiljadu godina"

Ministar je istakao i ulogu hrišćanske vere kao temelja mađarske kulture i identiteta, za koju je rekao da ima nacionalnu ulogu i snagu.

"Nismo se odrekli činjenice da smo hrišćanska zemlja, zemlja koja je hrišćanska država više od hiljadu godina. I nismo se odrekli činjenice da hrišćanstvo ima nacionalnu ulogu i snagu. Svaku okupaciju smo preživeli. Ali kako smo sve ovo mogli da uradimo? Za četrnaest godina. Kako smo mogli da se branimo na ovom malom ostrvu, u ovom ratom razorenom moru, četrnaest godina? Mađari ne samo da su čekali da to uradimo, već su nam dali sva sredstva da to uradimo. Pobeđivali smo četiri puta zaredom, dvotrećinskom većinom. I želim da istaknem da smo dobili, jer nismo dobili na lutriji, nismo dobili nominacijom iz inostranstva, već odlukom naroda na demokratskim parlamentarnim izborima. Tako su odlučili Mađari i o tome svi moraju da vode računa", istakao je Sijarto.

profimedia

 

Nastavljajući, Sijarto je rekao da su upravo pobede konzervativnih snaga na izborima u prethodnih 14 godina dokaz demokratije, te da demokratija ostaje demokratija čak i kad liberali ne pobede, kako smatra Sijarto.

"Dragi moji prijatelji, to je ono što oni nazivaju demokratijom. A demokratija je i dalje demokratija i ako liberali ne pobede na izborima. A oni samo dovode u pitanje, napadaju, ponižavaju mađarsku demokratiju u Briselu, Vašingtonu, Berlinu. Dragi moji prijatelji, to je ono što je demokratija u Mađarskoj. Ljudi glasaju, ljudi odlučuju. A ako ljudi četiri puta zaredom daju dvotrećinsku većinu istoj konzervativnoj partijskoj porodici, onda se bar nadamo da su zadovoljni i da žele da nastavimo. Dragi moji prijatelji, i ako ljudi žele da nastavimo, onda ćemo nastaviti", istakao je Sijarto.

Na kraju, Sijarto je pozvao da se "zaštiti ovo malo ostrvo, nacionalni suverenitet i mađarska demokratija".

Komentari (0)

Evropa