Evropa

Počinje suđenje braći Tejt zbog trgovine ljudima: Rumusnki sud doneo odluku o početku procesa protiv influensera

Komentari

Autor: Tanjug

26/04/2024

-

18:37

Počinje suđenje braći Tejt zbog trgovine ljudima: Rumusnki sud doneo odluku o početku procesa protiv influensera
Počinje suđenje braći Tejt zbog trgovine ljudima: Rumusnki sud doneo odluku o početku procesa protiv influensera - Copyright Tanjug/ AP Photo/Andreea Alexandru

veličina teksta

Aa Aa

Sud u Bukureštu doneo je odluku o početku sudskog procesa protiv influensera Endrjua Tejta u Rumuniji koji je optužen za trgovinu ljudima. Tačan datum početka suđenja nije objavljen.

Tejt je, zajedno sa bratom Tristanom i dve rumunske državljanke, u junu 2023. osumnjičen za trgovinu ljudima, silovanje i formiranje kriminalne bande za seksualnu eksploataciju žena, što oni negiraju.

Prema rumunskom zakonu, slučaj se prvobitno našao pred preliminarnim većem suda u Bukureštu, koje je trebalo da izvrši uvid u predmetne spise i dokaze radi obezbeđenja zakonitosti suđenja.

Taj proces je okončan i krivični postupak protiv Tejta može da počne, prenosi Rojters.

''Sud konstatuje zakonitost upravljanja dokazima od strane tužioca i određuje da slučaj može ići na suđenje“, saopštio je sud u Bukureštu, uz napomenu da Tejt može da podnese žalbu na odluku.

Predstavnici Endrjua Tejta rekli su da nije određen datum suđenja i potvrdili su da će biti uložena žalba na sudsku odluku.

U martu je rumunski sud odobrio zahtev Britanije da izruči braću Tejt zbog optužbi za seksualne napade u periodu između 2012. i 2015, ali tek nakon završetka sudskog postupka u Rumuniji.

Braća Tejt, bivši kik-bokseri sa dvostrukim američkim i britanskim državljanstvom, su najpoznatnije ličnosti osumnjičene za trgovinu ljudima u Rumuniji, a kako navodi Rojters, njihov slučaj će biti test za rumunsku agenciju za borbu protiv organizovanog kriminala DIICOT.

Tanjug/AP/Vadim Ghirda

 

Braća Tejt su zadržana u policijskom pritvoru tokom krivične istrage od kraja decembra 2022. do aprila 2023, kako bi ih vlasti sprečile da pobegnu iz zemlje ili da manipulišu dokazima.

U avgustu 2023. određena im je lakša mera koja im garantuje slobodno kretanje, ali ne i odlazak iz države.

Rumunski tužioci tvrde da su Endrju i Tristan Tejt regrutovali žrtve tako što su ih zavodili i lažno tvrdili da su zainteresovani za veze ili brak.

Žrtve bi zatim navodno vodili na imanja izvan Bukurešta i kroz fizičko nasilje i psihičko zastrašivanje seksualno eksploatisali.

Kako tvrde tužioci, žene su bile prisiljene da proizvode pornografski sadržaj za društvene mreže koji je doneo veliku finansijsku korist za Tejtove.

Endrju Tejt, samoprozvani ženomrzac, stekao je milione obožavalaca na drušvenim mrežama promovišući način života za koji kritičari tvrde da ponižava žene, podseća Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa