Evropa

Stano: Očekujemo od nove srpske vlade da pokaže privrženost evropskom putu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/05/2024

-

13:35

Stano: Očekujemo od nove srpske vlade da pokaže privrženost evropskom putu
Peter Stano - Copyright Prinskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija očekuje od vlasti u Srbiji i nove Vlade da rade na evropskom putu, rekao je portparol Evropske komisije Peter Stano.

On je na pitanje novinara o novom sastavu Vlade Srbije, u kojoj su i dva ministra koja su pod sankcijama Sjedinjenih Država, rekao da je Srbija zemlja kandidat koja je sama istakla da je članstvo u Uniji njen strateški prioriet, te zbog toga i Evropska unija i njene zemlje članice očekuju da u skladu sa tim ispunjavaju svoje obaveze.

"Radujemo se radu sa novom vladom Srbije na njenim naporima da isporuči ono što proističe iz njenog strateškog cilja, a to je članstvo u Evropskoj uniji. Srbija vrlo dobro zna da su očekivanja Evropske unije takva da mora da uradi sve što je potrebno da ispuni neophodne kriterijume, posebno kada je u pitanju spoljna politika, da se sve više usklađuje sa odlukama i pozicijom Evropske unije po pitanju spoljne politike"

Stano je rekao da su potezi i izjave gospodina Vulina u prošlom periodu bili u suprotnosti sa tim strateškim opredeljenjem Srbije "kada su u pitanju obaveze koje su u vezi sa procesom pristupanja i kontraproduktivne veze sa ruskim režimom".

"Još jednom da ponovim - članstvo u Evropskoj uniji je strateški izbor i očekujemo od srpske vlade, u kom god sastavu bila, da pokaže svoju privrženost evropskom putu, za benefit njenog naroda i za kredibilnost. Izbor da strateški cilj bude Evropska unija su napravile srpske vlasti, tako da od njih očekujemo da tu isporučuje i od svakog člana vlade očekujemo da radi na tome koliko god može", zaključio je portparol EK.

Komentari (0)

Evropa