Evropa

Nemačka i Češka optužuju Rusiju za hakerske napade: Pominje se ozloglašena grupa APT28

Komentari

Autor: Tanjug

03/05/2024

-

15:33

Nemačka i Češka optužuju Rusiju za hakerske napade: Pominje se ozloglašena grupa APT28
Nemačka i Češka optužuju Rusiju za hakerske napade: Pominje se ozloglašena grupa APT28 - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je zvaničnike ruske ambasade na razgovor povodom navodnog ruskog sajber napada na Socijaldemokratsku partiju Nemačke (SPD) prošle godine.

"Ruski državni hakeri napali su Nemačku u sajber prostoru'', saopštila je ministarka spoljnih poslova Analena Berbok tokom posete Australiji.

SPD je u junu 2023. objavio da su imejl nalozi izvršnog direktora SPD prethodno bili meta sajber napada u januaru, prenosi Velt.

Iz stranke je tada saopšteno da je to omogućeno bezbednosnim propustom u softverskoj kompaniji Majkrosoft koji je još uvek bio nepoznat u vreme navodnog napada.

Potparolka SPD je napomenula da postoji mogućnost da je došlo do odliva podataka tokom ruskog napada.

''Danas možemo jasno pripisati ovaj prošlogodišnji napad grupi APT28, koju kontroliše ruska tajna služba GRU. Ovo je potpuno neprihvatljivo i neće proći bez posledica'', poručila je Berbok.

Tanjug/AP/Fabian Sommer

 

Prema podacima nemačke Kancelarije za zaštitu ustava, grupa APT28 je aktivna širom sveta, pre svega u oblasti sajber špijunaže, najmanje od 2004. godine.

U prošlosti je, navodi Kancelarija, ova grupa je vodila dezinformacione i propagandne kampanje u sajber prostoru i ona je ''među najaktivnijim i najopasnijim sajber akterima na svetu".

Nemačka Savezna kancelarija za zaštitu Ustava takođe smatra da je APT28 deo ruske vojne obaveštajne službe GRU, piše Velt.

Navodi se da je grupa okrivljena za veliki sajber napad na Bundestag 2015. i kasnije u SAD za napad na Demokratsku stranku pre predsedničkih izbora 2017. godine.

Prema informacijama nemačke novinske agencije, istraga savezne vlade obuhvatala je sve nemačke tajne službe, uključujući Kancelariju za zaštitu ustava, Saveznu obaveštajnu službu i Vojnu kontraobaveštajnu službu.

Velt navodi da je napad na SPD bio deo kampanje APT28 u nekoliko evropskih zemalja koja je usmerena protiv vladinih službi i kompanija koje se bave snabdevanjem energijom, IT-jem, naoružanjem ili vazduhoplovstvom.

Severnoatlantski savet, najvažnije telo za donošenje odluka NATO-a, već je u četvrtak izrazio ''duboku zabrinutost” zbog pojačanih ruskih sajber napada, ali nije izneo detalje.

U saopštenju se govori o ''neprijateljskim aktivnostima" usmerenim protiv Nemačke, Estonije, Letonije, Litvanije, Poljske, Češke i Velike Britanije.

''Ovi incidenti su deo intenzivirane kampanje aktivnosti koje Rusija sprovodi širom evroatlantskog regiona. To uključuje akte sabotaže, akte nasilja, sajber i elektronske prekide, kampanje dezinformacija i druge hibridne operacije. Aktivnosti su predstavljale pretnju bezbednosti saveznika'', navedeno je u saopštenju NATO-a.

I Češka optužila Rusiju

Češke institucije su na meti ruskih sajber napada od prošle godine, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

U saopštenju je navedeno da je grupa APT28, navodno povezana s ruskom vojnom obaveštajnom službom GRU, iskoristila propuste u programu Majkrosoft autluk, prenosi Rojters.

Ministarstvo je izdalo saopštenje nakon što je Berlin optužio Rusiju za niz sajber napada navodno povezanih sa GRU, a čija je meta bila vladajuća Socijaldemokatska stranka (SPD), kao i sektor logistike, odbrane, IT-ja i vazduhoplovstva.

''Češka, zajedno sa Nemačko, EU i NATO, oštro osuđuje aktivnosti ruskog državnog aktera APT28, koji je dirigovao dugoročnu kampanju sajber špijunaže u evropskim zemljama'', navedeno je iz ministarstva.

Češko Ministarstvo spoljnih poslova nije saopštilo koje institucije u zemlji su se  našle na meti ruskih hakera.

''U kontekstu predstojećih evropskih izbora, nacionalnih izbora u nekoliko evropskih zemalja i tekuće ruske agresije na Ukrajinu, ova dela su posebno ozbiljno i za osudu'', zaključili su češki zvaničnici.

Dodali su da će zajedno sa evropskim i međunarodnim partnerima oštro odgovoriti na navodna hakovanja.

Komentari (0)

Evropa