Evropa

Putin potpisao ukaz prema kom bi siromaštvo u Rusiji bilo ispod sedam odsto do 2030.

Komentari

Autor: Tanjug

07/05/2024

-

21:11

Putin potpisao ukaz prema kom bi siromaštvo u Rusiji bilo ispod sedam odsto do 2030.
Inauguracija Vladimira Putina - Copyright Tanjug AP/Alexey Maishev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o utvrđivanju ciljeva nacionalnog razvoja u narednom periodu, u okviru kojih bi stopa siromaštva u Rusiji trebalo da bude smanjena na ispod sedam odsto do 2030. godine i ispod pet odsto do 2036. godine, saopštio je danas Kremlj.

U tom dokumentu se navodi i da bi nivo siromaštva velikih porodica trebalo da bude snižen na 12 odsto do 2030. i na osam odsto do 2036. godine, preneo je TASS.

Na ovaj način bio bi definisan nacionalni cilj "Očuvanje stanovništva, jačanje zdravlja i unapređenje blagostanja ljudi i podrška porodici".

Nova majska uredba, koja nosi naziv "O nacionalnim ciljevima razvoja Ruske Federacije do 2030. godine i na duži rok do 2036" definiše strategiju nacionalnog razvoja kao što su očuvanje stanovništva i podrška porodici, vaspitanje patriotske i društveno odgovorne ličnosti, udobno i bezbedno životno okruženje.

Uredba obuhvata i ekološku dobrobit, održivu i živahnu ekonomija, tehnološko liderstvo i digitalnu transformaciju državne uprave.

U preambuli uredbe navodi se da je ona definisana u cilju održivog ekonomskog i društvenog razvoja zemlje, jačanja suvereniteta njene vlasti, kulture, vrednosti i privrede, povećanja stanovništva i poboljšanja životnog standarda.

Putin je, kako se navodi u dokumentu, zasnovao ukaz "na tradicionalnim ruskim duhovnim i moralnim vrednostima i principima patriotizma, prioriteta ličnosti, socijalne pravde i jednakih mogućnosti, obezbeđivanja bezbednosti zemlje i javne bezbednosti"

Među stavkama uredbe su i otvorenost prema spoljnom svetu, ekonomski razvoj zasnovan na fer konkurenciji, preduzetništvo i privatna inicijativa, visoka efikasnost i tehnologija.

Uredba se sastoji od 11 stavova, od kojih su mnogi podeljeni u posebne podstavke sa specifičnim ciljevima, a zamenila je prethodnu verziju dokumenta o razvojnim ciljevima od 2020. godine.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa