Evropa

Minsk najavio odgovor na nove sankcije Zapada

Komentari

Autor: Tanjug

10/08/2021

-

19:33

Minsk najavio odgovor na nove sankcije Zapada
Minsk najavio odgovor na nove sankcije Zapada - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije osudilo je danas nove sankcije koje su SAD, Velika Britanija i Kanada uvele 9. avgusta protiv Minska, i najavilo odgovor na njih.


U saopštenju se navodi da će Minsk razmotriti nova ograničenja i preuzeti "odgovarajuće mere kao odgovor", piše Tass.

"Jednostrane mere koje su SAD, Velika Britanija i Kanada uvele protiv naše zemlje su u suprotnosti sa poveljom Ujedinjenih nacija i međunarodnim pravom kao i njihovim obavezama prema OEBS-u", navodi se u saopštenju ministarstva.

Belorusko ministarstvo podsetilo je da su SAD i Velika Britanija 1994. godine potpisale Budimpeštanski memorandum, i saopštile da Minsk traži otvoren i ravnopravan dijalog sa Zapadom i da treba raditi na međunarodnom pravu i komunikaciji, a ne na sankcijama i pritisku.

U ponedeljak su SAD, Velika Britanija i Kanada uvele ekonomske sankcije protiv Minska, objašnjavajući da ove mere dolaze kao odgovor na kršenje ljudskih prava.

SAD su posebno uvele sankcije na desetine beloruskih kompanija, doku su Britanija i kanada uvele sankcije koje će posebno uticati na beloruski izvoz nafte i proizvoda od kalijuma.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa