Evropa

RAT U UKRAJINI Ruska vojska granatirala selo kod Hersona, povređena jedna osoba, Putin: Nije u planu zauzimanje Harkova

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Guardian, BBC

17/05/2024

-

07:31

RAT U UKRAJINI Ruska vojska granatirala selo kod Hersona, povređena jedna osoba, Putin: Nije u planu zauzimanje Harkova
AP Photo/Andriy Andriyenko - Copyright AP Photo/Andriy Andriyenko

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 813 dana. I dalje se najžešće borbe vode u oblasti Hrakova na istoku Ukrajine. Predsednik Volodimir Zelenski posetio je taj grad kako bi motivisao trupe koje ga brane od sve snažnije ruske ofanzive. Ipak glavni komandant snaga SAD za Evropu general Kristofer Kavoli izjavio je u sedištu NATO-a u Briselu da ne veruje da je ruska vojska rasporedila dovoljno vojnika da ostvari strateški proboj u region oko Harkova, već da može samo da ostvari lokalni napredak. Jasno je da će odbrana Harkova zavisiti od dalje međunarodne pomoći Ukrajini pa su već povučeni potezi od strane MMF koji će preispitati reviziju kredita, kao i SAD i Danske koje će uputiti konkretnu pomoć u naoružanju. Novi ukrajinski zakon o mobilizaciji stupa na snagu 18. maja, kada će muškarci od 18-60 godina pored pasoša morati da pri prelasku granice imaju kod sebe i vojne isprave. 

Ključni događaji:

  • SAD odobrile potencijalnu prodaju vojne opreme Ukrajini od 100 miliona dolara
  • Zelenski posetio vojnike u Harkovu
  • IAEA: Novi tim stručnjaka stigao u Zaporožje
  • Kavoli:Rusija može da ostvari lokalni,a ne strateški napredak u oblasti Harkova
  • Novi zakon o mobilizaciji u Ukrajini stupa na snagu 18. maja

         Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

                           Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

19.12 Dva ukrajinska drona pogodila rusku rafineriju, požar je ugašen

Dve ukrajinske bespilotne letelice pokušale su da izvrše napad na civilnu infrastrukturu u blizini ruskog crnomorskog grada Tuapse, što je izazvalo požar u lokalnoj rafineriji nafte, koji je odmah suzbijen, preneo je TASS.

''U ranim satima 17. maja, kijevski režim pokušao je da napadne civilnu infrastrukturu u Taupseu sa dva drona. U padu, bespilotna letelica izazvala je požar na teritoriji rafinerije. Vatrogasne službe su reagovale, a prema prelinimarnim informacijama nije bilo žrtava'', saopšteno je iz loklane hitne vatrogasne službe.

Pozivajući se na neimenovani izvor, Rojters, prenosi da su oba drona pala na jedinicu za proizvodnju tečnog naftnog gasa (LPG) u Tuapseu, dok je jedinica za destilaciju sirove nafte (CDU) ostala neoštećena.

Ruska protivvazdušna odbrana i Crnomorska flota uništile su tokom noći 102 ukrajinska dronova i šest čamaca bez posade, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Godišnji kapacitet fabrike u Tuapseu iznosi oko 240.000 barela dnevno. Fabrika proizvodi naftu, mazut i dizel sa visokim sadržajem sumpora, i proizvode izvozi uglavnom u Tursku, Kinu, Maleziju i Singapur.

18.21 Zaharova upozorila Zapad "da se ne igra vatrom" 

Rusija upozorava SAD i EU, kao i Kijev koji oni kontrolišu, da se igraju vatrom u vezi sa terorističkim napadima ukrajinske vojske i da će Rusija odgovoriti, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je rekla da je režim u Kijevu u četvrtak i danas pokrenuo još jedan masovni napad bespilotnim letelicama i pomorskim dronovima na Krim, Krasnodarski kraj i druge ruske regione i da Rusija povodom tih napada još jednom upozorava Zapad da se igra vatrom i da će Rusija  odgovoriti na zadiranja na svoju teritoriju.

Zaharova ističe da je očigledno da iza tih "varvarskih napada" zapadnim oružjem stoje SAD i Velika Britanija koje, kako je navela, upravljaju ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, preneo je TASS.

"Oni ne samo da ga snabdevaju raketama i teškim naoružanjem sve većeg dometa, već i daju zeleno svetlo za njihovu upotrebu protiv Rusije, doprinoseći na taj način daljoj eskalaciji sukoba", navela je Zaharova.

15.30 Sirski upozorio na nove bitke u Harkovskoj oblasti nakon navoda Putina o tampon zoni

Vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski danas je upozorio na predstojeće ''teške bitke'' na novom ratnom frontu u Harkovskoj oblasti, nakon izjava ruskog predsednika Vladimira Putina da Moskva stvara ''tampon zonu'' u toj regiji. Ruske snage su prošlog petka napale deo Harkovske oblasti i probile skoro 10 kilometara fronta, a Sirski je objasnio da je ovim napadom područje sukoba prošireno za oko 70 kilometara.

Dodao je da je Rusija pokrenula napad ranije nego što je bilo planirano, kada je primetila raspoređivanje ukrajinskih snaga u oblasti, prenosi Rojters. "Razumemo da će biti teških bitaka i da se neprijatelj se za to sprema", poručio je Sirski na svom Telegram kanalu.

15.24 Zelenski: Ukrajina učinila sve što je bilo moguće da otvori pregovore sa EU

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je Ukrajina učinila sve instrumentalno i operativno da otvori pregovore sa Evropskom unijom u junu.

"Ostala je samo politika. Instrumentalno i operativno, učinili smo sve da u junu otvorimo pregovore Ukrajine i EU. Mislim da ćemo uspeti. Čak su i teški partneri danas postali malo lakši. Sa njima smo aktivno radili", istakao je Zelenski na brifingu za novinare.

Zelenski je napomenuo da se on i ceo njegov tim aktivno pripremaju za Globalni samit mira, koji će se održati 15-16. juna u Švajcarskoj.

Euronews/Vladislav Ćup

 

15.15 EU zabranila emitovanje četiri medija za koje tvrdi da su povezani sa Rusijom

Evropska unija zabranila je danas emitovanje četiri medija u Evropskoj uniji, za koje tvrdi da šire i podržavaju rusku propagandu i rat u Ukrajini. Kako se navodi u saopštenju Saveta EU, reč je o medijima Glas Evrope, RIA Novosti, Izvestija i Rosijska gazeta.

"Savet EU odlučio je danas da suspenduje emitovanje u Evropskoj uniji četiri dodatna medija koji šire i podržavaju rusku propagandu i agresorski rat na Ukrajinu: Glas Evrope, RIA Novosti, Izvestija i Rosijska gazeta“, navodi se saopštenju.

14.54 Zelenski potpisao zakon koji omogućava zatvorenicima da odu na front

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je zakon o mobilizaciji kojim je između ostalog predviđeno da neke kategorije osuđenika mogu služiti vojsku. Prema dokumentu, zatvorenici će moći da se mobilišu u vojsku na službu po ugovoru i biće pušteni na uslovnu slobodu. Prema rečima ministra pravde, u Ukrajini ima oko 10-20.000 osuđenika, koji u budućnosti mogu biti mobilisani i oni će služiti u specijalnim jedinicama, prenosi RBK Ukrajina.

Zamenica ministra pravde Elena Visocka navela je da je, pre nego što je usvojen zakon, oko 4.000 hiljada zatvorenika pristalo je da ode na front u zamenu za uslovni otpust u anketi sprovedenoj u aprilu. Istovremeno, odbijeno je oko 4.000 osuđenika kojima su dijagnostikovane zarazne bolesti kao što su HIV, hepatitis, tuberkuloza. Kako je napomenulo Ministarstvo pravde, zaključno sa 15. majom 2024. u ukrajinskim zatvorima nalazi se 27.471 osuđenik, uključujući 1.538 žena.

14.33 Brazilski predsednik neće prisustvovati mirovnom samitu o Ukrajini

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva odlučio je da ne prisustvuje mirovnom samitu o Ukrajini koji je zakazan za 15-16. jun u Švajcarskoj. Švajcarska vlada je pozvala Lulu tokom sastanka kancelara Ignacija Kasisa i brazilskog ministra spoljnih poslova Maura Vijeire 30. aprila. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u nedavnom intervjuu takođe pozvao brazilskog predsednika da učestvuje na samitu.

Tanjug/AP/Eraldo Peres

 

Međutim, po mišljenju Lule i predstavnika Ministarstva spoljnih poslova te zemlje, "nema smisla da brazilski lider prisustvuje samitu koji ne angažuje obe strane u rešavanju sukoba", prenosi CNN Brazil.

12.46 Putin: Rusija trenutno ne planira zauzimanje Harkova

Rusija trenutno ne planira zauzimanje Harkova, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin. Predsednik Rusije je na pres konferenciji u kineskom gradu Harbinu, tokom dvodnevne posete Kini, rekao da ruske trupe kod Harkova svakodnevno napreduju, strogo po planu, prenosi RIA Novosti.

Tanjug AP/Maxim Shemetov/Pool Photo via AP

 

Putin je rekao da odgovornost za ono što se dešava u pravcu Harkova snose Oružane snage Ukrajine, navodeći da je Rusija prinuđena da stvori sanitarnu zonu bezbednosti zbog toga što ukrajinska vojska granatira stambene delove Belgoroda. Istakao je da Rusija nikada nije odbila da pregovara sa Ukrajinom, ali da je sada neophodno razumeti sa kim može da se pregovara i ko je od poverenja. Prema rečima Putina, Moskva ''nikada nije odbila da pregovara", već su se ukrajinski političari ''povukli iz pregovaračkog procesa“ čim su ruske trupe povučene iz Kijeva.

12.23 Ukrajinski udar na vazdušnu bazu Belbek

Ukrajinski udar dugog dometa na vazdušnu bazu Belbek koju kontroliše Moskva na okupiranom Krimu uništio je ove nedelje tri ruska ratna aviona i pogon za gorivo u blizini glavne piste, saopštila je američka komercijalna satelitska kompanija Maksar, prenosi Gardijan.

Kompanija je citirala satelitske snimke snimljene u četvrtak da pokazuju da su dva borbena aviona MiG-31 i borbeni avion Su-27 uništeni. Takođe se navodi da je jedan borbeni avion MiG-29 takođe oštećen. Ukrajina nije javno preuzela odgovornost za napad na vazdušnu bazu, preneo je Rojters.

11.52 Mađarska uložila veto na rezoluciju Saveta Evrope o Ukrajini

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je danas da je Mađarska uložila veto u Savetu Evrope na rezoluciju kojom se za jedini predlog za mir u Ukrajini priznaje plan predsednika te države Volodimira Zelenskog.

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

"Savet je i danas želeo da usvoji rezoluciju kojom je želeo da prizna mirovni plan predsednika Zeneskog kao jedinu mirovnu formulu koju treba razmotriti i podržati. Ovo je za nas neprihvatljivo. I drugi su pravili mirovne planove koji nisu ništa gori", napisao je Sijarto na Fejsbuku.

On je naveo da je uložio veto na rezoluciju zato što je odbijen njegov predlog da se u nju uvrste i drugi mirovni planovi. Prema oceni Sijarta, Savet Evrope je mogao da bude odlična platforma za uspostvaljnje stvaranje mira u Ukrajini, ali je ta prilika izgubljena isključenjem Rusije iz tog tela.

"Umesto isporuke oružja i maštanja o nuklearnom ratu, potrebni su nam pravi mirovni pregovori", rekao je Sijarto i dodao da su takvi pregovori mogući samo ako u njima učestvuju sve strane koje su u ratu.

11.42 Ruska vojska granatirala selo u oblasti Hersona, povređena jedna osoba

Ruska vojska danas je granatirala Tjahinku u oblasti Hersona i tom prilikom ranjen je 56-godišnji muškarac, saopštila je oblasna vojna uprava Hersona. Kako prenosi Ukrinform, ranjeni muškarac je zadobio povrede od eksploziva i prevezen je na lečenje u medicinsku ustanovu. Ruska vojska juče je granatirala 15 naselja u Hersonskoj oblasti i tom prilikom su poginule dve osobe, podseća ukrajinska agencija.

10.07 Ukrajina napala dronovima Krim

Masovni ukrajinski napad dronom na Krim u petak rano ujutro izazvao je prekid struje u gradu Sevastopolju i zapalio rafineriju na jugu Rusije, saopštile su ruske vlasti, prenosi Gardijan. Napadi bespilotnih letelica označili su pokušaj Kijeva da uzvrati udarac tokom ofanzive Moskve na severoistok Ukrajine, što je povećalo pritisak na brojčano nadmoćnije ukrajinske snage koje čekaju odložene isporuke ključnog oružja i municije od zapadnih partnera.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je protivvazdušna odbrana oborila 51 ukrajinski dron iznad Krima, još 44 iznad Krasnodarskog kraja i šest iznad Belgorodske oblasti. U njemu se navodi da su ruski ratni avioni i patrolni čamci takođe uništili šest morskih dronova u Crnom moru, preneo je AP.

09.25 Rjabkov: Rusija nema poverenja u NATO

Geopolitički projekti sa NATO su sada nemogući, Moskva nema poverenja u Alijansu i ona izaziva u nama političku i emocionalnu odbojnost, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Tanjug/AP/Maxim Shemetov

 

"Geopolitički dizajn bilo koje vrste sa NATO je nemoguć. NATO nije pandan sposoban za pregovore, to je grupacija u koju ne samo da nemamo ni malo poverenja, već koja izaziva u nama političku i, ja bih čak rekao, i emocionalnu odbojnost", rekao je Rjabkov u intervjuu za TASS.

On je istakao da će Rusija raditi sa onima "koji su spremni da pregovaraju na ravnopravnoj osnovi".

"Veliki evroazijski prostor, koncepti evroazijske bezbednosti je ono što dolazi u centar pažnje arhitektonskih projekata u smislu politike i geopolitike. Po našem shvatanju, to je ono na šta moramo da se fokusiramo pre svega", istakao je Rjabkov.

07.27 Rusko ministarstvo odbrane: Tokom noći uništene 102 ukrajinske bespilotne letelice

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su sistemi protivvazdušne odbrane i Crnomorska flota Rusije tokom noći uništili 102 ukrajinske bespilotne letelice i šest bespilotnih čamaca.

Navodi se da je tokom noći presretnuta 51 ukrajinska bespilotna letelica iznad Krima, 44 iznad Krasnodarskog kraja, šest iznad Belgorodske i jedna iznad Kurske oblasti, prenosi RIA Novosti.

07.15 Gladkov: Žena i dete ubijeni u napadu ukrajinskim dronovima kod Belgoroda

Oružane snage Ukrajine napale su dronovima kamikazama nekoliko ciljeva u blizini pograničnog ruskog grada Belgoroda, a u napadu su ubijeni žena i njen četvorogodišnji sin, izjavio je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov. On je naveo da je dronom izvršen napad na automobil u kojem su bili vozač i troje putnika - otac, majka i dete, prenosi agencija TASS. 

"Žena je od zadobijenih povreda preminula na licu mesta. Njen sin, star četiri godine, podlegao je ranama u bolnici", naveo je Gladkov.

07.05 U granatiranju samoproglašene Donjecke Narodne Republike poginula četiri civila

Četiri osobe su poginule, a dve su povređene, u napadu Oružanih snaga Ukrajine na Donjeck, saopštio je danas Zajednički centar za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (ZCCC).

"U ulici Petrovskog... poginule su četiri žene. Povrede različite težine zadobili su devojčica rođena 2018. godine i muškarac rođen 1987. godine. Danas su ljudi izlazili iz autobusa i na putu do njihove kuće pala je granata, najverovatnije sa kasetnom bojevom glavom", navodi se u saopštenju ZCCC na Telegram kanalu.

AP/Evgeniy Maloletka

 

06.50 SAD odobrile potencijalnu prodaju vojne opreme Ukrajini od 100 miliona dolara

Američki Stejt department odobrio je potencijalnu prodaju vojne američke opreme za Ukrajinu u procenjenom iznosu od 100 miliona dolara, saopštio je Pentagon.

U saopštenju se navodi da je Stejt department takođe odobrio potencijalnu prodaju opreme za program kopnenog nadzora NATO-a, kao i za podršku i za prateću opremu za taj program u procenjenom iznosu od 250,2 miliona dolara.

06.45 Zelenski posetio vojnike u Harkovu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je Harkov kako bi motivisao trupe koje brane taj grad od sve snažnijih ruskih ofanziva, preneo je Reutres.

''Ovaj pravac ostaje izuzetno težak, ali jačamo naše jedinice. Rusko granatiranje ne prestaje, pretnje i dalje postoje'', rekao je Zelenski nakon sastanka sa trupama u Harkovu, drugom po veličini gradu u Ukrajini.

06.30 IAEA: Novi tim stručnjaka stigao u Zaporožje

Novi, 19. po redu, tim stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) stigao je u ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporožje (ZNPP), u okviru neophodne misije IAEA u sprečavanju nuklearnog udesa tokom oružanog sukoba, saopštio je generalni direktor te agencije Rafael Grosi.

"IAEA će ostati prisutna u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani onoliko dugo koliko je potrebno", rekao je Grosi.

06.25 Kavoli: Rusija može da ostvari lokalni, a ne strateški napredak u oblasti Harkova

Glavni komandant snaga SAD za Evropu general Kristofer Kavoli izjavio je u sedištu NATO-a u Briselu da ne veruje da je ruska vojska rasporedila dovoljno vojnika da ostvari strateški proboj u region oko Harkova na severoistoku Ukrajine, već da može samo da ostvari lokalni napredak.

"Rusi nemaju potreban broj vojnika i veštine da bi ostvarili strateški napredak", rekao je Kavoli na konferenciji za novinare nakon sastanka vojnih načelnika zemalja članica NATO-a.

Kavoli je izrazio uverenje da će ukrajinske snage održati svoje borbene linije u regionu Harkova, preneo je Reuters.

06.10 Zelenski: Gasna infrastruktura na zapadu zemlje postala je meta Rusije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je jedan od ciljeva Rusije gasna infrastruktura u zapadnoj Ukrajini.

"Jedan od ciljeva Ruske Federacije sada je gasna infrastruktura u zapadnoj Ukrajini. Uspeh Rusije tamo će ugroziti energetsku bezbednost Evrope. Moramo zajednički pronaći način da se tome suprotstavimo“, rekao je Zelenski u telefonskom razgovoru sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom, prenosi Ukrinform.

Komentari (0)

Evropa