Evropa

Tenzije na Novoj Kaledoniji se ne smiruju: Ubijena još jedna osoba, obustavljeni komercijalni letovi

Komentari

Autor: Tanjug

18/05/2024

-

14:22

Tenzije na Novoj Kaledoniji se ne smiruju: Ubijena još jedna osoba, obustavljeni komercijalni letovi
Tenzije na Novoj Kaledoniji se ne smiruju: Ubijena još jedna osoba, obustavljeni komercijalni letovi - Copyright AP Photo/Clotilde Richalet, File

veličina teksta

Aa Aa

Francuske snage bezbednosti na Novoj Kaledoniji saopštile su danas da raste broj žrtava oružanih sukoba na ovoj pacifičkoj, francuskoj prekomorskoj teritoriji.

Ubijena je još jedna osoba u razmeni vatre na jednoj od mnogih improvizovanih barikada kojima su blokirani putevi na ostrvu, rekao je bezbednosni zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman jer nije ovlašćen da javno govori o situaciji, prenosi AP. Prema poslednjim podacima, u neredima je poginulo šest osoba.

"U najnovijem sukobu su teško povređene još dve osobe", rekao je ovaj zvaničnik potvrđujući izveštaje francuskih medija i da je smrtonosni okršaj izbio kod barikade na severu glavnog ostrva u Kala-Gomenu.

Pariski dnevnik Mond i druge francuske novinske kuće preneli su da je ubijena osoba muškarac, a da je među povređenima i njegov sin.

Prema podacima dve lokalne avio-kompanije na Novoj Kaledoniji, oko 3.200 putnika je blokirano i ne može da napusti ovo pacifičko ostrvo na kojem je proglašeno vanredno stanje, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare u Numei portparol francuske vlade Žilber Tijenon.

Komercijalni letovi su obustavljeni od utorka zbog nereda koji su zahvatili ovu francusku prekomorsku teritoriju na jugu Pacifika, prenosi dnevni list Mond.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen, čija nadležnost se prostire i na Novu Kaledoniju, izjavio jeda je policija uhapsila osobu koja je upucala dvojicu Kanaka.

Tanjug/AP/Lewis Joly

 

Proteste, koji traju više nedelja, a koji su u ponedeljak prerasli u nerede, organizovao je separatistički pokret "Odbor za koordinaciju terenskih akcija" zbog plana Francuske da proširi pravo glasa u Novoj Kaledoniji na francuske građane koji žive na tom ostrvu duže od 10 godina.

Avio kompanija Aircalina najavila je za utorak obnovu avio saobraćaja, ali je ovaj rok veoma neizvestan, jer je podložan promenama zbog bezbednosnih uslova. Kompanija Air Caledonie ne nudi letove "do daljeg".

Australija i Novi Zeland rade na vraćanju svojih državljana iz Nove Kaledonije.

Vlada Nove Kaledonije pozvala je tokom konferencije za štampu da se prekinu blokade i barikade.

"Ubijamo jedni druge i ne možemo ovako da nastavimo. Ljudi umiru ne zbog oružanih sukoba, već zato što nemaju pristup zdravstvenoj zaštiti i hrani", izjavio je Vaimu'a Muliava, član lokalne vlade.

Francuska vlada je 15. maja proglasila vanredno stanje na Novoj Kaledoniji, a na ostrvo je iz Francuske poslato pojačanje od 1.000 policajaca.

Komentari (0)

Evropa