Evropa

RAT U UKRAJINI Ukrajinske snage oborile 29 ruskih dronova tokom noći, na meti i Odesa

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Guardian, BBC

20/05/2024

-

08:32

RAT U UKRAJINI Ukrajinske snage oborile 29 ruskih dronova tokom noći, na meti i Odesa
RAT U UKRAJINI Ukrajinske snage oborile 29 ruskih dronova tokom noći, na meti i Odesa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 816 dana. Broj poginulih u ruskom napadu na rekreativni centar u predgrađu Harkova porastao je na šest, dok je 27 osoba povređeno, saopštilo je Regionalno tužilaštvo u Harkovu na aplikaciji za razmenu poruka Telegram. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izrazio je saučešće porodicama poginulih i povređenih i rekao da su rakete, bombe i artiljerija jedino što Rusiji omogućava da nastavi agresiju, zatraživši još jednom od saveznika dva sistema Patriot koji bi bili dovoljni da se zaštiti Harkov. Ukrajinske odbrambene snage pogodile su ruski morski minolovac ''Kovrovec'', saopšteno je iz generalštaba oružanih snaga Ukrajine, uz napomenu da je reč o minolovcu ruske Crnomorske flote namenjenom za vođenje brodova i plovila kroz minirane vode.

Ključni događaji:

  • Broj poginulih u ruskom napadu na predgrađe Harkova porastao na šest, ranjeno 27 osoba
  • Zelenski izrazio saučešće porodicama poginulih i povređenih u napadu na Harkov
  • Ukrajinska vojska tvrdi da je pogodila ruski brod minolovac Kovrovec
  • Velika Britanija najavila isporuku PVO raketa Kijevu

      Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

                              Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

20.08 Nebenzja: Diplomatsko rešenje i dalje moguće pod uslovom denacifikacije i demilitarizacije

Političko i diplomatsko rešenje ukrajinske krize je i dalje moguće, ali pod uslovom denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine, kao i njenog povratka na neutralan i nesvrstan status, izjavio je stalni predstavnik Rusije pre UN Vasilij Nebenzja na sednici SB UN o Ukrajini.

Istakao je da je bitno da prava ukrajinskih građana koji govore ruski i nacionalnih manjina budu potpuno obezbeđena, čime bi se otklonili osnovni uzroci rata, prenosi RIA Novosti.

Kina poziva SAD da ne koriste ukrajinski sukob za unapređenje svoje geopolitičke strategije, rekao je zamenik stalnog predstavnika Kine u organizaciji Geng Šuang.

''Želeli bismo da skrenemo pažnju Sjedinjenim Državama da odvraćanje pažnje i prebacivanje krivice nije pravi način za rešavanje ukrajinske krize“, naglasio je on.

17.57 Litvinjenko: Ukrajina jasno razume da će se rat završiti pregovorima

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine (NSDO) Oleksander Litvinjenko izjavio je danas da Ukrajina razume da se sukob mora okončati pregovorima.

"Situacija na frontu je izuzetno teška, ali daleko od katastrofalne. Ukrajina jasno razume da će se rat završiti pregovorima", prenela je pres služba Nacionalne bezbednosne službe Ukrajine objavu Litvinjenka na društvenim mrežama, prenosi agencija RIA Novosti.

12.11 Guverner: Ukrajina kontroliše oko 60 odsto teritorije grada Vovčanska

Ukrajinske vlasti saopštile su danas da i dalje kontrolišu oko 60 odsto pograničnog grada Vovčanska u severoistočnoj Harkovskoj oblasti, koja je poslednjih nedelja pod snažnom ruskom ofanzivom.

''Neprijatelj i dalje pokušava, posebno unutar Vovčanska da potisne ukrajinske oružane snage iz grada. Ukrajinske snage kontrolišu oko 60 odsto teritorije grada, ali to ne znači da su napadi prestali'', rekao je guverner Harkovske oblasti Roman Semenuha.

Rusija je 10. maja pokrenula ofanzivu na Harkovsku oblast, a Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ruska vojska zauzela nekoliko naseljenih mesta u toj oblasti, navodi "Reuters".

Ukrajinska vojska je pokušala da prebaci trupe sa drugih delova fronta na Harkovski pravac umesto da rasporedi rezervne snage jer ima premalo rezervnih jedinica za raspoređivanje, što sada stvara kritičnu situaciju za vlasti u Kijevu.

Procenjuje se da je najveći problem Ukrajine nakon više od dve godine sukoba nedostatak ljudstva i iscrpljenost.

profimedia

 

11.55 Ruski izvoz nafte u Kinu od januara do aprila porastao za 16,6% na 37,8 mln tona

Ruski izvoz nafte u Kinu je u prva četiri meseca 2024. porastao za 16,6 odsto međugodišnje na 37,8 miliona tona, proizilazi iz podataka koje je objavila Generalna uprava carina Kine.

Vrednost ruskog izvoza nafte u Kinu za period od januara do aprila 2024. iznosi 22,16 milijardi dolara, što predstavlja porast za 25,4 odsto međugodišnje, prenosi TASS.

Rusija je i dalje najveći snabdevač Kine naftom, a na drugom mestu je Saudijska Arabija koja je u prva četiri meseca 2024. Kini isporučila 26,1 milion tona nafte u vrednosti od 16,16 milijardi dolara.

08.35 Ukrajinske snage oborile 29 ruskih dronova tokom noći

Ukrajinske snage oborile su svih 29 dronova koje su ruske snage koristile u noćnom napadu, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage u ponedeljak, prenosi Reuters. Šesnaest dronova je oboreno iznad južnog regiona Mikoljeva, gde su krhotine oštetile privatnu kuću i izazvale požar, rekao je guverner regiona u aplikaciji za razmenu poruka Telegram. Tri drona su oborena iznad zapadnog regiona Lavova, a lokalni zvaničnici nisu prijavili nikakvu štetu.

06.50 Zelenski izrazio saučešće porodicama poginulih i povređenih u napadu na Harkov

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izrazio je saučešće porodicama poginulih i povređenih u ruskom raketnom napadu na civilni objekat u harkovskom okrugu.

On je rekao da su rakete, bombe i artiljerija jedino što Rusiji omogućava da nastavi agresiju.

"Svet može da stavi tačku na ruski teror. Da bi se to postiglo, mora se prevazići nedostatak političke volje među liderima. Dva Patriota za Harkov će suštinski promeniti situaciju", rekao je Zelenski. 

06.45 Broj poginulih u ruskom napadu na predgrađe Harkova porastao na šest, ranjeno 27 osoba

Broj poginulih u ruskom napadu na rekreativni centar u predgrađu Harkova porastao je na šest, dok je 27 osoba povređeno, saopštilo je Regionalno tužilaštvo u Harkovu na aplikaciji za razmneu poruka Telegram.

"Za sada se zna da je najmanje 27 osoba povređeno. Među njima su već dva policajca. Šest osoba je poginulo", navodi se u saopštenju tužilaštva, preneo je Ukrinform.

Načelnik Harkovske oblasti Oleh Sinehubov izjavio je da je među ranjenima i radnik Hitne pomoći, kao i da je oštećeno vozilo hitne pomoći, prenela je agencija Unian.

06.30 Ukrajinska vojska tvrdi da je pogodila ruski brod minolovac Kovrovec

Ukrajinske odbrambene snage pogodile su ruski morski minolovac ''Kovrovec'', saopšteno je iz generalštaba oružanih snaga Ukrajine.

Reč je o minolovcu ruske Crnomorske flote namenjenom za vođenje brodova i plovila kroz minirane vode, izviđačko i kontrolno povlačenje, uspostavljanje plovnih puteva u minskim poljima i učešće u postavljanju mina, prenosi agencija "UNIAN".

06.13 Velika Britanija najavila isporuku PVO raketa Kijevu

Ministar odbrane Velike Britanije Grant Šaps izjavio je da će Ukrajina do kraja maja dobiti od Ujedinjenog Kraljevstva stotine raketa za PVO. Pozivao je saveznike da ubrzaju pružanje vojne podrške Ukrajini u svetlu ofanzive Rusije u Harkovu.

 

Komentari (0)

Evropa