Evropa

Sud u Londonu Asanžu odobrio pravo na žalbu protiv izručenja u SAD

Komentari

Autor: Tanjug

20/05/2024

-

13:59

Sud u Londonu Asanžu odobrio pravo na žalbu protiv izručenja u SAD
Tanjug/AP/Alberto Pezzali - Copyright Tanjug/AP/Alberto Pezzali

veličina teksta

Aa Aa

Viši sud u Londonu danas je odobrio osnivaču Vikilisa Džulijanu Asanžu pravo na žalbu protiv izručenja u SAD, prenosi Rojters.

Asanž se zbog zdravstvenog stanja danas nije pojavio pred sudom, ali su njegovi advokati poručili da ne bi trebalo da bude izručen SAD, koja ga sumnjiči za masovno  curenje tajnih dokumenata, što bi potencijalno ugrozilo njegovo pravo na slobodu govora.

Dvoje sudija treba da se izjasne da li su zadovoljne uveravanjima SAD da Asanž (52) može da se osloni na Prvi amandman američkog Ustava kojim se garantuje sloboda govora dok mu se sudi za špijuniranje, preneo je Rojters. 

Asanžov pravni tim kaže da bi on mogao biti u avionu za SAD u roku od 24 sata nakon što sudije donesu odluku, ali i da bi mogao da bude biti pušten iz zatvora, ili da se opet nađe u njemu dok traje pravna bitka.

Asanžov advokat: Neadekvatna garancija

Asanžov advokat Edvard Ficdžerald rekao je da sudije ne bi trebalo da prihvate uveravanje američkih tužilaca da bi Asanž mogao da traži da se osloni na prava i da dobije zaštitu na osnovu Prvog amandmana zbog toga što američki sud nije obavezan da to poštuje.

"Mi kažemo da je ovo očigledno neadekvatna garancija", rekao je Ficdžerald pred sudom.

Na suđenju se pojavila Asanžova supruga Stela sa njegovim bratom i ocem, ali se Asanž nije pojavio iz zdravstvenih razloga, rekao je Ficdžerald.

Demonstranti su se u rano jutros okupili ispred suda u Londonu, držeći transparente i skandirajući "Sloboda za Džulijana Asanža". 

Tanjug/AP/Kin Cheung

 

Na jednom transparentu upućenom američkom predsedniku Džozefu Bajdenu piše "Pusti ga, Džo". 

Vikiliks je objavio stotine hiljada poverljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima SAD u Avganistanu i Iraku, kao i niz diplomatskih depeša, zbog čega američko tužilaštvo Asanža tereti za kršenje Zakona o špijunaži.

Asanžove brojne pristalice u svetu ocenjuju da je tužba protiv njega napad na novinarstvo i slobodu govora i osveta.

Brojne grupe za ljudska prava, ali i političari, među kojima je australijski premijer Entoni Albaneze, zatražili su oslobađanje Asanža.

Džulijan Asanž je 2006. godine osnovao Vikiliks preko koga je objavljivao poverljive ili osetljive informacije.

Vikiliks je 5. aprila 2010. godine objavio video snimak koji pokazuje američki helikopterski napad u kojem su ubijeni civili u Bagdadu, među njima i dvojica novinara Rojtersa.

Asanž je preko Vikiliksa 25. jula 2010. godine objavio više od 91.000 dokumenata, uglavnom tajnih američkih vojnih izveštaja o ratu u Avganistanu.

U oktobru 2010. godine Vikiliks je objavio 400.000 poverljivih vojnih dosijea koji govore o ratu u Iraku, a sledećeg meseca i hiljade američkih diplomatskih depeša, uključujući i stavove stranih lidera i procene bezbednosnih pretnji.

AP Photo

 

Asanž je uhapšen 2010. u Velikoj Britaniji, ali je u februaru 2011. godine pušten uz kauciju. Prekršajni sud u Vestminsteru u Londonu naredio je izručenje Asanža u Švedsku po optužnici za silovanje, ali on se žalio na tu odluku.

Britanski Vrhovni sud odbacio je Asanžovu žalbu, a pet dana kasnije on  nalazi utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu i zatražio je politički azil.

Asanž je uhapšen 11. aprila 2019. godine nakon što mu je Ekvador ukinuo politički azil, a 1. maja je osuđen na 50 nedelja zatvora od strane britanskog suda zbog kršenja kaucije.

Komentari (0)

Evropa