Evropa

RAT U UKRAJINI Kadirov: Sanjam da predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog stavim u svoj podrum u Čečeniji

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Guardian, BBC

23/05/2024

-

09:35

RAT U UKRAJINI Kadirov: Sanjam da predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog stavim u svoj podrum u Čečeniji
RAT U UKRAJINI Kadirov: Sanjam da predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog stavim u svoj podrum u Čečeniji - Copyright Tanjug/Ap/Iryna Rybakova/Andrii Marienko

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 819 dana. U ruskom vazdušnom napadu na grad Harkov na severoistoku Ukrajine ranjeno je najmanje 10 ljudi, uništen je jedan kafić, oštetećen stambeni objekat i zapaljena benzinska pumpa, dok je jedan ukrajinski policajac poginuo nakon što je ruski dron bacio ekspoloziv na policijsko vozilo koje je krenulo u evakuaciju civila u oblasti ratnih dejstava.Ukrajinski dron kamikaza napao je teritoriju transportne radionice Zaporoške nuklearne elektrane, a najava da bi Rusija mogla da izmeni granice na Baltičkom moru dodatno je uznemirila lidere zemalja Baltika.

    Ključni događaji:

  • Ukrajina: U napadu ruskog drona poginuo policajac na putu da evakuiše civile
  •  U ruskom vazdušnom napadu na Harkov, ranjeno najmanje 10 ljudi
  •  Ukrajinski dron kamikaza napao teritoriju transportne radionice NE Zaporožje
  • Lideri oko Baltičkog mora oprezni na izveštaje da bi Rusija mogla da revidira granice
  • Švedska planira vojnu pomoć Ukrajini vrednu sedam milijardi dolara

        Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.        

Euronews

 

                            Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

22.48 Putin doputovao u Minsk, na aerodromu ga dočekao Lukašenko

Predsednik Rusije Vladimir Putin doputovao je večeras u dvodnevnu zvaničnu posetu Belorusiji, gde ga je na aerodromu dočekao predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

Kako je saopštila pres služba Kremlja, poseta se odvija na poziv šefa zemlje domaćina, prenosi RIA Novosti.

Očekuje se da će strane razgovarati o stanju i perspektivama razvoja čitavog spektra bilateralnih odnosa - integracionoj agendi i sprovođenju odluka Vrhovnog državnog saveta države Unije, političkom dijalogu, unapređenju zajedničke trgovinske, ekonomske saradnje, projektima, jačanju bezbednosti.

17.28 Putin potpisao ukaz o zapleni američke imovine u Rusiji

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas ukaz o postupku nadoknade štete Rusiji od neprijateljskih akcija SAD koji predviđa da Moskva stiče jurisdikciju nad američkom imovinom u Rusiji.

Prema ukazu, pokretna i nepokretna imovina SAD, američkih kompanija i građana na teritoriji Rusije, kao i hartije od vrednosti u njihovom vlasništvu, udeo u kapitalu ruskih kompanija i druga imovinska prava SAD i Amerikanaca u zemlji biće predmet zaplene, preneo je TASS.

Takođe, ruski nosilac autorskih prava u ovom slučaju - ruska vlada ili Centralna banka imaju pravo da se "obrate sudu sa zahtevom za utvrđivanje činjenice neopravdanog lišavanja njihovih prava na imovinu zbog odluke američke države ili sudskog organa i da dobije naknadu za navedenu štetu".

Predsednik Rusije je, takođe, zadužio vladu da u roku od četiri meseca obezbedi unošenje izmena u zakonodavstvo u cilju sprovođenja njegovog ukaza.

16.57 Kadirov sanja da Zelenski završi u njegovom podrumu

Sanjam da predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog stavim u svoj podrum u Čečeniji, izjavio je danas čečenski lider Ramzan Kadirov.

To je bio njegov odgovor na pitanje kakva sudbina čeka Zelenskog, objavljeno je na platformi X (Tviter) opozicionog beloruskog medija Nexta sa sedištem u Varšavi.

13.23 Poljsko MSP: Obaranje ruskih raketa sa teritorije NATO-a predmet diskusije

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je zahtev Ukrajine da se ruske rakete obaraju sa teritorije NATO-a predmet diskusije. Pavel Vronski, poljski novinar, potvrdio je u intervjuu za radio RMF FM da Ukrajina zaista traži od svojih suseda da obore ruske rakete sa njihove teritorije.

12.35 U ruskim napadima ubijeno šest i ranjeno 16 osoba u Harkovskoj oblasti

Guverner Harkovske oblasti u Ukrajini Oleg Sinegubov saopštio je danas da je u napadu ruske vojske na tu oblast ubijeno šest, a ranjeno 16 osoba. Ruska vojska je u ovim napadima koristila raketne sisteme S-300, napisao je Sinegubov na platformi Telegram. Kako prenosi Unian, Harkov je danas gađan 15 puta. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski napisao je na platformi X da ruske snage koriste nedostatak sistema protivvazdušne odbrane Ukrajine i njene sposobnosti da uništi lansere raketa blizu granice. Zelenski je dodao da to nije slabost Ukrajine, već međunarodne zajednice "koja se tri godine nije usudila da se obračuna sa teroristima na način na koji zaslužuju".

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

09.06 Kijev: Ruska vojska granatirala Herson

Eksplozije su se čule u ukrajinskom gradu Hersonu dok je ruska vojska granatirala tu oblast, rekao je regionalni guverner Roman Mročko u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

"Ruska vojska granatira Herson. U područjima pored reke (Dnjepar) mogu se čuti eksplozije", saopštio je Mročko.

08.04 Gladkov: Ruska PVO oborila nekoliko vazdušnih ciljeva na prilazu Belgorodu

Ruska PVO je oborila jutros nekoliko vazdušnih ciljeva na prilazu Belgorodu, a granate su pogodile dva dečija kampa, u napadu u kojem, prema preliminarnim podacima, nije bilo žrtava, saopštio je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.

"Naš PVO sistem je radio iznad Belgoroda i Belgorodske oblasti, nekoliko vazdušnih ciljeva je oboreno na prilazu gradu, preliminarno nije bilo žrtava", napisao je Gladkov na Telegramu.

On je naveo da je u Belgorodu, od direktnih udara granata oštećena pomoćna zgrada u jednom dečijem kampu i teren stadiona u drugom, kao i da se zapalila  suva trava na površini od 50 kvadratnih metara, prenosi agencija "RIA Novosti".

Pored toga, prema tvrdnjama ruskog zvaničnika, pričinjena je manja materijalna šteta na nekoliko  privatnih stambenih objekata u dva sela u Belgorodskom okrugu, nakon napada Oružanih snaga Ukrajine.

Kako je napomenuo Gladkov, sve operativne službe rade na terenu, a informacije o posledicama ovog napada se još utvrđuju.

07.49 Serija eksplozija u centru Belgoroda u trenutku proglašene raketne pretnje

Serija eksplozija dogodila se jutros u centru Belgoroda u trenutku kada je proglašena raketna pretnja u tom ruskom gradu blizu granice s Ukrajinom, prenosi agencija "RIA Novosti".

Na području centralnog trga u Belgorodu čula se serija eksplozija u trenutku kada se oglasila sirena za vazdušnu opasnost.

Zatim je, oko 15 minuta kasnije, još jedna serija od dvadesetak eksplozija odjeknula u gradu, navodi ruska agencija.

Raketna pretnja u Belgorodu i Belgorodskoj oblasti otkazana je posle više od sat vremena, saopštio je guverner regiona Vjačeslav Gladkov.

Za sada nema izveštaja o eventulanoj materijalnoj šteti ili žrtvama u ovom napadu.

Belgorodska oblast se nalazi na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

Tanjug/Belgorod region governor Vyacheslav Gladkov telegram channel via AP

 

06.50 Ukrajina: U napadu ruskog drona poginuo policajac na putu da evakuiše civile

Ukrajinski policajac je poginuo nakon što je ruski dron bacio ekspoloziv na policijsko vozilo koje je bilo na putu da evakuiše civile u pograničnom gradu u severoistočnoj oblasti Harkov, saopštio je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko.

U snimku koji je Klimenko objavio na mreži Telegram, koji je snimljen iz drugog policijskog automobila, vidi se detonacija eksplozivne naprave na policijskom vozilu u Vovčansku i oblak sivog dima, prenosi Rojters.

''U kolima su bila dva policajca koja su išla da evakuišu civile'', poručio je Klimenko.

06.45 U ruskom vazdušnom napadu na Harkov, ranjeno najmanje 10 ljudi

U jučerašnjem ruskom vazdušnom napadu na grad Harkov na severoistoku Ukrajine ranjeno je najmanje 10 ljudi, uništen je jedan kafić, oštetećen stambeni objekat i zapaljena benzinska pumpa, saopštili su lokalni zvaničnici.

Regionalno tužilaštvo je saopštilo je na Telegram kanalu da su vozaču trolejbusa amputirane obe noge, kao i da je ruska vojska za napad koristila navođenu bombu UMPB D-30 lansiranu iz pogranične oblasti Belgorod.

AP Photo/Andrii Marienko

 

06.35 Ukrajinski dron kamikaza napao teritoriju transportne radionice NE Zaporožje

Ukrajinski dron kamikaza napao je teritoriju transportne radionice Zaporoške nuklearne elektrane, prenela je pres služba te stanice na svom Telegram kanalu.

"Oružane snage Ukrajine napale su teritoriju nuklearke Zaporožje. Juče je zabeležen dolazak drona kamikaze na teritoriju transportne radionice Zaporoške nuklearne elektrane", navedeno je u poruci, prenela je agencija RIA Novosti.

06.22 Švedska planira vojnu pomoć Ukrajini vrednu sedam milijardi dolara

Švedska vlada se dogovorila sa svojom stranom za podršku da stvori trogodišnji okvir za vojnu podršku Ukrajini u ukupnom iznosu od 75 milijardi kruna (7,01 milijardi dolara).

"Da bi ojačali švedsku podršku Ukrajini i povećali dugoročnu perspektivu, vlada i Švedske demokrate su se dogovorile da uvedu okvir za vojnu podršku Ukrajini za 2024-2026", navodi se u saopštenju. 

75 milijardi kruna biće podjednako podeljeno tokom tri godine. Uključujući predloženi dodatak, ukupna planirana vojna i druga podrška Švedske Ukrajini iznosiće preko 100 milijardi kruna, navodi se u saopštenju.

06.10 Lideri oko Baltičkog mora oprezni na izveštaje da bi Rusija mogla da revidira granice

Lideri oko Baltičkog mora oprezno su reagovali na izveštaje da bi Rusija mogla da revidira granice svojih teritorijalnih voda u regionu, ocenio je "AP".

Ministarstvo odbrane Rusije predložilo je reviziju državne granice u ruskim teritorijalnim vodama u Baltičkom moru, prenele su ruske agencije.

U nacrtu uredbe od 21. maja objavljenom na federalnom portalu nacrta regulatornih pravnih akata, ministarstvo je predložilo prilagođavanje granice oko ruskih ostrva u istočnom delu Finskog zaliva i oko Kalinjingrada.

 

Komentari (0)

Evropa