Evropa

Spas za Eviju, ali rizik za sever Grčke: Meteorolozi najavljuju naglu promenu vremena

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/08/2021

-

18:31

Spas za Eviju, ali rizik za sever Grčke: Meteorolozi najavljuju naglu promenu vremena
Požari na Eviji - Copyright Tanjug/(AP Photo/Petros Karadjias

veličina teksta

Aa Aa

Oluja sa grmljavinom stiže u četvrtak na grčko ostrvo Evija koje je više od deset dana pogođeno katastrofalnom vatrenom stihijom.

Odlazak vrele vazdušne mase sa prostora Grčke biće praćeno razvojem grmljavine već od danas popodne, a onda u ranim jutarnjim časovima i u oblasti Severnog i Centralnog Egeja. 

Meteorolog Klearhos Marusakis kaže da će se u narednih nekoliko sati promeniti vreme u Grčkoj čime se zvanično obeležava kraj najdužeg toplotnog talasa u poslednje 34 godine.

"Očekuje se da će se u narednih nekoliko sati na kopnu razviti jake oluje praćene grmljavinom, koje će se uveče i preko noći premestiti na istočni deo kopna i severozapad Evije. Ovaj fenomen će značajno pomoći u gašenju požara u Arkadiji i na Eviji, ali s druge strane je vrlo moguće da će stvoriti probleme u centralnoj Makedoniji, na Halkidikiju i uopšte oblastima severozapadnog Egeja zbog obilnih padavina", rekao je u izjavi za Proto temu.

Inače, obilna kiša već je pogodila grčki gradove Kavalu i Lamiju.

U susednoj Turskoj, obilne padavine izazvale su poplave na severu gde je u oblasti Sinopis evakuisana bolnica, dok se u Bardinu traga za ženom koju je odnela voda.

Komentari (0)

Evropa