Evropa

"Lažete, gospodine Atal": Oštra TV debata francuskog premijera i lidera desničarskog "Nacionalnog okupljanja"

Komentari

Autor: Tanjug

23/05/2024

-

23:38

"Lažete, gospodine Atal": Oštra TV debata francuskog premijera i lidera desničarskog "Nacionalnog okupljanja"
Tanjug/AP/Ludovic Marin - Copyright Tanjug/AP/Ludovic Marin

veličina teksta

Aa Aa

Francuski premijer Gabrijel Atal i lider krajnje desničarske stranke Nacionalno okupljanje (RN) Žordan Bardela verbalno su se sukobili danas tokom TV debate u kojoj su izneli radikalno različite poglede na Evropsku uniju, uoči izbora za Evropski parlament 9. juna.

Tokom debate, Atal je imao za cilj da pokaže protivrečnosti i rupe u politici RN prema EU, preneo je Reuters.

"Kada ste lagali, sada ili tada?", rekao je Atal, ukazujući na promene politike RN tokom godina, o pitanjima uključujući evro, koji više ne žele da odbace.

On je rekao da za razliku od njega, on ne želi da uništi jedinstveno tržište i da bi stav RN "kupujte francusko" prekršio pravila EU, ali i naneo štetu francuskim preduzećima, jer bi druge zemlje EU učinile isto i dale prioritet sopstvenim kompanijama.

"Ono što je on (Bardela) rekao o nuklearnoj energiji je besmisleno", rekao je Atal.

Bardela je, sa svoje strane, napao Atala zbog Makronove reputacije kod kuće, optužujući ga da podržava politiku EU za koju je rekao da šteti interesima Francuza, u svemu, od poljoprivrede do imigracije, nad kojom je, kako je rekao, vlada izgubila kontrolu.

Takođe, tokom debate su se optuživali da su "meki" prema Rusiji.

"Lažete, gospodine Atal", rekao je Bardela u jednom trenutku i dodao da  prepoznaje talenat Makronovog tabora da kaže sve i svašta i protivreči sebi.

Evroskeptična partija Nacionalno okupljanje Bardele i Marin Le Pen prednjači u anketama sa ogromnom razlikom, sa čak 33 odsto glasova, ili oko duplo više od onoga što se predviđa da će osvojiti centristička, proevropska stranka Atala i Makrona Preporod.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa