Evropa

RAT U UKRAJINI Oglasio se Putin: Pregovori o miru samo sa legitimnim liderima, moraju da održavaju realnost na terenu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Guardian, BBC

24/05/2024

-

07:27

RAT U UKRAJINI Oglasio se Putin: Pregovori o miru samo sa legitimnim liderima, moraju da održavaju realnost na terenu
RAT U UKRAJINI Oglasio se Putin: Pregovori o miru samo sa legitimnim liderima, moraju da održavaju realnost na terenu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 820 dana, a borbe su i dalje najintenzivnije u harkovskoj oblasti gde je u napadu ruske vojske na tu oblast ubijeno šest, a ranjeno 16 osoba. Ukrajinski izvori kažu da je tom prilikom ruska vojska koristila raketne sisteme S-300, a predsednik Volodimir Zelenski je rekao da je to slabost međunarodne zajednice što se "tri godine nije usudila da se obračuna sa teroristima na način na koji zaslužuju". Ruski predsednik Vladimir Putin doputovao je u Belorusiju na sastanak sa Aleksandrom Lukašenkom ali je prethodno potpisao Ukaz o zapleni imovine SAD u Rusiji. Zanimljivu izjavu dao je lider Čečena Kadirov, koji je rekao da bi najviše voleo da ukrajinskog predsednika Zelenskog vidi zarobljenog u svom podrumu.

Ključni događaji:

  • U ruskim napadima ubijeno šest i ranjeno 16 osoba u Harkovskoj oblasti
  •  Putin potpisao ukaz o zapleni američke imovine u Rusiji
  • Kadirov sanja da Zelenski završi u njegovom podrumu
  •  Poljsko MSP: Obaranje ruskih raketa sa teritorije NATO-a predmet diskusije

        Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.        

Euronews

 

                            Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

21.26 SAD odobrile paket naoružanje vrednosti 275 miliona dolara

SAD su danas najavile novi paket naoružanja i opreme u vrednosti od 275 miliona dolara za Ukrajinu usled ruskog napredovanja u Harkovskoj oblasti, saopštio je Stejt department.

Iz Stejt departmenta dodaju da paket sadrži najpotrebnije naoružanje, uključujući municiju za HIMARS, granate kalibra 155mm i 105mm, rakete, protivoklopne sisteme i preciznu municiju, prenosi Rojters.

21.15 Putin: Ukrajinska vlada nije legitimna jer je mandat Zelenskog završen 

Trenutna ukrajinska vlada nije legitimna, budući da je mandat predsednika Volodimira Zelenskog završen, poručio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin tokom posete Minsku.

''Svesni smo da je legitimitet aktuelnog šefa ukrajinske države završen'', rekao je Putin i dodao da će Moskva o miru u Ukrajini pregovarati samo sa legitimnom vladom.

Osnovna svrha konferencije u Ženevi je da se potvrdi legitimitet Zelenskog, ali ''ovi PR koraci nemaju značaja za pravne dokumente“, naglasio je on.

Dodao je da Ukrajina mora da potvrdi legitimitet nove vlade koja bi potencijalno pregovarala sa Moskvom ''kroz parlament, Ustavni sud ili druge institicije'', prenosi TASS.

Ruski lider je još jednom naglasio da Moskva nikada nije odbila da pregovara sa Kijevom o okončanju sukoba.

''Nismo nikome zabranili da pregovara. Mi smo za pregovore'', rekao je Putin.

21.01 Još 50 zatvorenika iz Ukrajine pušteno iz zatvora da bi se borili protiv Rusa

Sud u oblasti Hmeljnicki u Ukrajini pustio je na slobodu još 50 zatvorenika, pod uslovom da se pridruže vojsci po novom zakonu o mobilizaciji, saopštila je danas sudska služba za informisanje.

Ukrajinski parlament je 8. maja usvojio zakon kojim se dozvoljava osuđenicima za određena krivična dela da služe u vojsci, otvarajući put za dobrovoljnu mobilizaciju zatvorenika.
Predsednik Volodimir Zelenski potpisao je zakon 17. maja, navodi Kijev independent.

Sud u Hmeljnickoj oblasti pustio je prva dva zatvorenika po novom zakonu 22. maja. Tada je saopšteno da su pušteni na slobodu mlađi muškarci, osuđeni na zatvor za krivična dela poput krađe.

Zatvorenici koji su sada pušteni na slobodu navodno su rekli da nemaju vojno iskustvo, ali su uvereni da će brzo steći potrebne veštine.

Nekoliko zatvorenika je reklo da je motivišući faktor to što su neki njihovi prijatelji i rodbina, uključujući i one koji služe u vojsci, poginuli u ratu Rusije protiv Ukrajine, navode iz suda.

20.53 Mediji: Ukrajina odbila stare tenkove iz Nemačke i Danske zbog brojnih nedostataka

Ukrajina je odbila da primi zastarele borbene tenkove Leopard 1A5 iz Danske i Nemačke zbog brojnih nedostataka, javila je danas danska televizija DR, pozivajući se na dokumente danskog ministarstva odbrane.

Ministri odbrane Danske, Nemačke i Holandije obećali su da će Kijevu poslati najmanje 100 generalno revidiranih Leoparda 1A5 iz industrijskih zaliha.

U dokumentima se navodi da je planirano da prvi tenkovi budu isporučeni u julu 2023, ali je isporuka navodno odložena jer se nemačka odbrambena kompanija KMV suočila sa poteškoćama u pripremi.

Do septembra prošle godine isporučeno je samo 20 tenkova, a nakon inspekcije, Ukrajina je utvrdila da je 18 od 20 primljenih tenkova imalo manje kvarove ili kvarove, a dva su imala ''ozbiljnije nedostatke“, navodi se u dokumentima.

Neki tenkovi su navodno isporučeni sa puškama koje nisu mogle da pucaju, prenosi Kijev indipendent.

Ukrajina je odbila da prihvati bilo kakve tenkove u jesen 2023. godine, rekavši Danskoj i Nemačkoj da ne može da ih koristi zbog njihovog lošeg stanja.

17.55 Putin: Moskva će sarađivati samo sa legitimnim liderima u Kijevu

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je danas da pregovori o miru u Ukrajini moraju biti obnovljeni, ali da će Moskva sarađivati isključivo sa legitimnim liderima u Kijevu.

Na konferenciji za novinare u Belorusiji, Putin je istakao da pregovori moraju da odražavaju ''realnost na terenu'', prenosi Rojters.

Rusija dovodi u pitanje legitimnost vlade u Kijevu i predsedničke pozicije Volodimira Zelenskog, nakon što je Ukrajina saopštila da neće održati izbore ove godine usled rata sa Rusijom.

Zelenski je osvojio predsednički mandat 2019 kada je pobedio bivšeg predsednika Petra Porošenka, a naredni izbori trebalo je da se održe u martu ili aprilu ove godine.

Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

16.57 Suspendovan visoki zvaničnik ukrajinske agencije za borbu protiv korupcije

Semen Krivonos, direktor ukrajinskog Nacionalnog biroa za borbu protiv korupcije (NABU) suspendovao je danas svog prvog zamenika, dok traje istraga o navodnom curenju podataka unutar agencije.

Ukrajinska vlada je pod pritiskom da se izbori sa korupcijom i dokaže da može da održi vladavinu zakona jer ima za cilj da obezbedi članstvo u EU i privuče investitore da joj pomognu u obnovi, preneo je Rojters.

NABU je saopštila da je Krivonos suspendovao svog prvog zamenika na osnovu samog priznanja zaposlenog o "mogućem sukobu interesa" tokom istrage o curenju informacija.

Biro nije pružio detalje o curenju informacija, ali je izvor iz organa za sprovođenje zakona juče rekao da je ugrozio istragu visokog profila o projektu izgradnje puteva koji uključuje vladin novac.

Agencija nije navela ime suspendovanog funkcionera, ali se na njenom sajtu navodi da Gizo Uglava obavlja funkciju prvog zamenika direktora NABU.

16.41 Nemačka sprema novu turu vojne pomoći: Najavljeni stariji tenkovi Leopard 1

Nemačka vlada najavila je novi paket vojne pomoći Ukrajini, koji između ostalog uključuje 8.500 artiljerijskih granata kalibra 155 milimetara i 10 borbenih tenkova Leopard 1 F5, koje je obezbedila zajedno sa Danskom, saopštilo je nemačko savezno ministarstvo odbrane.

Prema informacijama na sajtu Ministarstva, paket pomoći uključuje i jedno oklopno vozilo za spasavanje Bergepanzer 2 sa rezervnim delovima, jedan tenk za mostove BABER sa rezervnim delovima, jedno oklopno inženjersko vozilo DACHS, 16 cisterna Zetros i četiri tenka za deminiranje VISENT 1, preneo je Interfaks Ukrajina. 

Pomoć sadrži i 34 izviđačkih dronova RK-35 Heidrun, 20 dronova Vektor sa rezervnim delovima, 1,75 miliona šaržera municije za puške, 111 pušaka CR308, 80 preciznih pušaka HLR 338, 540 pušaka MK 556, 20  pušaka MG3 za tenkove Leopard, borbena vozila pešadije MARDER i inženjerska vozila.

16.23 Putin i Lukašenko održali sastanak u Minsku

Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko održali su danas sastanak u Minsku, tokom koga je Putin izjavio da Rusija i Belorusija "nemaju nerešene probleme" i da ekonomska saradnja dve zemlje dobro napreduje, prenose RIA Novosti.

Putin je sinoć stigao u Minsk, a razgovor sa Lukašenkom vodi u Palati nezavisnosti, prenose RIA Novosti.

Ruski predsednik je takođe objavio da su Rusija i Belorusije postigle određene ugovore u oblasti energetike.

Sa ruske strane su prisustvovali ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, prvi potpredsednik vlade Denis Manturov, potpredsednik vlade Aleksandar Novak, pomoćnik predsednika Jurij Ušakov i ministar odbrane Andrej Belousov.

16.07 Stub: Nema potrebe da se raspravlja o pitanju slanja finskih vojnika u Ukrajinu

Predsednik Finske Aleksander Stub smatra da trenutno nema potrebe da se raspravlja o pitanju slanja finskih vojnika u Ukrajinu radi obuke ili iz drugih razloga, kao što je predložio francuski predsednik Emanuel Makron.

Tanjug AP//Sergei Grits

 

"Ponekad se male i velike zemlje mogu razlikovati u svojoj retorici", rekao je Stub u intervjuu agenciji STT, preneo je TASS.

15.29 Zelenski danas u poseti Harkovu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je danas grad Harkov na severoistoku Ukrajine, koji je u prethodnim danima bio pod pojačanim vazdušnim napadima Rusije. Zelenski se sastao sa vojnim zvaničnicima i posetio veliku štampariju dan nakon što je uništena u ruskom napadu u kojem je ubijeno sedmoro ljudi, prenosi Rojters.

"Danas sam u Harkovu. Dobio sam novosti o odbrambenim operacijama, naročito u gradu Vovčansk, kao i o popravljanju štete na energetskoj infrastrukturi", napisao je Zelenski na platformi X.

14.40 Orban: Mađarska ne želi da učestvuje u operacijama NATO za podršku Ukrajini

Mađarska će nastojati da ne učestvuje u bilo kakvim operacijama NATO koje imaju za cilj podršku Ukrajini, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban, sugerišući da se vojna alijansa i Evropska unija kreću ka direktnijem sukobu sa Rusijom.

Orban je rekao za mađarski državni radio da se ta zemlja protivi planu NATO koji teži da pruži očigledniju vojnu podršku Ukrajini u narednim godinama kako bi se odbranila od Moskve, dok bolje naoružane ruske trupe uspostavljaju kontrolu na bojnom polju, preneo je AP.   

08.50 Harkov nakon napada

Euronews TV

08.07 Aksojonov: Dva civila poginula u ukrajinskom raketnom napadu na Krim

Dva civila poginula su sinoć u ukrajinskom raketnom napadu na Simferopoljski okrug na Krimu, izjavio je lider Krima Sergej Aksjonov.

On je napisao na Telegramu da je u napadu pogođen i jedan komercijalni objekat u blizini grada Alušte, koji je u trenutku napada bio prazan, preneo je "TASS".

Alušta se nalazi oko 46 kilometara južno od glavnog grada Krima, Simferopolja.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je ruska PVO tokom noći oborila tri taktička projektila ATACMS, američke proizvodnje, iznad Krima i dva ukrajinska drona iznad ruske Belgorodske oblasti.

Ministarstvo navodi da su ruske snage uništile i tri ukrajinska pomorska drona u Crnom moru koji su se kretali ka Krimu.

07.10 Kina i Brazil objavili memorandum o rešavanju krize u Ukrajini

Kina i Brazil su se založili za pregovore kao jedini način za rešavanje situacije u Ukrajini i mirovnu konferenciju koju bi priznali Kijev i Moskva, prenosi "Sinhua".

Zajednički memorandum "Opšti sporazumi Kine i Brazila o političkom rešavanju ukrajinske krize" objavljen je posle sastanka kineskog ministra spoljnih poslova Vanga Jia i specijalnog savetnika brazilskog predsednika Selsu Amorima, prenela je agencija "RIA Novosti".

Strane su se složile da su pregovori jedina održiva opcija za rešavanje krize i da sve strane moraju stvoriti uslove za nastavak direktnog dijaloga.

Kina i Brazil su, takođe, podržali održavanje međunarodne mirovne konferencije koju bi priznale Rusija i Ukrajina u odgovarajućem trenutku, uz ravnopravno učešće svih strana i poštenu diskusiju o svim mirovnim predlozima.

"Članovi međunarodne zajednice su pozvani da podrže memorandum, snažno se založe za deeskalaciju i igraju konstruktivnu ulogu u unapređenju mirovnih pregovora", navodi se u dokumentu.

Moskva je više puta nagovestila da je spremna za pregovore, ali je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou, navela je ruska agencija.

Zapad poziva Rusiju na pregovore, za koje Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog, dodala je agencija "RIA Novosti".

Kako je naveo Kremlj, situacija u Ukrajini može da se kreće u mirnom pravcu, pod uslovom da se uzmu u obzir de facto situacija i nova realnost.

AP Photo/Andriy Andriyenko

 

06.55 Putin doputovao u Minsk, na aerodromu ga dočekao Lukašenko

Predsednik Rusije Vladimir Putin doputovao je u dvodnevnu zvaničnu posetu Belorusiji, gde ga je na aerodromu dočekao predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

Kako je saopštila pres služba Kremlja, poseta se odvija na poziv šefa zemlje domaćina, prenosi RIA Novosti.

06.50 Kadirov sanja da Zelenski završi u njegovom podrumu

Sanjam da predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog stavim u svoj podrum u Čečeniji, izjavio je juče čečenski lider Ramzan Kadirov.

To je bio njegov odgovor na pitanje kakva sudbina čeka Zelenskog, objavljeno je na platformi X (Tviter) opozicionog beloruskog medija Nexta sa sedištem u Varšavi.

06.33 Putin potpisao ukaz o zapleni američke imovine u Rusiji

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je juče ukaz o postupku nadoknade štete Rusiji od neprijateljskih akcija SAD koji predviđa da Moskva stiče jurisdikciju nad američkom imovinom u Rusiji.

Ruski nosilac autorskih prava u ovom slučaju - ruska vlada ili Centralna banka imaju pravo da se "obrate sudu sa zahtevom za utvrđivanje činjenice neopravdanog lišavanja njihovih prava na imovinu zbog odluke američke države ili sudskog organa i da dobije naknadu za navedenu štetu".

Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

 

06.20 Poljsko MSP: Obaranje ruskih raketa sa teritorije NATO-a predmet diskusije

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je zahtev Ukrajine da se ruske rakete obaraju sa teritorije NATO-a predmet diskusije.

Pavel Vronski, poljski novinar, potvrdio je u intervjuu za radio RMF FM da Ukrajina zaista traži od svojih suseda da obore ruske rakete sa njihove teritorije.

06.10 U ruskim napadima ubijeno šest i ranjeno 16 osoba u Harkovskoj oblasti

Guverner Harkovske oblasti u Ukrajini Oleg Sinegubov saopštio je da je u napadu ruske vojske na tu oblast ubijeno šest, a ranjeno 16 osoba.

Ruska vojska je u ovim napadima koristila raketne sisteme S-300, napisao je Sinegubov na platformi Telegram.

Zelenski je dodao da to nije slabost Ukrajine, već međunarodne zajednice "koja se tri godine nije usudila da se obračuna sa teroristima na način na koji zaslužuju".

Komentari (0)

Evropa