Evropa

Pet vodećih kandidata za predsednika EK izneli svoje vizije: Održana poslednja debata uoči evropskih izbora

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/05/2024

-

11:06

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Pet vodećih kandidata za predsednika Evropske komisije učestvovalo je u poslednjoj predizbornoj debati u Briselu tokom koje su izneli svoje vizije Evrope kada je reč o ekonomiji i radnim mestima, odbrani i bezbednosti, klimi i životnoj sredini, demokratiji i liderstvu, migracijama i granicama i inovacijama i tehnologijama.

U takozvanoj "Evrovizijskoj debati", koju je organizovala Evropska radiodifuzna unija (EBU), u četvrtak su učestvovali aktuelna predsednica Evropske komisija i kandidatkinja "Evropske narodne partije" (EPP) Ursula fon der Lajen, kandidat "Partije evropskih socijalista" Nikolas Šmit, Valter Bajer iz "Partije evropske levice", Sandro Gozi iz "Obnovimo Evropu sada" i Teri Rajntke iz "Evropske zelene stranke".

Bezbednost i odbrana: Ratovi na istoku Evrope i Bliskom istoku najznačajnija pitanja

Svi kandidati bili su saglasni oko pružanja podrške Ukrajini u ratu, a Fon der Lajen je ukazala na potrebu poboljšanja evropske odbrambene industrije, osiguravanja prestanka fragmentacije u EU i postojanja zajedničkih evropskih projekata, poput štita za protivvazdušnu odbranu.

"Ukrajina se bori za naše vrednosti i sve slobodne nacije. Moramo da podržimo Ukrajinu na prvom mestu i da pojačamo sopstvenu odbranu", rekla je Fon der Lajen.

Sandro Gozi iz "Obnovimo Evropu sada" upozorio je da ruski predsednik Vladimir Putin neće stati u Kijevu.

"Zato moramo da pobedimo u Ukrajini i zato nam je potrebna prava evropska sila", rekao je Gozi i pozvao na razvoj evropske odbrambene industrije i veća ulaganja u odbranu, uz finansiranje u obliku zajedničkih obveznica.

Za kandidata Partije evropskih socijalista Nikolasa Šmita, ukoliko EU ne podrži Ukrajinu, "znamo da će Rusi biti na našim granicama".

Teri Rajntke iz "Evropske zelene stranke" ocenila je da se "nalazimo na prekretnici za Evropu" i pozivala na formiranje evropskog fonda za odbranu, kao i na saradnju po pitanju nabavke, istraživanja i razvoja.

Rajntke tvrdi i da postoje političari krajnje desnice koji žele da destabilizuju EU i koji sarađuju sa Rusijom i Kinom.

Ona je pozvala Evopu da se odupre "ovoj pretnji krajnje desnice".

Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

 

Valter Bajer iz "Partije evropske levice" smatra da je najhitnija pretnja po bezbednost "ekološka katastrofa ka kojoj se krećemo", a na pitanje da prokomentariše stav svoje partije da se zalaže za pregovore Ukrajine i Rusije, rekao je da zagovara prekid vatre i diplomatsko rešenje.

"Ne vidim rešenje na bojnom polju", naveo je Bajer.

Bajer je rekao da želi da vidi bezbednu i suverenu Ukrajinu, sa sigurnim granicama i rekonstruisanu Ukrajinu, ali je istakao i da je zadivljen time što se govori o miru i bezbednosti, a da niko nije pomenuo Gazu i Izrael.

Upitao je kada će EU uvesti sankcije Izraelu kako bi "zaustavila ubistva u Gazi", što je naišlo na aplauz okupljenih u publici.

Fon der Lajen je rekla da svi znaju da je dramatična situacija u Gazi, ali da ne treba zaboraviti da je sve počelo 7. oktobra 2023. "brutalnim napadom Hamasa na nevine ljude".

Ona je dodala da Izrael ima pravo na samoodbranu, ali u skladu sa međunarodnim i humanitarnim pravom.

Istovremeno je ocenila da je situacija u Gazi katastrofalna i dodala da EU čini sve što je moguće da podrži ljude u Gazi.

Fon der Lajen je navela da je potrebno raditi na rešenju o dve države jer je to, kako je rekla, "jedino svetlo na kraju tunela".

Ekonomija i radna mesta: Životni standard i energetska situacija posebno interesuju javnost

Kandidati su suočili stavove i o pitanju ekonomije i radnim mestima, pa je tako Šmit ocenio da postoji potreba za mobilizaciju za borbu protiv siromaštva.

"Moramo da damo ljudima prave prilike, prilike za posao", rekao je Šmit i dodao da je važno ulagati u ljude.

On je pozvao na davanje radnicima pristojnih plata i obezbeđivanje dobrih uslova rada i naglasio je  da je potrebno da se primenjuje jednakost žena u svetu rada i poštuju njihova prava, kao i da se sprovede zelena tranzicija.

Rajntke je rekla da postoji potreba da se razbije kontradikcija između klime i ekonomije, dok je Bajer ukazao na cene stanova i stanarina u EU i pozvao blok da donese odluku o direktivi koja obavezuje zemlje članice da postavljaju granice za cene iznajmljivanja stanova.

Kada su u pitanju penzije, Fon der Lajen je rekla da je to odgovornost država članica, ali da Evropa može da pomogne i poručila da je potrebno da se završi unija tržišta kapitala.

Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

 

Klimatske promene i životna sredina: Sprovođenje zelenih agendi u fokusu

Tema su bile i klimatske promene i životna sredina, a Fon der Lajen je navela da su klimatske promene činjenica i ukazala na dugoročnu perspektivu za ostvarivanje klimatske neutralnosti do 2050. godine.

Prema njenim rečima, poljoprivrednici žele klimatsku neutralnost, ali je potrebno preći sa uslovljavanja na podsticaje i moderne tehnologije.

Prava klimatska politika, prema rečima Šmita, može da unapredi novu vrstu održivog rasta, ali je za dekarbonizaciju industrije i poljoprivrede potrebno da se mobilišu ogromni resursi u Evropi.

Tanjug AP/Geert Vanden Wijngaert

 

Rajtke je rekla da postoji potreba za zelenim industrijskim dogovorom i  pozvala na reformu zajedničke poljoprivredne politike EU.

Ocenila je da, kada je reč o zelenom dogovoru, treba gledati kako da se stvori cirkularna ekonomija, dok je Gozi rekao da se jedinstveno tržište EU mora učiniti održivijim.

Za Bajera ne može da postoji nikakva kontradikcija ili paradoks između zelene ekonomije i efikasne ekonomije.

On kaže da je potrebna ekološka transformacija, za šta su potrebna i ulaganja.

Demokratija i liderstvo: Osuda atentata na slovačkog premijera Fica i "krajnje desnice"

Kandidati su razgovarali i o pitanju demokratije i liderstva, posebno nakon pokušaja ubistva premijera Slovačke Roberta Fica, koji je Bajer nazvao užasnim incidentom.

On je dodao da se ne može praviti nikakav kompromis sa "krajnjom desnicom" i njenom agendom.

AP Photo/Denes Erdos/Petr David Josek

 

Prema njegovom mišljenju, srž problema, kada je reč o "kranjoj desnici", je "socijalno pitanje", a ako se ljudima ne obezbede dostojanstveni životi, pristojno stanovanje i sigurna radna mesta, "nećemo moći da pobedimo 'krajnju desnicu' u Evropi".

Gozi smatra da je vreme za duboku i smelu reformu EU i reviziju ugovora.

Migracije i granice: Potreba da se povrati kontrola nad granicama "na ljudski način"

Migracije i granice EU su, takođe, bili tema tokom debate, a Rajntke je rekla da je Evropa kontinent koji stari i da postoji potreba za stvaranjem pravnih puteva i otpornim sistemom azila.

"Moramo da imamo politike koje zadovoljavaju humanitarne standarde i koje se mogu primeniti", rekla je ona.

Gozi je naveo da Evropa može da vrati kontrolu nad migracijama "na ljudski način", dok Bajer napominje da ljude treba primiti dostojanstveno, poštujući njihova ljudska prava.

Fon der Lajen je rekla da Evropljani odlučuju ko ulazi i pod kojim okolnostima, a ne "krijumčari i trgovci ljudima".

"Oni koji su ovde neregularno i ne ispunjavaju uslove za azil moraju da idu kući", navela je ona.

Šmit je rekao da solidarnost mora da počne od onih najugroženijih i poručio da, kada pogleda situaciju u Tunisu i šta se dešava sa izbeglicama gurnutim u pustinju i prebijenim, nekima ubijenim, "ovo nije Evropa, ovo nisu evropske vrednosti".

Tanjug AP/Geert Vanden Wijngaert

 

Napominjemo da dva kandidata, odnosno dve političke grupacije, nisu bila zastupljene na ovoj debati. Radi se o grupacijama "Identitet i demokratija" i "Evropski reformisti i konzervativci", koji su mnogo puta pominjani u ovoj debati s obzirom na spekulacije da bi vodeća grupacija Evropska narodna partija, kojoj pripada i Ursula fon der Lajen, mogla da ostvari saradnju sa njima, što se našlo na meti kritika ostalih vodećih kandidata, što su često spočitavali upravo u ovoj debati.

Predstavnika dve grupacije nije bilo, kako su objasnili voditelji na početku, zbog "evrovizijskih pravila", odnosno pravila "Evropske radiodifuzne unije" (EBU), da mogu da govore samo oni koje su njihove političke grupacije istakle kao vodeće kandidate. Inače, predstavnici ID i ECR su odluku EBU da dozvoli nastup samo jednom delu evroparlamentaraca nazvali gušenjem slobode govora, o čemu je pisao Euronews Srbija.

Ove dve pomenute grupacije nisu imenovale svoje "spitzenkandidate", i stoga nisu imali svoje predstavnike. Oni su se oglasili i rekli da je ovo zapravo bila debata elita i da tu nije bilo nikakve demokratije.

Komentari (0)

Evropa