Evropa

Turska želi da postane član BRIKS-a, Fidan: "Dobra alternativa Evropskoj uniji"

Komentari

Autor: Tanjug

04/06/2024

-

12:28

Turska želi da postane član BRIKS-a, Fidan: "Dobra alternativa Evropskoj uniji"
Tanjug/AP/Maxim Shemetov - Copyright Tanjug/AP/Maxim Shemetov

veličina teksta

Aa Aa

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan izjavio je danas da Turska želi da postane član BRIKS-a.

"Svakako, želeli bismo da postanemo član BRIKS-a. Videćemo kako će biti ove godine", rekao je Fidan u Pekingu, tokom trodnevne posete Kini, prenosi "South China Morning Post".

Fidan je dodao da se raduje što će prisustvovati sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica BRIKS-a koji će biti održan sledeće nedelje u Rusiji, u okviru pripreme za oktobarski samit u Kazanju.

Očekuje se, da će jedna od tema na dnevnom redu biti mogućnost pridruživanja Turske BRIKS-u, navodi "South China Morning Post".

Fidan smatra da je BRIKS za Tursku "dobra alternativa" Evropskoj uniji, kada je reč o poboljšanju ekonomskih izgleda Turske.

Ministar je dodao da je jedan od važnih stubova turske spoljne politike formiranje jakih ekonomskih veza u institucionalnom obliku.

On je istakao da zbog "politike identiteta" neke velike zemlje Evropske unije nikada nisu Turskoj dozvolile da postane punopravna članica evropskog bloka, iako je već dugo pokušavala da se pridruži.

"Dakle, morate tražiti druge alternative", naglasio je Fidan.

Turski ministar je napomenuo da je pred BRIKS-om "još dug put", ali da je to važna platforma za saradnju koja nudi dobre mogućnosti.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da Rusija pozdravlja interesovanje Turske za BRIKS.

"Naravno, pozdravljamo ovako povećano interesovanje za BRIKS od strane naših susednih država, uključujući i naše važne partnere kao što je Turska. Naravno, ta tema biće na dnevnom redu samita BRIKS-a", rekao je Peskov odgovarajući na pitanja novinara, prenosi RIA Novosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa