Evropa

Turski ministar spoljnih poslova: Naša vizija o članstvu u EU se nije promenila

Komentari

Autor: Tanjug

20/03/2024

-

23:52

Turski ministar spoljnih poslova: Naša vizija o članstvu u EU se nije promenila
Tanjug/AP/Maxim Shemetov - Copyright Tanjug/AP/Maxim Shemetov

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Hakan Fidan izjavio je danas da se vizija Turske za članstvo u EU nije promenila i da ta zemlja "svoju budućnost vidi u Evropi".

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa španskim kolegom Hozeom Manuelom Albaresom u Ankari, Fidan je potvrdio rešenost Turske da postane članica Evropske unije, napominjući da zemlja "svoju budućnost vidi u Evropi".

"Nadamo se da će odnosi između institucija Evropske unije i Turske biti dodatno unapređeni pozitivnijom agendom. Proces članstva Turske u EU je previše važan da bi se prepustio uskim političkim agendama nekih zemalja", dodao je turski ministar, prenosi "Dejli sabah".

profimedia

 

Prema njegovim rečima, unutar Evropske unije, Španija je jedna od zemalja koja je sledila principijelan stav po pitanju Gaze i stala uz palestinski narod od prvog dana.

Fidan je takođe naveo da je Španija od samog početka bila među zemljama koje su iskreno podržavale proces članstva Turske u Evropskoj uniji.

Turska, zvanični kandidat za pridruživanje evropskom bloku, podnela je zahtev za članstvo 1987. godine, a pregovori o pridruživanju počeli su 2005. godine.

Međutim, za narednih 11 godina od 35 poglavlja neophodnih za završetak pregovora i pristup EU, otvoreno je 14 poglavlja, a samo jedno zatvoreno.

Francuska, Nemačka i Kipar u međuvremenu su doneli odluku o suspendovanju osam poglavlja i zabranili njihovo otvaranje iz više različitih razloga - od geografskih i ekonomskih, pa do spoljne politike Turske.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa