Evropa

Turska nameće mere protiv Mete zbog deljenja podataka između Instagrama i Tredsa

Komentari

Autor: Tanjug

18/03/2024

-

21:54

Turska nameće mere protiv Mete zbog deljenja podataka između Instagrama i Tredsa
Turska nameće mere protiv Mete zbog deljenja podataka između Instagrama i Tredsa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tursko državno telo za zaštitu konkurencije danas je saopštilo kako je nametnulo privremenu meru protiv kompanije Meta s ciljem da spreči deljenje podataka između njenih platformi Instagram i Treds.

Ova odluka turske vlasti je deo istrage o potencijalnoj zloupotrebi dominantnog položaja te američke tehnološke kompanije na tržištu, preneo je Rojters.

Ankara je u decembru pokrenula istragu protiv Mete zbog mogućeg kršenja zakona o konkurenciji povezivanjem platforme društvenih medija Instagram i novije aplikacije Treds.

Vlast je saopštila da će privremena mera ostati na snazi dok ne bude doneta konačna odluka, jer bi "podaci dobijeni i spojeni putem ove dve aplikacije mogli da predstavljaju kršenje zakona o konkurenciji i naprave nepopravljivu štetu na tržištu".

Turska vlast već kažnjava Metu sa 4,8 miliona lira (136.000 evra) dnevno u sklopu odvojene istrage u vezi sa obaveštenjem o razmeni podataka koje kompanija šalje korisnicima.

Obaveštenje o razmeni podataka između servisa kompanije Fejsbuk, Instagram i Vocap nije pružilo dovoljno informacija i nije bilo dovoljno transparentno, navodi se u saopštenju vlade.

Ankara dodaje se da je obaveštenje takođe osmišljeno da usmeri korisnike da odobre deljenje podataka, što bi se moglo smatrati nedovoljnim za rešavanje problema u vezi sa zaštitom konkurencije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa