Evropa

Turski šef diplomatije: UN dovele u pitanje poziciju neutralnosti zbog stava o sukobu na Kipru

Komentari

Autor: Tanjug

22/08/2023

-

18:46

Turski šef diplomatije: UN dovele u pitanje poziciju neutralnosti zbog stava o sukobu na Kipru
Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan - Copyright Tanjug AP/Burhan Ozbilici, File

veličina teksta

Aa Aa

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan optužio je Ujedinjene nacije da stavom o nedavnim sukobima u tampon zoni na Kipru kompromituju svoju nepristrasnu poziciju.

„Nažalost, 18. avgusta desili su se neželjeni incidenti. Iz daleka primećujemo da postoji nedostatak koordinacije unutar civilnog i vojnog prisustva UN na ostrvu“, izjavio je Fidan tokom konferencije za novinare sa  bugarskom koleginicom Marijom Gabrijel Ankari, prenosi ''Hurijet''.

Fidan je naglasio da je, kako je naveo, raspoređivanje vozila UN u tampon zoni, u suprotnosti sa uobičajenom praksom i da to "nije ponašanje koje Ankara pozdravlja".

On je istakao da neke od praksi UN na ostrvu nisu u duhu njenih osnivačkih principa.

„Smatramo da su UN izgubile neutralnu poziciju po ovom pitanju. Turska u potpunosti podržava ispravan stav Turske Republike Severni Kipar (TRSK)“, dodao je Fidan.

Govoreći o kandidaturi Turske za članstvo u Evropskoj uniji, Fidan je rekao da Ankara očekuje da Brisel „revidira svoje stroge stavove o članstvu“.

„Smatramo da je pristupanje Turske EU strateški čin koji može dodatno ojačati poziciju EU u svetu", poručio je turski ministar.

Započet prošle nedelje, projekat puta koji ima za cilj da poveže etnički mešovito selo Pila u tampon zoni sa kopnom, rezultirao je sukobom između mirovnih snaga UN i snaga bezbednosti kiparskih Turaka na podeljenom ostrvu.

U sukobu su vojnici UN pokušavali da zaustave izgradnju puta koristeći bodljikavu žicu i betonske barijere. Tri vojnika UN i osam turskih policajaca su povređeni tokom sukoba.

Savet bezbednosti UN je u ponedeljak upozorio da „napadi usmereni na mirovne snage mogu predstavljati zločine prema međunarodnom pravu“ i pozvale na „uklanjanje svih nedozvoljenih objekata i sprečavanje neovlašćenih vojnih ili civilnih aktivnosti unutar i duž tampon zone“.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa