Evropa

Vlada Turske sutra o tenzijama na Kipru posle sukoba kiparskih Turaka i pripadnika mirovnih snaga UN

Komentari

Autor: Tanjug

20/08/2023

-

17:47

Vlada Turske sutra o tenzijama na Kipru posle sukoba kiparskih Turaka i pripadnika mirovnih snaga UN
Vlada Turske sutra o tenzijama na Kipru posle sukoba kiparskih Turaka i pripadnika mirovnih snaga UN - Copyright Tanjug AP/Petros Karadjias, File

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Turske na sutrašnjoj sednici, između ostalih tema, razmotriće tenzije na Kipru nakon incidenta između "snaga bezbednosti Turske Republike Severni Kipar i snaga UN". 

Kako prenosi turski list Hurijet, radove na izgradnji autoputa od sela Pile na Kipru, koje je se nalazi u tampon zoni, u petak su pokušale da spreče snage Ujedinjenih nacija na ostrvu, kada je izbio sukob.

Ankara pomno prati situaciju na Kipru i "iznalazi načine da se tenzije smanje i zaštite prava i interesi turskog naroda na ostrvu", o čemu će biti reči i na sednici vlade u ponedeljak. 

Sednicom će predsedavati predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan. 

Kiparski Turci napali su pesnicama i nogama grupu pripadnika mirovnih snaga koji su pokušali da spreče ekipe, koje su izvodile nelegalne radove na putu koji zadire u "tampon zonu" pod kontrolom Ujedinjenih nacija na etnički podeljenom Kipru, saopštile su u petak UN.

U saopštenju se navodi da se napad dogodio dok su mirovne snage pokušale da spreče radnike u izgradnji puta koji povezuje selo Arsos, na severu sa mešovitim selom Pila unutar "tampon zone".

Na snimku je prikazano desetine kiparskih Turaka koji prilaze manjoj grupi slovačkih i britanskih vojnika UN-a koji pokušavaju da ih spreče da počnu radove u tampon zoni. 

Neki mirovnjaci su dobili udarce, a tri vojnika su zbrinuta zbog lakših povreda.

Predsednik Saveta EU Šarl Mišel i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj osudili su napade i pozvali na deeskalaciju situacije.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa