Evropa

Eskalacija tenzija u tampon zoni: Kiparski Turci napali mirovne snage UN

Komentari

Autor: Protothema, Kathimerini, Tanjug/T.T.

19/08/2023

-

11:36

Eskalacija tenzija u tampon zoni: Kiparski Turci napali mirovne snage UN
Tanjug AP/Petros Karadjias, File - Copyright Tanjug AP/Petros Karadjias, File

veličina teksta

Aa Aa

Kiparski Turci napali su juče pripadnike mirovnih snaga Ujedinjenih nacija koji su pokušavali da spreče ilegalne radove u tampon zoni u selu Pila na Kipru, navodi se u saopštenju UN.

Naime, kiparski Turci su počeli sa izvođenjem ilegalnih radova na putu između Pila i Arsosa, uprkos tome što su ih UN upozorile da su ove radnje nezakonite i da narušavaju status kvo u regionu, odnosno u tampon zoni.

Turci su pak, ignorisali pozive UN da obustave radove zbog čega su vojnici UNFICYP ušli u to područje. Na objavljenim snimcima vide se desetine kiparskih Turaka kako prilaze manjoj grupi slovačkih i britanskih vojnika UN-a. Dok su neki od njih dobili pesnice u pokušaju da potisnu Turke, u priču su se umešali i buldožeri kojima su uništavana vozila UN-a. Tri vojnika su lakše povređena.

"Pretnje po bezbednost mirovnih snaga UN i nanošenje štete imovini UN su neprihvatljive i predstavljaju ozbiljan zločin prema međunarodnom pravu i svi učesnici će biti procesuirani u potpunosti", navodi se između ostalog u saopštenju UN-a.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš pozvao je tursku stranu da poštuje autoritet UNFICIP-a i odmah povuče ljude i opremu iz tampon pod kontrolom UN. On je pozvao tursku stranu na konstruktivne razgovore u cilju prevazilaženja ovog problema.

U međuvremenu, i predsednik Saveta EU Šarl Mišel i visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj osudili su napade i pozvali na deeskalaciju situacije.

Takođe i ambasade Velike Britanije, Francuske i Ujedinjenih nacija su objavile zajedničko saopštenje u kojem izražavaju "ozbiljnu zabrinutost" zbog izgradnje puta, pozivajući na momentalno obustavljanje radova i osuđujući napade kao "potpuno neprihvatljive".

Micotakis: Grčka i Kipar u potpunosti koordinisani

Grčki premijer Kirijos Micotakis i predsednik Kipra Nikos Hristodulides osudili su tokom telefonskog razgovora "neprihvatljiv" napad kiparskih Turaka na pripadnike mirovnih snaga Ujedinjenih nacija na Kipru (UNFICIP) u oblasti Pila.

"Grčka i Kipar su u potpunosti koordinisani kako bi preduzeli relevantne akcije na međunarodnom nivou", navodi se u saopštenju grčke Vlade, prenela je grčka agencija Amna.

Vlada Kipra ranije je osudila organizovane incidente koje su jutros izazvale turske okupacione snage u tampon zoni u oblasti Pila i neprihvatljiv napad na britanske i slovačke pripadnike mirovnih snaga UN, navodi se u pisanoj izjavi portparola kiparske Vlade Konstantina Letimbiotisa.

"Pretnje bezbednosti mirovnih snaga UN su za osudu i predstavljaju ozbiljan zločin na osnovu međunarodnog prava... Vlada sprovodi sve diplomatske akcije i u stalnom je kontaktu sa Ujedinjenim nacijama, EU, grčkom vladom i sa rukovodstvom mirovnih snaga na Kipru da spreči turske planove", istakao je portparol Vlade.

Šta bi značila izgradnja puta?

Izgradnja ovog puta bi kiparskim Turcima omogućila direktan pristup Pili tako što bi mogli da zaobiđu kontrolni punkt na severnom obodu britanske vojne baze. To je inače jedna od dve baze koje je Velika Britanija zadržala nakon što je Kipar stekao nezavisnost od britanske kolonijalne vlasti 1960. godine.

S druge strane, kiparski Grci izgradnju puta doživljavaju kao potez koji ima vojnu svrhu i koji je na osetljivom mestu duž tampon zone koja se proteže na 180 kilometara.

Tanjug AP/Petros Karadjias, File

 

Održavanje statusa kvo tampon zone sadržano je u mandatu misije UN od 1974. godine.

Samo Turska, koja ima više od 35.000 vojnika u severnoj trećini ostrva, priznaje deklaraciju o nezavisnosti kiparskih Turaka.             

UN kažu da su obe strane tokom godina više puta kršile tampon zonu, ali ovu izgradnju puta kiparska vlada vidi kao "pokušaj veoma ozbiljnog kršenja statusa kvo".

Nasilje predstavlja ozbiljnu eskalaciju tenzija koja nije viđena na ostrvu godinama, što će najverovatnije ugroziti napore kiparske vlade da ponovo pokrene pregovore o podeli ostrva.  

Komentari (0)

Evropa