Evropa

RAT U UKRAJINI Bajden i Zelenski potpisali 10-godišnji bezbednosni sporazum između Ukrajine i SAD

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

13/06/2024

-

10:43

RAT U UKRAJINI Bajden i Zelenski potpisali 10-godišnji bezbednosni sporazum između Ukrajine i SAD
RAT U UKRAJINI Bajden i Zelenski potpisali 10-godišnji bezbednosni sporazum između Ukrajine i SAD - Copyright Tanjug/AP/Oleg Petrasiuk/Andriy Andriyenko/Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 841 dan. Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe (GUR) Kirilo Budanov rekao je da radar Voronjež-M u ruskoj radarskoj stanici za rano upozorenje na nuklearni napad u Orsku neće raditi najmanje šest meseci nakon udara dronom. Na frontu nije bilo bitnijih pomeranja, iako je ruska vojska izvela udare u gradu Krivi Rog gde je ubijeno osmoro, a više od 20 ranjeno. Ruska strana je nastavila vežbe nuklearnih snaga sa "Iskanderima", dok Kijev navodi da su ukrajinske snage pogodile tri ruska PVO sistema na Krimu. Grupa G7 je postigla dogovor da Ukrajini obezbedi 50 milijardi dolara do kraja godine koristeći profit od zamrznute ruske imovine. Viktor Orban u razgovoru sa generalnim sekratorom NATO-a Jensom Stoltenbergom rekao je da Mađarska neće blokirati odluke Alijanse koje se tiču Ukrajine, ali i da sve vojne akcije van teritorije Severnoatlantske alijanse mogu biti samo dobrovoljne.

Ključni događaji:

  • Budanov: Ruski radar Voronjež-M neće raditi šest meseci
  • Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova: Sve što danas NATO radi su pripreme za rat sa Rusijom 
  • G7 šalje 50 milijardi dolara profita zamrznute ruske imovine u Ukrajinu
  • Stoltenberg: NATO će prilagoditi svoje sposobnosti nakon nuklearne pretnje iz Rusije
  • Bajden u Italiji potpisuje novi bezbednosni sporazum s Kijevom
  • Orban: Nećemo blokirati NATO odluke, ali sve akcije van teritorije alijanse mogu biti isključivo dobrovoljne

             Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

23.00 Putin obišao akcelerator NICA: Rusija otvorena je za međunarodnu saradnju

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da Rusija ništa ne zatvara i ne skriva i da je otvorena za međunarodnu saradnju sa drugim zemljama.

On je to rekao prilikom obilaska akceleratora NICA, koji se naziva i "mlađim bratom" Velikog hadronskog sudarača u Evropskoj organizaciji za nuklearno istraživanje (CERN).

"Otvoreni smo za to da rezultati našeg rada budu primenjeni ne samo u Rusiji, već i u drugim državama" rekao je Putin na sastanku sa ruskim naučnicima u Dubnu u Podmoskovlju, prenosi TASS.

Putin je ocenio da će projekat NICA biti od koristi i drugim državama pored Rusije i zvanično odobrio početak njegovog rada.

Tanjug AP/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

21.45 SAD i Ukrajina potpisali desetogodišnji bezbednosni sporazum

Američki predsednik Džozef Bajden i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisali su danas desetogodišnji bezbednosni sporazum između SAD i Ukrajine.

Bajden je nakon potpisivanja izjavio da je rat u Ukrajini bio test za ceo svet, da li će stajati uz Ukrajinu i za "suverenitet i slobodu, protiv tiranije", prenosi CNN.

"Sjedinjene Američke Države, G7 i države širom sveta su konstanto odgovarale na to pitanje pozitivno. Reći ćemo opet... stajaćemo uz Ukrajinu", poručio je Bajden.

Tanjug/AP/Alex Brandon

 

Sporazum, potpisan na marginama samita G7 u Italiji, trebalo bi da bude korak ka članstvu Ukrajine u NATO, piše u dokumentu, prenosi Reuters.

Dodaje se da će se u slučaju oružanog napada ili pretnje protiv Ukrajine, visoki američki i ukrajinski zvaničnici sastati u roku od 24 sata kako bi se konsultovali o odgovorima i utvrdili dodatne odbrambene potrebe Kijeva.

Prema sporazumu, SAD ponovo potvrđuju podršku ukrajinskoj odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta, u trenutku ponovnog pritiska Rusije na istočnom frontu Ukrajine, prenosi Rojters.

"Da bi se osigurala bezbednost Ukrajine, obe strane priznaju da je Ukrajini potrebna značajna vojna sila, snažni kapaciteti i stalna ulaganja u njenu odbrambenu industrijsku bazu koja su u skladu sa standardima Severnoatlantskog saveza (NATO)", navodi se u tekstu.

Više o tome čitajte u odvojenoj vesti.

21.20 Stoltenberg pozdravio dogovor G7 o zajmu Ukrajini od 50 milijardi dolara

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je danas sporazum G7 kojim se daje Ukrajini zajam od 50 miljardi dolara koji će biti isplaćen od profita zamrznute ruske imovine.

"Ako dobro razumem ova sredstva neće biti korišćena u vojne svrhe. Moj predlog liderima državama NATO-a, s druge strane, pokriva vojne potrebe, najmanje 40 milijardi evra godišnje", rekao je Stoltenberg, prenosi ANSA.

Samit G7 otvoren je danas u mestu Borgo Enjacija, u južnoj Italiji, dogovorom lidera o zajmu za Ukrajinu, a papa Franja će sutra prisustvovati sastanku na temu veštačke inteligencije.

18.46 Fon der Lajen: Sporazum G7 o zajmu za Ukrajinu signal za Putina da neće pobediti

Sporazumom G7 o korišćenju profita zamrznute ruske imovine šaljemo snažan signal Ukrajini da ćemo je  podržavati u borbi za slobodu onoliko dugo koliko je potrebno, ali i znak za ruskog predsednika Vladimira Putina da ne može da pobedi, rekla je danas predsednica Evropske komisija Ursula fon der Lajen na marginama sastanka G7.

Ona je istakla da će sve zemlje G7 će doprineti paketu zajma Ukrajini u vrednosti od oko 50 milijardi dolara od zamrznute ruske imovine, kao i da ministri sada razmatraju detalje sporazuma, prenosi ANSA.

''Već postoji pomoć EU od 50 milijardi evra i pomoć SAD od 60 milijardi dolara (za Ukrajinu), a sada je dodat paket G7 od 50 milijardi dolara'', saopštila je predsednica EK.

Samit G7 otvoren je danas u mestu Borgo Enjacija, u južnoj Italiji, dogovorom lidera o zajmu za Ukrajinu od 50 milijardi dolara od zamrtnute ruske imovine.

Tanjug/AP/Ebrahim Noroozi

 

18.35 Holandija: Zapad šalje Ukrajini granate u vrednosti od oko 350 miliona evra

Zapadni saveznici poslaće Ukrajini granate od 152 milimetra u vrednosti od oko 350 miliona evra, saopštilo je danas holandsko Ministarstvo odbrane, nakon razgovora tokom dvodnevnog sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu.

Nalog će biti izvršen preko Međunarodnog fonda za Ukrajinu (IFU), mehanizma finansiranja koji koristi finansijske doprinose međunarodnih partnera, uključujući Holanđane, za nabavku vojne opreme za Ukrajinu, dodalo je ministarstvo.

U prethodnim isporukama municije, Ukrajina je uglavnom dobijala granate od 155 mm za haubice koje je donirao Zapad, prenosi "Reuters".

Ministarstvo je dodalo da Ukrajina ima veliki broj topovo od 152 mm, a da će to oružje biti bolje iskorišćeno nakon nove isporuke.

IFU je osnovalo devet zemalja u avgustu 2022, odnosno Holandija, Australija, Danska, Britanija, Island, Litvanija, Novi Zeland, Norveška i Švedska.

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 

18.22 Zelenski tražio od lidera G7 da odobre ''Maršalov plan“ za obnovu Ukrajine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je zatražio  od lidera G7 da odobre ''Maršalov plan“ za obnovu Ukrajine nakon štete koja je nastala usled rata sa Rusijom.

Prethodne godine, Evropska komisija je predstavila plan za rekonstrukciju, pod nazivom ''Ukrajinski fond'', kojim bi se toj zemlji obezbedilo do 50 milijardi evra finansijske podrške od 2024. do 2027, odnosno 33 milijarde evra u kreditima i 17 milijardi evra u grantovima.

Zelenski je takođe istakao da je ukidanje ograničenja na upotrebu zapadnog oružja Ukrajini dalo dodatnu zaštitu od ruskih vazdušnih udara, prenosi "Reuters".

Samit G7 otvoren je danas u mestu Borgo Enjacija, u južnoj Italiji, dogovorom lidera o zajmu za Ukrajinu od 50 milijardi dolara od zamrtnute ruske imovine.

Tanjug/AP/Sean Kilpatrick/The Canadian Press

 

18.03 Ukrajina i Japan potpisali 10-godišnji bezbednosni sporazum na marginama samita G7

Ukrajina i Japan potpisali su danas 10-godišnji bezbednosni sporazum na marginama samita G7, saopštio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Japan će u toku 2024. obezbediti Ukrajini 4,5 milijardi dolara i nastaviće da nas podržava tokom čitavog desetogodišnjeg trajanja sporazuma", saopštio je Zelenski na X platformi.

Sporazum, prema njegovim rečima predviđa bezbednosnu i odbrambenu pomoć, humanitarnu pomoć, tehničku i finansijsku saradnju.

Zelenski je zahvalio Japanu na "nepokolebljivoj solidarnosti" i posvećenosti zaštiti međunarodnog prava. Očekuje se da će sličan sporazum sa SAD biti potpisan kasnije na samitu u Italiji, navodi Rojters.

14.52 Ukrajinski energetski sektor dobiće pomoć od milijardu dolara od saveznika

Ministarstvo energetike Ukrajine saopštilo je danas da će ta zemlja dobiti oko milijardu dolara od saveznika i zemalja G7 za podršku svom energetskom sektoru koji je oštećen nizom ruskih raketnih napada.

Ta pomoć koja je najavljena tokom konferencije u Berlinu ranije ove nedelje, uključuje više od 70 miliona evra u vidu novih donacija ukrajinskom fondu za energetsku podršku, 500 miliona dolara novih sredstava iz Sjedinjenih Američkih Država, 300 miliona evra finansiranja od Evropske banka za obnovu i razvoj i 47 miliona dolara dodatnih grantova Svetske banke i država EU.

13.22 Članice G7 dogovorile zajam Ukrajini od 50 milijardi dolara od zamrznute ruske imovine

Samit G7 danas je počeo u mestu Borgo Enjacija, u Italiji, a na otvaranju je postignut dogovor o predlogu SAD da podrže zajam od 50 milijardi dolara Ukrajini koristeći zamrznutu rusku imovinu.

Američki predlog uključuje planiranje zajma od 50 milijardi dolara za pomoć Ukrajini u borbi protiv Rusije koji bi koristio kamatu zarađenu na profit od zamrznutih sredstava ruske centralne banke, od kojih se većina drži u Evropskoj uniji.

Francuski zvaničnik je rekao da su lideri doneli odluku, ali da dodatno moraju da se razrade tehnički i pravni detalji mehanizma za korišćenje imovine.

AP navodi da je ovo pitanje komplikovano, budući da prihod više neće moći da se koristi za otplatu zajma, što zahteva dogovor o podeli tereta sa drugim zemljama, ukoliko se ruska imovina odmrzne u budućnosti.

Pored ovog sporazuma, britanski premijer Riši Sunak je najavio do 242 miliona funti pomoći Ukrajini za humanitarne, energetske i stabilizacijske potrebe.

Tanjug AP/Susan Walsh

 

11.54 Osam zemalja EU pozvalo da se ograniči kretanje ruskih diplomata

Osam ministara spoljnih poslova Evropske unije pozvalo je EU da zabrani ruskim diplomatama da se slobodno kreću po evropskom bloku i da se njihovo kretanje ograniči samo na zemlje u kojima su akreditovani, objavio je danas Rojters.

"Slobodno kretanje širom šengenskog prostora nosilaca ruskih diplomatskih pasoša, akreditovanih u jednoj državi domaćinu, olakšava zlonamerne aktivnosti", navodi se u pismu upućenom visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelju.

Pomenuto pismo od 11. juna potpisali su ministri Češke, Danske, Estonije, Letonije, Litvanije, Holandije, Poljske i Rumunije. Ministri u pismu tvrde da su obaveštajni podaci ili propaganda glavni posao za veliki broj ruskih diplomata u EU.

10.47 Kanada šalje Ukrajini 2.000 nenaoružanih raketa

Kanadski ministar odbrane Bil Bler izjavio je danas da ta zemlja uskoro planira da pošalje Ukrajini oko 2.000 nenaoružanih raketa koje su višak, kao i drugo oružje.

Kanadski stručnjaci poslednjih nekoliko meseci su proveravali da li je korišćenje tih raketa koje nemaju bojeve glave bezbedno, naveo je Bler u saopštenju, prenosi Rojters. Istovremeno, Blerova portparolka napisala je putem imejla da Kanada planira da pošalje i bojeve glave, ali nije navela detalje.

10.24 Stoltenberg: Odlučnije akcije protiv ruskih špijuna u zemljama NATO-a

Članice NATO-a spremne su da preduzmu oštrije akcije protiv ruskih špijuna u zemljama članicama alijanse, kao odgovor na kampanju neprijateljskih aktivnosti Moskve koja uključuje činove sabotaže i sajber napade, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Tanjug/AP/Petr David Josek

 

''Videli smo nekoliko primera sabotaže, pokušaja podmetanja požara, sajber napada, dezinformacija'', rekao je Stoltenberg novinarima, dodajući da će se ministri odbrane NATO-a na predstojećem sastanku u Briselu usredsrediti na ''rusku kampanju neprijateljskih aktivnosti protiv NATO saveznika'', preneo je Rojters.

09.32  Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova: Sve što danas NATO radi su pripreme za rat sa Rusijom 

Sve što NATO danas radi je priprema za mogući sukob sa Rusijom, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško za ruski list Izvestija.

"Sve što NATO danas radi na ovim prostorima, iskreno govoreći, jeste priprema alijanse za mogući vojni sukob sa Rusijom. A vežbe koje se izvode pokazuju kako su svi koncepti kooperativne bezbednosti sada odbačeni i NATO se vratio bezbednosnim šemama iz doba Hladnog rata“, rekao je on", kazao je on.

Gruško je smatra da je NATO pokrenuo hibridni rat protiv Rusije.

"U ekonomskoj sferi uvedene su hiljade protivpravnih sankcija našoj zemlji, u ideološkoj se odvija demonizacija Rusije, a jedan od poslednjih očiglednih primera je najava da ako NATO bude poražen u Ukrajini, sledećeg dana će Rusija definitivno izvršiti invaziju na Poljsku i baltičke države, čija je nezavisnost priznata još u SSSR-u“, rekao je diplomata.

08.47 Rusko MO: Oborena tri drona iznad Rusije preko noći

Ruska PVO je preko noći oborile ukrajinske bespilotne letelice iznad Jaroslavske i Vladimirske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Tokom protekle noći zaustavljen je niz pokušaja kijevskog režima da izvede terorističke napade dronovima avionskog tipa na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije“, navodi se u saopštenju.

Tri drona su presretnuta iznad Jaroslavske oblasti, još jedan iznad Vladimirske oblasti, piše RIA Novosti.

Guverner Jaroslavske oblasti Mihail Evrajev je na svom Telegram kanalu napisao da su dronovi uništeni na prilazu Jaroslavlju i da nema štete i žrtava.

07.35 Budanov: Ruski radar Voronjež-M neće raditi šest meseci

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe (GUR) Kirilo Budanov rekao je da radar Voronjež-M u ruskoj radarskoj stanici za rano upozorenje na nuklearni napad u Orsku neće raditi najmanje šest meseci nakon udara dronom. 

Nije precizirao ko je izveo napad.

Prema rečima Budanova radar pokriva i Ukrajinu.

"Ovi sistemi otkrivaju bilo kakvu balistiku. Nema razlike da li je nuklearna raketa ili ne. Voronjež-M je bio usmeren na južni deo Ukrajine, posebno na Odesku oblast i okupirani Krim, tako da će nam privremeno onemogućavanje pomoći“, rekao je Budanov, prenosi Strana.ua.

07.17 Požar posle ruskog udara u Kijevskoj oblasti traje duže od jednog dana

U Kijevskoj oblasti duže od jednog dana se gasi požar na jednom industrijskom postrojenju, koje je bombardovala Rusija.

Na licu mesta radi 249 ljudi, 98 komada opreme i četiri vatrogasna voza, prenosi portal Strana.ua.

07.00 G7 šalje 50 milijardi dolara profita zamrznute ruske imovine u Ukrajinu

G7 je postigla dogovor da Ukrajini obezbedi 50 milijardi dolara do kraja godine koristeći profit od zamrznute ruske imovine, saopštilo je francusko predsedništvo.

U utorak  je objavljeno da će G7 stvoriti fond za podršku Ukrajini koristeći prihode od zamrznute ruske imovine, podseća "Kyiv independent".

Fond će navodno biti kreiran u okviru međunarodne organizacije kao što je Svetska banka, uz doprinose u obliku zajmova za ''izuzetno ubrzanje prihoda“.

Dok su zapadne zemlje zamrzle 300 milijardi dolara ruske imovine, one mogu da pristupe samo prihodu koji generišu ova sredstva, otprilike 3,2 milijarde dolara godišnje.

Osnivanjem fonda sa zajmovima koji će se otplaćivati koristeći ovaj prihod, zemlje mogu ponuditi trenutnu podršku Ukrajini iznad ovog iznosa.

AP Photo/Gregorio Borgia, Pool

 

06.43 Stoltenberg: NATO će prilagoditi svoje sposobnosti nakon nuklearne pretnje iz Rusije

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg govorio je o naporima Alijanse da prilagodi svoje sposobnosti trenutnim sigurnosnim pretnjama, uzimajući u obzir, kako je rekao, najnoviju nuklearnu retoriku i vežbe Rusije.

Razgovarajući sa novinarima pre dvodnevnog sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu, na kojem će se održati sastanak o nuklearnim planovima Alijanse, nazvao je nuklearno oružje NATO-a "poslednjim obezbeđenjem sigurnosti" i sredstvom za očuvanje mira.

Kako navodi "Reuters", iako je poznato da SAD raspolažu nuklearnim bombama na nekoliko lokacija u Evropi, NATO retko javno govori o tom oružju. 

06.36 Bajden u Italiji potpisuje novi bezbednosni sporazum s Kijevom

Američki predsednik Džo Bajden potpisaće u četvrtak novi bezbednosni sporazum sa Ukrajinom kako bi obećao američku dugoročnu podršku toj zemlji, tokom sastanka sa liderima G7 u Italiji, rekao je visoki američki zvaničnik.

Bajden je danas otputovao u Italiju u cilju povećavanja pritiska na Rusiju zbog rata u Ukrajini, ali i na Kinu zbog njene podrške Moskvi i industrijskih kapaciteta te zemlje, piše "Reuters".

Sporazum će jasno pokazati da će ''naša podrška trajati dugo u budućnosti... posebno u odbrambenom i bezbednosnom prostoru“, rekao je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan. 

Tanjug/(AP Photo/Alex Brandon)

 

06.25 Zaharova: Agresivne akcije SAD neće ostati bez odgovora Rusije

Komentarišući nove sankcije koje su SAD uvele Rusiji, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručila je da agresivne američke akcije neće ostati bez odgovora Rusije.

"Kao i uvek u ovakvim slučajevima, Rusija neće ostaviti takve agresivne američke akcije bez odgovora", rekla je Zaharova, prenosi TASS.

Prethodno su američko ministarstvo spoljnih poslova i ministarstvo finansija nametnuli nove sankcije za više od 30 osoba i više od 200 pravnih lica iz Rusije i Kine.

Konkretno, na listu američkih sankcija su dospele kompanije RusGazDobycha, Arktik LNG-1, Arktik LNG-3 i Moskovska berza.

Tanjug/AP/Evgenia Novozhenina

 

06.14 Ministarstvo finansija SAD proširuje sankcije kako bi otežalo rusku ratnu proizvodnju

Američko Ministarstvo finansija objavilo je nove sankcije za više od 300 subjekata i pojedinaca s ciljem da se Rusiji onemogući pristup proizvodima i uslugama potrebnim za održavanje vojne proizvodnje za rat u Ukrajini, uključujući desetine kineskih dobavljača.

Ovo saopštenje, zajedno sa novim ograničenjima izvoza poluprovodnika i druge tehnološke robe Ministarstva trgovine, objavljeno je uoči samita lidera G7 u Italiji, gde će napori da se obuzda rastuća ratna ekonomija Rusije biti glavna tema razgovora.

Američki zvaničnici su izrazili sve veću zabrinutost zbog sposobnosti Rusije da nabavi poluprovodnike, optičku opremu, softver i druge proizvode potrebne za proizvodnju naprednih sistema naoružanja uprkos prethodnim sankcijama, prenosi "Reuters".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa