Evropa

RAT U UKRAJINI NATO usvojio plan o dugoročnoj pomoći Ukrajini, Stoltenberg tvrdi da "nisu strana u sukobu"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/06/2024

-

07:24

RAT U UKRAJINI NATO usvojio plan o dugoročnoj pomoći Ukrajini, Stoltenberg tvrdi da "nisu strana u sukobu"
RAT U UKRAJINI NATO usvojio plan o dugoročnoj pomoći Ukrajini, Stoltenberg tvrdi da "nisu strana u sukobu" - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 842 dana. Najvažniji događaj što se tiče Ukrajine je dogovor na Samitu G7 u Italiji o predlogu SAD da podrže zajam od 50 milijardi dolara Ukrajini koristeći zamrznutu rusku imovinu. Osim tog dogovora, Ukrajina je potpisala desetogodišnje strateški važne ugovore o bezbednosti sa SAD odnosno Japanom, koji će omogućiti toj zemlji redovnu pomoć. Odluke Samita G7 pozdravili su najviši evropski i NATO zvaničnici, Ursula fon der Lajen i Jens Stoltenberg. Holandsko ministarstvo odbrane saopštilo je da će Zapadni saveznici poslati Ukrajini granate od 152 milimetra u vrednosti od oko 350 miliona evra dok će ukrajinski energetski sektor dobiti pomoć od milijardu dolara od saveznika. 

Ključni događaji:

  • Članice G7 dogovorile zajam Ukrajini od 50 milijardi dolara od zamrznute ruske imovine
  • Bajden i Zelenski potpisali desetogodišnji bezbednosni sporazum
  • Fon der Lajen: Sporazum G7 o zajmu za Ukrajinu signal za Putina da neće pobediti
  • Stoltenberg pozdravio dogovor G7 o zajmu Ukrajini od 50 milijardi dolara
  • Ukrajina i Japan potpisali 10-godišnji bezbednosni sporazum 
  • Holandija: Zapad šalje Ukrajini granate u vrednosti od oko 350 miliona evra

        Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

                         Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

19.08 Zelenski stigao na mirovni samit u Švajcarskoj

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski stigao je danas u Švajcarsku gde sutra počinje dvodnevni mirovni samit o Ukrajini uz učešće više od 100 delegacija iz celog sveta.

"Biće dva dana aktivnog posla sa zemljama iz svih delova sveta, sa različitim državama koje su ujedinjene u zajedničkom cilju da približe pravedan i trajan mir u Ukrajini", napisao je Zelenski na platformi X.

Švajcarska vlada saopštila je da je 100 delegacija potvrdilo učešće, među kojima su 92 zemlje i osam organizacija, prenosi Rojters.

17.45 Stoltenberg: Komanda za vojnu pomoć Ukrajini imaće 700 pripadnika, NATO nije strana u sukobu

Ministri odbrane NATO-a dogovorili su se o planu za koordinaciju vojne pomoći i obuke za Ukrajinu, kao i za rešavanje pitanja odvraćanja i odbrane zemalja članica Alijanse, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg. 

Ministri odbrane NATO-a završili su danas dvodnevni sastanak koji je održan radi pripreme samita Alijanse u Vašingtonu u julu. 

Stoltenberg je istakao da će NATO sa komandom u Visbadenu u Nemačkoj  koordinisati obuku i vojnu pomoć Ukrajini i da će u radu komande učestvovati gotovo 700 pripadnika iz zemalja Alijanse i partnerskih zemalja.

"NATO će takođe olakšati transport opreme i pružiti podršku dugoročnom razvoju ukrajinskih oružanih snaga", istakao je Stoltenberg, navodeći da NATO na taj način ne postaje strana u sukobu, ali da će pojačati podršku Ukrajini da bi bilo održano njeno pravo na samoodbranu, navodi se na sajtu Alijanse.

15.57 Zelenski: U Putinov ultimatum se ne može verovati, to je radio i Hitler

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da su uslovi koje je ruski predsednik Vladimir Putin postavio za prekid rata, "ultimatum" u koji se ne može verovati.

"Verujem da Putin neće zaustaviti svoju vojnu ofanzivu čak i ako bi njegovi zahtevi za prekid vatre bili ispunjeni. Ovo su ultimativne poruke koje se ne razlikuju od poruke iz prošlosti. To je isto što je nekada radio Hitler. Zato ne treba da verujemo ovim porukama", rekao je Zelenski za italijanski informativni kanal SkiTG24 na marginama samita G7, koji se održava u italijanskom letovalištu Borgo Enjacija, prenosi Reuters.

15.53 Lojd Ostin: Putin nije u poziciji da od Ukrajine zahteva mir

Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Lojd Ostin izjavio je danas da predsednik Rusije Vladimir Putin "nije u poziciji" da zahteva od Ukrajine da okončanje rata. "On nije u poziciji da diktira Ukrajini šta moraju da urade da bi uspostavili mir", rekao je Ostin novinarima u sedištu NATO-a u Briselu, prenosi Rojters.

14.57 Zelenski razgovarao sa papom o posledicama rata u Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarao je danas sa papom Franjom o posledicama rata sa Rusijom, uključujući vazdušne napade i tešku situaciju u energetskom sektoru. "Zahvaljujem Njegovoj Svetosti na molitvama za mir za Ukrajinu, duhovnu bliskost sa našim narodom i humanitarnu pomoć za naš narod", napisao je Zelenski na svom profilu na Fejsbuku, nakon razgovora sa papom u Italiji, gde se održava samit G7, prenosi Ukrinform.

profimedia

 

14.52 Očekuje se da NATO odobri plan za misiju NSATU za osposobljavanje Ukrajine

Ministri odbrane zemalja članica NATO trebalo bi danas da odobre plan za misiju pod nazivom NATO-ova bezbednosna pomoć i osposobljavanje Ukrajine (NSATU), koji je već odobren na nižem nivou u četvrtak. NSATU bi nadgledao kako NATO prvi put službeno koordiniše vojnu pomoć Ukrajini, prenosi nemački Velt opozivajući se na agenciju Dpa.

"Osim toga, radićemo na tome kako dodatno da ojačamo našu snagu odvraćanja i odbrane", rekao je novinarima u četvrtak generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

14.50 Savetnik Zelenskog: Ukrajina neće prihvatiti uslove Putina za početak pregovora o miru

Ukrajina neće prihvatiti uslove za početak pregovora o prekidu rata koje je izneo ruski predsednik Vladimir Putin, rekao je savetnik Ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, Mihailo Podoljak. On je odbacio predlog Putina, ocenivši da nije reč o ozbiljnom pokušaju da se postigne sporazum o miru i da nije relevantan za bilo kakve pregovore. Podoljak je za Rojters dodao da "ne postoji mogućnost da se nađe kompromis" između Putinovih izjava i uslova za kraj rata koje je iznela Ukrajina.

14.45 Nemačka poslala Ukrajini oružje i vojnu opremu

Nemačka je poslala danas Ukrajini još jedan paket vojne pomoći, uključujući raketne sisteme "Himars", protivvazdušne sisteme i tenkove.

Ukrajina je dobila 20 jedinica pešadijskog vozila "Marder", 10 komada cisterne Leopard 1 A5 sa rezervnim delovima, po jedan protivvazdušni raketni sistem kratkog i srednjeg dometa, tri jedinice raketnog sistema "Himars", dve jedinice oklopnog vozila "Biber", kao i oklopno vozilo za popravku i spasavanje "Bergepanzer", između jedne i četiri jedinice mašina za čišćenje mina "Visent" i municiju, saopštilo je nemačko ministarstvo.

12.56 Putin izneo nove uslove za početak pregovora sa Ukrajinom

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da Ukrajina mora da povuče svoje trupe iz svih novih regiona Rusije kako bi počeli mirovni pregovori. Putin je rekao da još jedan uslov za pregovore mora da bude izjava Kijeva da se odriče namera da uđe u NATO, prenosi RIA Novosti. Rusija je spremna da i sutra sedne za pregovarački sto o Ukrajini, rekao je Putin tokom sastanka sa rukovodstvom ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Tanjug AP/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

12.43 Marčenko: Ukrajina može da planira budžet za 2025. nakon odluke G7 o zajmu

Odluka lidera Grupe sedam o zajamu Ukrajini od 50 milijardi dolara od zamrznute ruske imovine omogućava Kijevu da planira svoj budžet za 2025. godinu, izjavio je danas ministar finansija Sergej Marčenko. ''Odlukom otvaramo 2025. godinu, jer bez ove odluke 2025. je izgledala apsolutno nepokrivena, ne samo u smislu vojnih troškova, već i socijalnih", rekao je on.

12.38 Stoltenberg: Ukrajina ima pravo da napadne vojne mete u Rusiji

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da Ukrajina ima pravo da napadne vojne ciljeve unutar Rusije    kako bi se branila od napada.

"Ukrajina ima pravo da napadne vojne ciljeve na ruskoj teritoriji kao deo prava na samoodbranu, a mi imamo pravo da ih podržimo u odbrani", rekao je Stoltenberg odgovarajući na pitanje Glasa Amerike u Briselu u sedištu NATO-a, gde je Alijansa sa partnerima održala 23. sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine (UDCG).

Grupa koju predvode Sjedinjene Američke Države okuplja oko 50 zemalja kako bi koordinirala vojnu podršku Kijevu u borbi protiv invazije Rusije.

Tanjug AP/Virginia Mayo

 

Stoltenberg je takođe rekao da je pravo Ukrajine na prekogranične udare postalo očiglednije otkako je Rusija otvorila novi front na severu u Harkovu i počela da napada tu oblast direktno sa ruske teritorije.

"Granica i linija fronta su manje-više iste, i naravno, ako su ruske snage, artiljerija, raketne baterije bezbedne čim se nađu na ruskoj strani granice, postaje izuzetno teško za Ukrajince da se brane", rekao je on, prenos Glas Amerike.

Sjedinjene Države su nedavno odobrile Ukrajini da napada kopnene ciljeve unutar Rusije, posebno da bi se branila od prekograničnih napada na oblast Harkova.

12.00 G7 u završnoj deklaraciji obećava sankcije protiv kineskih firmi zbog pomoći Rusiji

Države G7 će preduzeti mere protiv kineskih finansijskih institucija koje su pomogle Rusiji da nabavi oružje za rat protiv Ukrajine, navodi se u nacrtu završne deklaracije u koji je Rojters imao uvid. U nacrtu, lideri Britanije, Kanade, Francuske, Italije, Nemačke, Japana i SAD takođe su obećali da će uvesti sankcije protiv subjekata koji su pomogli Rusiji da zaobiđe sankcije na naftu.

"Entiteti, uključujući finansijske institucije, koji olakšavaju ruskoj nabavci predmeta ili opreme za svoju odbrambenu industrijsku bazu podržavaju akcije koje podrivaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine", napisali su lideri G7.

Dodali su da će "ograničiti pristup našim finansijskim sistemima za ciljane pojedince i entitete u trećim zemljama, uključujući kineske subjekte koji se bave ovom praksom". U nacrtu završne deklaracije, lideri G7 izrazili su zabrinutost zbog izraelske operaciji u gradu Rafa, na jugu Pojasa Gaze, kao i po civilno stanovništvo u enklavi, piše Bloomberg.

11.46 Putin: Svet se približio tački bez povratka

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da se svet približio tački bez povratka i da NATO nastoji da pojača pritisak na one zemlje čiji razvoj pokušava da obuzda, prenose ruski mediji.

"Sebičnost i bahatost zapadnih država doveli su do sadašnjeg stanja stvari, svet se približio tački bez povratka", rekao je Putin u obraćanju rukovodstvu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

On smatra i da će doći do kolapsa evroatlantskog sistema bezbednosti i da će morati da se stvori novi, kao i da države treba da razrade svoje opcije za obezbeđivanje bezbednosti u Evroaziji, navodi RIA Novosti. Takođe je rekao i da se svet menja, te da ništa više neće biti kao pre ni u ekonomiji, tehnologiji, globalnoj politici, kao ni u drugim oblastima, prenosi Sputnjik.

08.15 Ukrajinska PVO oborila sedam od 14 raketa i 17 dronova koje su lansirale ruske snage

Ukrajinska vojska saopštila je da je oborila sedam od 14 raketa i svih 17 dronova koje su lansirale ruske snage u napadu tokom noći.

Snage ukrajinske PVO oborile su sedam krstarećih projektila, a Rusija je takođe lansirala tri balističke rakete Iskander-M i jednu balističku raketu Kinžal, prenosi Rojters.

Ciljevi su oboreni iznad sedam regiona zemlje.

Oleg Petrasiuk/Ukrainian 24 Mechanised brigade via AP

 

07.18 Ministarstvo odbrane Rusije: PVO oborila 87 ukrajinskih dronova iznad šest oblasti

Snage ruske PVO oborile su 87 ukrajinskih dronova iznad šest oblasti Rusije, od kojih 70 iznad Rostovske oblasti, saopštila je danas pres-služba Ministarstva odbrane Rusije.

Iznad Kurske i Voronješke oblasti uništeno je po šest dronova, po dva iznad Belgorodske i Kurske oblasti, a jedan dron je uništen iznad Krima, prenosi RIA Novosti.

Usled pada delova oborenih dronova u regionu Voronježa, pričinjena je manja šteta na skladištu za naftu koji se ne koristi, objavio je regionalni guverner Aleksandar Gusev na svom Telegram kanalu.

07.15 Zaharova: Rusija će odgovoriti na potencijalno ograničavanje kretanja ruskih diplomata

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da će Rusija odgovoriti na potencijalnu zabranu ruskim diplomatama da se slobodno kreću u EU.

Zaharova je to rekla odgovarajući na pitanje novinara o pozivu osam ministara spoljnih poslova EU da se ruskim diplomatama zabrani da se slobodno kreću po evropskom bloku i da se njihovo kretanje ograniči samo na zemlje u kojima su akreditovani.

"Ako se takva ograničenja usvoje protiv ruskih diplomata, hoćemo li uvesti kontramere? Da. Rusija će preduzeti odgovarajuće mere", rekla je Zaharova, objavljeno je na sajtu ruskog Ministarstva.

Tanjug AP/Alexander Nemenov/Pool Photo via AP

 

06.55 Putin obišao akcelerator NICA: Rusija otvorena je za međunarodnu saradnju

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija ništa ne zatvara i ne skriva i da je otvorena za međunarodnu saradnju sa drugim zemljama.

On je to rekao prilikom obilaska akceleratora NICA, koji se naziva i "mlađim bratom" Velikog hadronskog sudarača u Evropskoj organizaciji za nuklearno istraživanje (CERN).

Putin je ocenio da će projekat NICA biti od koristi i drugim državama pored Rusije i zvanično odobrio početak njegovog rada.

Tanjug AP/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

06.50 SAD i Ukrajina potpisali desetogodišnji bezbednosni sporazum

Američki predsednik Džozef Bajden i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisali su desetogodišnji bezbednosni sporazum između SAD i Ukrajine.

Bajden je nakon potpisivanja izjavio da je rat u Ukrajini bio test za ceo svet, da li će stajati uz Ukrajinu i za "suverenitet i slobodu, protiv tiranije", prenosi CNN.

"Sjedinjene Američke Države, G7 i države širom sveta su konstanto odgovarale na to pitanje pozitivno. Reći ćemo opet... stajaćemo uz Ukrajinu", poručio je Bajden.

Tanjug/AP/Alex Brandon

 

06.45 Stoltenberg pozdravio dogovor G7 o zajmu Ukrajini od 50 milijardi dolara

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je sporazum G7 kojim se daje Ukrajini zajam od 50 miljardi dolara koji će biti isplaćen od profita zamrznute ruske imovine.

"Ako dobro razumem ova sredstva neće biti korišćena u vojne svrhe. Moj predlog liderima državama NATO-a, s druge strane, pokriva vojne potrebe, najmanje 40 milijardi evra godišnje", rekao je Stoltenberg, prenosi ANSA.

Samit G7 otvoren je juče u mestu Borgo Enjacija, u južnoj Italiji, dogovorom lidera o zajmu za Ukrajinu, a papa Franja će danas prisustvovati sastanku na temu veštačke inteligencije.

06.35 Fon der Lajen: Sporazum G7 o zajmu za Ukrajinu signal za Putina da neće pobediti

Sporazumom G7 o korišćenju profita zamrznute ruske imovine šaljemo snažan signal Ukrajini da ćemo je  podržavati u borbi za slobodu onoliko dugo koliko je potrebno, ali i znak za ruskog predsednika Vladimira Putina da ne može da pobedi, rekla je predsednica Evropske komisija Ursula fon der Lajen na marginama sastanka G7.

Ona je istakla da će sve zemlje G7 će doprineti paketu zajma Ukrajini u vrednosti od oko 50 milijardi dolara od zamrznute ruske imovine, kao i da ministri sada razmatraju detalje sporazuma, prenosi ANSA.

06.20 Ukrajina i Japan potpisali 10-godišnji bezbednosni sporazum na marginama samita G7

Ukrajina i Japan potpisali su juče10-godišnji bezbednosni sporazum na marginama samita G7, saopštio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Japan će u toku 2024. obezbediti Ukrajini 4,5 milijardi dolara i nastaviće da nas podržava tokom čitavog desetogodišnjeg trajanja sporazuma", saopštio je Zelenski na X platformi.

Sporazum, prema njegovim rečima predviđa bezbednosnu i odbrambenu pomoć, humanitarnu pomoć, tehničku i finansijsku saradnju.

06.05 Članice G7 dogovorile zajam Ukrajini od 50 milijardi dolara od zamrznute ruske imovine

Samit G7 počeo je juče u mestu Borgo Enjacija, u Italiji, a na otvaranju je postignut dogovor o predlogu SAD da podrže zajam od 50 milijardi dolara Ukrajini koristeći zamrznutu rusku imovinu.

Američki predlog uključuje planiranje zajma od 50 milijardi dolara za pomoć Ukrajini u borbi protiv Rusije koji bi koristio kamatu zarađenu na profit od zamrznutih sredstava ruske centralne banke, od kojih se većina drži u Evropskoj uniji.

 

Komentari (0)

Evropa