Evropa

Premijerka Italije u narednim nedeljama planira zvaničnu posetu Kini, preneće im stavove G7

Komentari

Autor: Tanjug

15/06/2024

-

21:13

Premijerka Italije u narednim nedeljama planira zvaničnu posetu Kini, preneće im stavove G7
EPA-EFE/ETTORE FERRARI - Copyright EPA-EFE/ETTORE FERRARI

veličina teksta

Aa Aa

Italijanska premijerka Đorđa Meloni izjavila je danas da planira da otputuje u zvaničnu posetu Kini u narednim nedeljama.

Meloni, čija zemlja trenutno predsedava Grupom sedam, nije navela na konferenciji za novinare na kraju samita G7 u Pulji u Italiji, tačan datum svoje posete Kini, preneo je Rojters. 

Italija je bila jedina zemlja članica G7 koja se pridružila kineskoj inicijativi Pojas i put, ali je napustila tu razvojnu strategiju krajem prošle godine. 

Zemlje G7 izrazile su u završnom saopštenju zabrinutost zbog podrške Kine Rusiji i pozvale su Peking da izvrši pritisak na Moskvu da obustavi specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. 

Lideri G7 pozvali su Kinu sa samita u Pulji da podrži sveobuhvatan, pravedan i trajni mir u Ukrajini zasnovan na poštovanju teritorijalnog integriteta i principa Povelje Ujedinjenih nacija, uključujući direktan dijalog sa Ukrajinom.

Lideri G7 tvrde da stalna podrška Kine ruskoj odbrambenoj industrijskoj bazi omogućava Rusiji da nastavi specijalnu vojnu operaciju i pozvali su Kinu da prestane da vrši transfer materijala dvostruke namene, uključujući komponente za oružje i opremu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa