Fokus

Samit G7 okupio lidere koji ređaju političke poraze: Đorđa Meloni "pretplaćena" na pobede, svi ostali su prilično slabi

Komentari

Autor: Politico/Euronews Srbija

14/06/2024

-

13:12

Samit G7 okupio lidere koji ređaju političke poraze: Đorđa Meloni "pretplaćena" na pobede, svi ostali su prilično slabi
Đorđa Meloni - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Samit G7, grupe sedam najrazvijenijih ekonomija sveta, se održava u italijanskom letovalištu Borgo Enjacija, gde su prisutni svi lideri zemalja, predsednici i premijeri.

"S obzirom da je rat u Ukrajini već ušao u treću godinu, da krajnje desničarske stranke jurišaju na centre moći Evrope i da je Bliski istok u plamenu, demokratskom svetu je hitno potrebno snažno vođstvo iz grupe G7 ove nedelje, piše "Politico".

Portal analizira sastav u kojem su se lideri okupili, tj. donosi trenutne pozicije u kojima se nalaze lideri zemalja, kao i pogled na problem oslabljenog liderskog kapaciteta izazvanog problemima na unutrašnjem i spoljašnjem planu.

"Samit G7 u južnom italijanskom primorskom letovalištu Borgo Enjacija predstavlja verovatno najslabiji skup lidera koji je grupa okupila godinama unazad. Većina prisutnih je ometena izborima ili domaćim krizama, razočarani godinama na vlasti ili se očajnički drže za vlast", piše evropski ogranak portala "Politico" i nastavlja:

"Francuski predsednik Emanuel Makron i britanski premijer Riši Sunak bore se protiv vanrednih izbornih kampanja koje su pozvali u poslednjim naporima da u svoju korist preokrenu opadajuću moć. Nemačkog kancelara Olafa Šolca ponizili su krajnje desničarski nacionalisti na izborima za Evropski parlament proteklog vikenda, a uskoro bi i sam mogao da bude svrgnut. Džastin Trudo, sa premijerskim stažom od devet godina u Kanadi, otvoreno je govorio o napuštanju svog "ludog" posla. Japanski premijer Fumio Kišida trpi najniže lične ocene uoči izbora za liderstvo kasnije ove godine", piše portal.

Kada je u pitanju američki predsednik Bajden, "Politico" navodi da je njegovu poziciju pred prvu ključnu debatu sa Trampom oslabilo suđenje njegovom sinu Hanteru za nelegalno posedovanje i nabavljanje oružja, za šta je mlađi Bajden proglašen krivim po svim tačkama optužnice.

Tanjug/AP Photo/Domenico Stinellis

 

"Sin 81-godišnjeg predsednika SAD, Hanter, proglašen je krivim za nelegalno posedovanje i nabavljanje oružja u utorak, jedva dve nedelje pre prve ključne debate njegovog oca sa vaskrslim Donaldom Trampom u predsedničkoj kampanji, u kojoj je demokrata u ozbiljnoj opasnosti da izgubi", piše portal i ističe da su ankete pred predstojeće izbore nepovoljne po Bajdena.

"Bajden u Italiju ide usred predstojećih izbora i nepovoljnih anketa. On mora da daje velika obećanja biračima o tome šta bi drugi mandat mogao da pruži bez garancija da će biti na funkciji da ih izvrši", piše portal.

Bivši američki ambasador pri NATO-u u vreme administracije Baraka Obame primećuje da je zapravo najjači lider na samitu Melonijeva, koja je jedina pobednik izbora, i u boljoj poziciji u odnosu na kolege.

"Sa izuzetkom Melonijeve, svi lideri na samitu G7 su prilično slabi. Trudo verovatno neće pobediti na sledećim izborima. Bajden ima tešku izbornu trku. Šolc je oslabljen. Makron je oslabljen. Sunak je "mrtvac koji hoda", a Kišida takođe ima ozbiljne probleme kod kuće", rekao je Ivo Dalder, prenosi "Politico".

Premijerka Italije je "pretplaćena" na pobede

Govoreći o poziciji Melonijeve, portal navodi da ona "ne može da prestane da pobeđuje", prenoseći njene reči da je njena vlada ojačala po rezultatima izbora, što ide protiv trendova.

"Đorđija Meloni, s druge strane, ne može da prestane da pobeđuje", pišu oni i navode da je "ona takođe spremna da se uključi u razgovore sa liderima EU o tome kome bi trebalo da se prenesu najviša mesta u bloku, uključujući potencijalno ponovno imenovanje Ursule fon der Lajen za predsednicu Evropske komisije. Da bi obezbedila drugi mandat, Fon der Lajenovoj je potrebna i podrška lidera EU kao što je Meloni i većina u novoizabranom parlamentu.

"Pojavili smo se kao vlada koja je najviše ojačala, koja ide protiv trendova“, rekla je Melonijeva za radio RTL u ponedeljak i nastavila:

"Među vladama velikih evropskih zemalja svakako smo najjači. Ne nameravam da koristim ovaj rezultat za sebe, već da koristim svaki glas za desni centar da dobijem rezultate za Italijane", rekla je ona, prenosi "Politico".

Profimedia

 

O samom eventualnom izboru fon der Lajenove Melonijeva je rekla da je prerano govoriti o njenom drugom mandatu, ocenjujući uspeh Le Penove u Francuskoj kao veoma važan.

"Još uvek prikupljamo podatke da bismo razumeli većinu, ali i dalje postoji većina koja je podržavala Ursulu, ali stranke koje nisu deo ove većine takođe rastu", rekla je Meloni govoreći za italijanski radio RTL o rezultatima izbora za Evropski parlament (EP).

Ona je dodala da rezultati na izborima pokazuju zahtev građana da EU više obrati pažnju na desnicu i da će Italija imati ključnu ulogu u Evropi.

Uloga Melonijeve je sve važnija za budućnost Evropske unije

"Mislim da nam je potrebna Evropa koja je više sposobna da sluša svoje građane, da im manje zadire u živote, ali koja se nosi sa velikim pitanjima koja spadaju u njene nadležnosti", napomenula je Melonijeva.

Na ovaj način je italijanska premijerka komentarisala budućnost Evrope i svoju ulogu u njoj, koja bi mogla da bude ključna za dalji razvoj događaja i mogući drugačiji raspored moći unutar institucija EU nakon istorijskog uspeha evropske desnice, koji je doneo zaokret udesno podržan realnim brojkama.

Da preuzme odgovornost i donese promene u institucije Evropske unije, tj. da kapitalizuje ono što je prebrojano u biračkim kutijama, Melonijevu su prethodnih dana i nedelja pozivale najkrupnije ličnosti evropsk desnice.

U intervjuu za mađarsku TV M1 mađarski premijer Orban je govorio o mogućnostima prekomponovanja većine u Evropskom parlamentu, na način da grupacije ECR i ID postignu dogovor što bi ih učinilo drugom snagom u parlamentu.

Još ranije je Orban direktno "prozvao" Melonijevu i njenu koleginicu iz Francuske, Marin Le Pen, koje je pozvao na ujedinjenje tvrdeći da budućnost suverenističkog tabora u Evropi počiva u rukama njih dve.

Razumevajući svoju ulogu, Marin Le Pen je takođe pozvala koleginicu Meloni na ujedinjenje u cilju stvaranja desne supergrupe u Evropskom parlamentu, koja bi bila druga po snazi, te samim tim izuzetno snažna.

Govoreći u za italijanski list "Corriere della sera", ona je rekla: "Ovo je trenutak da se ujedinimo, bilo bi zaista korisno. Ako uspemo, postaćemo druga grupa po snazi u Evropskom parlamentu. Mislim da ne treba da dozvolimo da nam ovakva prilika prođe", rekla je Le Penova.

Na Melonijevu računa i EPP kao najbrojnija grupacija u Evropskom parlamentu, čiju stabilnost i povezanost je komentarisao i Orban, ističući da "može takođe da dođe do toga da se desničari iz EPP-a pridruže, ako uspemo da napravimo ovaj savez. Da li ćemo uspeti ostaje da se vidi u narednim nedeljama, ne mesecima".

Tanjug AP/AP Photo, Yousef Murad, Jean-Francois Badias, profimedia

 

Koliko je uloga Melonijeve značajna, govori i "apel" bivšeg predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera, koji je pozvao Ursulu fon der Lajen da, krajnje riskantno, isključi Melonijevu iz pregovora o podršci za njen drugi mandat, jer "Braća Italije" premijerke Meloni, po njemu, nisu potrebna, a da će margina proevropske koalicije od 40 mesta u novom Evropskom parlamentu "biti dovoljna".

Ipak, Melonijeva će sasvim sigurno u izboru budućih saveznika u Evroparlamentu morati da obrati pažnju na, sebi ideološki blizak, desničarski evropski savez koji se rađa, a čijem začetku smo svedočili u sredu, kada su se u Briselu okupili i sastajali svi viđeniji Evropski desničari, od Le Penove i Vildersa, preko Salvinija i van Grikena, do Venture i desničara iz Češke, Austrije i Danske.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet