Evropa

Le Penova poslala poruku Melonijevoj: Hajde da se udružimo i formiramo drugu po snazi grupu u Evropskom parlamentu

Komentari

Autor: Politico

27/05/2024

-

11:42

Le Penova poslala poruku Melonijevoj: Hajde da se udružimo i formiramo drugu po snazi grupu u Evropskom parlamentu
Marin Le Pen - Copyright Tanjug AP/Manu Fernandez

veličina teksta

Aa Aa

Uoči izbora za Evropski parlament ​​sledeće nedelje, liderka francuske krajnje desnice Marin Le Pen poziva italijansku premijerku Đorđu Meloni da se udruže i formiraju desničarsku super-grupu, koja bi bila drugi po snazi partijski blok u Evropskom parlamentu, piše "Politico".

Predviđa se da će krajnja desnica imati dobre rezultate na izborima od 6. do 9. juna, ali još uvek postoje intenzivne sumnje oko toga koje bi stranke mogle da rade zajedno kao prekogranične političke grupe, jer su mnoge nacionalne stranke oštro podeljene, posebno oko ruske invazija na Ukrajinu.

Poruka Le Penove Melonijevoj je jednostavna i mogla bi da se pokaže značajnom. Govoreći u nedelju za italijanski list "Corriere della sera", ona je rekla: "Ovo je trenutak da se ujedinimo, bilo bi zaista korisno. Ako uspemo, postaćemo druga grupa po snazi u Evropskom parlamentu. Mislim da ne treba da dozvolimo da nam ovakva prilika prođe", rekla je Le Penova.

Meloni, kojoj se takođe "udvara" predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen da udruži snage sa Evropskom narodnom partijom (EPP) desnog centra, odgovorila je da je otvorena za saradnju sa svim partijama na desnici.

Partija Le Penove, Nacionalno okupljanje (RN) trenutno je u grupaciji Identitet i demokratija (ID), dok je stranka Melonijeve, Braća Italije u grupaciji Evropski konzervativci i reformisti (ECR).

Apel Le Penove dolazi samo nekoliko dana nakon što je grupacija ID izbacila ekstremno desničarsku Alternativu za Nemačku (AfD) posle niza skandala koji su je učinili nepoželjnom. Grupa takođe uključuje antiimigrantsku Ligu, stranku koja je u koaliciji sa Melonijevom u italijanskoj vladi, piše "Politico":

Stranke krajnje desnice su trenutno podeljene u četiri grube grupe i jedno od najvećih pitanja oko izbora je kako bi se mogle konfigurisati nakon toga. Kada bi svi zajedno radili, što se i dalje čini malo verovatnim, mogli bi da budu drugi po snazi u Evroparlamentu.

Najnovije projekcije sugerišu 68 mesta za ID i 71 za ECR, što čini 139 poslanika u skupštini od 720 mesta. AfD je na putu da osvoji 17 mesta, a nesvrstana mađarska partija Fides, premijera Orbana, trenutno ima 12 poslanika. Sve zajedno, čini se da je nešto više od 165 mesta u igri za (trenutno razjedinjenu) krajnju desnicu, prenosi "Politico".

Anketa koju radi "Politico" stavlja grupu EPP na prvo mesto sa prilikom da osvoji 174 mesta, dok Socijalisti i demokrate (SD) idu ka 144 mesta.

Bivši poljski premijer Mateuš Moravjecki iz konzervativne stranke PiS u ECR-u takođe je ostavio otvorena vrata za veliku vezu na desnici, a široko se spekuliše da će mađarski Viktor Orban tamo pridružiti svoju partiju Fides posle izbora.

Sva ova spajanja i rekonfiguracije su složena i podložna postizbornim dogovorima i nesuglasicama. Česi i Rumuni u ECR-u ne žele da se udružuju sa nacionalističkim Mađarima koji simpatišu Kremlj, na primer. Biće potrebne velike političke gimnastike i resetovanja da bi se AfD vratio u šator, smatra "Politico".

Iako je gubitak AfD-a umanjio šanse grupacije ID, otvorio je vrata za Le Penovu. Nemački AfD i Nacionalna okupljanje Le Penove dugo su se smatrale previše ekstremnim za saradnju, tj. da su van "sanitarnog kordona" koji je stvorio proevropski mejnstrim.

Saradnja sa Melonijevom bi, dakle, mogla da bude dvostruka pobeda za Le Penovu. Mogli bi da izgrade snažan glasački blok iz kojeg će uticati na evropsku agendu i dovesti Nacionalno okupljanje više u mejnstrim u očima javnosti, za čim Le Penova žudi pre izbora u Francuskoj 2027, a na kojima bi možda mogla i do pobede.

U intervjuu, Le Penova je negirala da je prekid veza sa AfD-om bio ciničan potez koji ima za cilj da olakša stvaranje novih saveza u Evropi.

Za Melonijevu je rekla: "Verujem da se ona i ja slažemo oko suštinskih pitanja, uključujući vraćanje kontrole nad našim zemljama", prenosi "Politico".

Kasnije u nedelju, Melonijeva nije isključila prihvatanje ponude Le Penove.

U intervjuu za italijansku televiziju "Rai", Melonijeva je rekla da nije imala nikakve crvene linije kada su u pitanju potencijalni savezi sa drugim političkim snagama u novoj evropskoj skupštini, budući da je i sama kategorisana kao "neprihvatljiva ceo život".

"Moj glavni cilj je da izgradim alternativnu većinu u odnosu na onu koja je vladala poslednjih godina. Većinu desnog centra, koja će levicu poslati u opoziciju u Evropi, drugim rečima", rekla je premijerka Meloni.

Melonijeva je takođe istakla da nije voljna da bude deo većine sa levicom, a zaključila je rečima:

"Za sve ostalo, videćemo", piše "Politico".

Komentari (0)

Evropa