Evropa

Raste uloga Đorđe Meloni u EU: "Rano je govoriti o drugom mandatu Ursule fon der Lajen, uspeh Marin Le Pen veoma važan"

Komentari

Autor: Euronews

10/06/2024

-

17:45

Raste uloga Đorđe Meloni u EU: "Rano je govoriti o drugom mandatu Ursule fon der Lajen, uspeh Marin Le Pen veoma važan"
Tanjug/AP/Alessandra Tarantino - Copyright Tanjug/AP/Alessandra Tarantino

veličina teksta

Aa Aa

Partija "Braća Italije" premijerke Đorđe Meloni pobedila je na evropskim izborima u Italiji osvojivši 28,77 odsto glasova. Analitičari kažu da je ona u Evropskom parlamentu "zacementirala" svoju poziciju, kao i da je nakon ovih izbora postala jedna od najmoćnijih ličnosti u Evropskoj uniji, piše Euronews na engleskom.

S tim u vezi ni ne iznenađuje njena izjava o doskorašnjoj predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Laljen i njenom drugom mandatu na čelu EK. Kako je rekla, suviše je rano da odgovori na pitanje o drugom mandatu za predsednicu Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

"Još uvek prikupljamo podatke da bismo razumeli većinu, ali i dalje postoji većina koja je podržavala Ursulu, ali stranke koje nisu deo ove većine takođe rastu", rekla je Meloni govoreći za italijanski radio RTL o rezultatima izbora za Evropski parlament (EP).

Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

 

Meloni je ocenila da je izborni uspeh Marin Le Pen u Francuskoj veoma važan i da ukazuje na dešavanja u Francuskoj i ostalim evropskim državama. Govoreći o niskoj izlaznosti na izborima za EP, Meloni je kazala da građani posmatraju EU kao udaljenu.

"Mislim da nam je potrebna Evropa koja je više sposobna da sluša svoje građane, da im manje zadire u živote, ali koja se nosi sa velikim pitanjima koja spadaju u njene nadležnosti", napomenula je Meloni.

Ona je dodala da rezultati na izborima pokazuju zahtev građana da EU više obrati pažnju na desnicu i da će Italija imati ključnu ulogu u Evropi.

Koliko je koja stranka osvojila u Italiji?

Stranka Đorđe Meloni "Braća Italije" osvojila je 28,85 odsto glasova na izborima za EP, dok je na drugom mestu levičarska opoziciona Demokratska partija sa 24,04 odsto. Populistički Pokret pet zvezdica, koji je dobio 10 odsto podrške, što je manje u odnosu na izbore 2019. godine.

Partija "Forca Italija" i partija Lega koju predvodi evroskeptičar Mateo Salvini, imali su različite rezultate, prenosi Euronews na engleskom. 

Krajnje desničarska Lega dobila je oko osam odsto glasova, što je nagli pad u odnosu na njen rezultat iz 2019. kada je osvojila 34,3 odsto za ukupno 29 mesta.

"Ogromna podrška Braći Italije u poređenju sa Forca Italijom i Legom, potvrđuje trend da je italijanski desni centar veoma osetljiv na unutrašnje promene rukovodstva unutar koalicije", rekao je za Euronews Frančesko Sismondini, analitičar izbornih anketa.

Andrea Renda, direktor istraživanja u Centru za evropske političke studije, kaže za Euronews na engleskom da bi tenzije u vladajućoj koaliciji mogle nastati zbog nejednakosti u rezultatima stranaka. 

"Ostale stranke će shvatiti da gube konsenzus što više ostanu na vlasti sa Frateli d’Italia", rekao je Renda.

Poziv od Le Pen

Inače, pred izbore, Meloni je dobila poziv od francuske liderke krajnje desnice Marin Le Pen da se udruže i formiraju desničarsku super-grupu koja bi bila drugi po snazi partijski blok u Evropskom parlamentu, piše "Politico".

"Verujem da se ona i ja slažemo oko suštinskih pitanja, uključujući vraćanje kontrole nad našim zemljama", rekla je nedavno Marin Le Pen, preneo je "Politico".

U intervjuu za italijansku televiziju "Rai", Meloni je nedavno rekla da nije imala nikakve crvene linije kada su u pitanju potencijalni savezi sa drugim političkim snagama u novoj evropskoj skupštini, budući da je i sama kategorisana kao "neprihvatljiva ceo život".

"Moj glavni cilj je da izgradim alternativnu većinu u odnosu na onu koja je vladala poslednjih godina. Većinu desnog centra, koja će levicu poslati u opoziciju u Evropi, drugim rečima", rekla je premijerka Meloni.

Meloni je takođe istakla da nije voljna da bude deo većine sa levicom, a zaključila je rečima:

"Za sve ostalo, videćemo", piše "Politico".

Podršku je zatražila i Fon der Lajen, kako bi obezbedila svoj drugi mandat predsednice Evropske komisije. Tokom kampanje, šefica Komisije je ponovila svoje poverenje u Meloni kao kredibilnog partnera u Briselu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa