Evropa

Meloni: Zemlje EU za sada neće biti direktno uključene u zajam G7 Ukrajini, očekujemo doprinos SAD, Kanade, Britanije...

Komentari

Autor: Tanjug

15/06/2024

-

17:28

Meloni: Zemlje EU za sada neće biti direktno uključene u zajam G7 Ukrajini, očekujemo doprinos SAD, Kanade, Britanije...
Meloni: Zemlje EU za sada neće biti direktno uključene u zajam G7 Ukrajini, očekujemo doprinos SAD, Kanade, Britanije... - Copyright EPA-EFE/ETTORE FERRARI

veličina teksta

Aa Aa

Zemlje članice EU za sada neće biti direktno uključene u zajam od 50 milijardi dolara koje G7 planira da podigne za Ukrajinu na osnovu prihoda ostvarenih od investiranja zamrznute ruske imovine, izjavila je danas italijanska premijerka Đorđa Meloni na kraju samita sedam najrazvijenijih zemalja u Italiji.

"Evropa je već dala svoj doprinos davanjem garantnih mehanizama za zajam", rekla je Meloni, navodeći da će SAD, Kanada, Velika Britanija i verovatno Japan doprineti.

EPA-EFE/ETTORE FERRARI

 

Meloni je naglasila da su članice G7 ponovile na samitu svoju zajedničku posvećenost

da odbrane međunarodni sistem pravila koji je, kako je navela, ugrožen ruskim napadom na Ukrajinu i da su odlučile da ojačaju svoju podršku Kijevu, prenela je ANSA.

Meloni je istakla na konferenciji za novinare na kraju samita G7 u Pulji da će Italija doneti odluku da li će podržati da predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen dobije drugi mandat na toj funkciji kada proceni raspodelu ostalih najviših pozicija u EU, preneo je Rojters.

Meloni, čija bi podrška mogla biti ključna za Fon der Lajen, naglasila je da bi, pri raspodeli najviših funkcija u EU, trebalo uvažiti ulogu Italije i poruku koju su poslali birači na izborima za Evropski parlament (EP).

Evropska narodna stranka (EPP), koja okuplja stranke desnog centra, socijaldemokrate i liberale zadržala je većinu i u novom sazivu EP pošto je osvojila 185 mandata na izborima za Evropski parlament održanim od 6. do 9. juna.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa