Evropa

Da li će rat u Ukrajini trajati unedogled? NATO štab, sporazum sa SAD i konfiskacija ruskih milijardi ne slute na mir

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/06/2024

-

22:05

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Pred mirovnu konferenciju o Ukrajini koja se ovog vikenda održava u Švajcarskoj, na kojoj ne učestvuju ni Rusija ni Kina, ruski predsednik Vladimir Putin izneo je set uslova za učešće u nekim budućim pregovorima, a Kijev ih je odbio. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u poslednje dve nedelje obišao veći deo sveta, tražeći podršku i učešće na konferenciji. Današnji Putinov predlog odbio je nazivajući ga ultimatumom i poredeći ruskog lidera sa Adolfom Hilerom.

"Ukrajinska vojska mora potpuno da se povuče iz Donbasa, Hersona i Zaporožja. Šta više, sa čitave teritorije regiona u okviru administrativnih granica koje su postojale u vreme pripajanja Ukrajine. Čim Kijev to prihvati i zvanično nas obavesti da ne planira da se priključi NATO-u, istog trenutka će doći do prekida vatre i početka pregovora. Naravno, prava, slobode i interesi građana koji govore ruski u Ukrajini moraju biti u potpunosti obezbeđeni. Moraju biti priznate nove teritorijalne realnosti, status Krima, Sevastopolja, Donjecke i Luganske narodne republike, Hersonske i Zaporoške oblasti kao subjekata Ruske federacije. Naravno, ovo predviđa i ukidanje svih zapadnih sankcija Rusiji", rekao je ruski predsednik.

NATO štab za Ukrajinu formira se u Nemačkoj

Ukrajina je bila tema i na današnjim sastancima G7 u Italiji i sastanka ministra odbrane NATO-a u Briselu, gde je bila dopisnica Euronewsa Srbija Teodora Vasiljević. 

Tamo je završen važan sastanak ministara odbrane zemalja članica NATO-a, poslednji uoči velikog samita u Vašingtonu, koji bi trebalo da bude održan u julu. Važan je i zbog vesti koje dolaze iz Brisela, a to je da su ministri dogovorili plan koji sadrži načine na koje će NATO koordinisati bezbednosnu pomoć i obuku ukrajinskih vojnika. 

Otvara se mogućnost da upravo na samitu u Vašingtonu bude potvrđen i pokrenut ovaj plan. Dolazi nekoliko dana nakon što je Mađarska rekla da neće blokirati ovaj plan, sve dok dok ne bude primorana da u njemu učestvuje. 

U Vis Badenu u Nemačkoj biće uspostavljena neka vrsta štaba iz kog će se dalje koordinisati vojna i svaka druga vrsta pomoći Ukrajini od strane NATO saveznika. Tu će se koordinisati obuka ukrajinskih vojnika u zemljama članicama Alijanse, razgovaraće se na koji način će biti distribuirana vojna oprema koju Ukrajina dobija i slično. 

To će biti "epicentar" pomoći koju NATO daje Ukrajini, odakle će se distribuirati i koordinisati kako će to izgledati dalje u zemljama članicama NATO Alijanse. Oko 700 zaposlenih će biti u ovom štabu u Vis Badenu. 

Ono o čemu se razgovaralo su i, kako kaže generalni sekretar NATO Alijanse Jens Stoltenberg, pretnje koje dolaze od Rusije. To su razne vrste pretnji i, kako kaže, neprijateljskih akcija. Razgovaralo se i na koji način će NATO-saveznici na to odgovoriti. 

"Ministri su razgovarali i o kampanjama i neprijateljskim potezima koje Rusija sprovodi protiv saveznika. U poslednjim nedeljama smo videli sabotaže, sajber napade, instrumentalizovane migracije i druge neprijateljske poteze Rusije. Mi ostajemo mirni i odmereni u tome kako ćemo odgovoriti na ruske provokacije. Ministri su danas dogovorili set opcija za odgovor koje će saveznici potegnuti individualno i kolektivno. To uključuje povećanu razmenu obaveštajnih podataka, pojačanu zaštitu kritične infrastrukture, uključujući prodore u sajber prostoru i dalje restrikcije usmerene ka ruskim operativcima bezbednostnih službi. Ruska kampanja nas neće odvratiti od podržavanja Ukrajine i nastavićemo da štitimo naše teritorije od neprijateljskih akcija", rekao je Stoltenberg. 

U Italiji je održan summit G7 i tu je odlučeno da se Ukrajini da zajam od gotovo 50 milijardi dolara, ali, kako se kaže, od zamrznutih ruskih sredstava koje se nalaze u Evropskoj uniji. Ono o čemu se razgovaralo prethodnih godinu dana upravo u Briselu, ali i na brojnim drugim sastancima, jeste kako tu rusku zamrznutu imovinu upotrebiti kao pomoć Ukrajini. 

Tražili su se načini i modaliteti, a dok se razgovaralo taj iznos se povećavao i sada iznosi oko 230 milijardi evra zamrznute ruske imovine koja se nalazi na teritoriji Evropske Unije. Deluje da su čelnici G7 našli neki način kako će to biti sprovedeno i objavili su da postoji politički dogovor, ali i dalje se ne zna kako će to biti sprovedeno u praksi. 

Do kraja godine bi Ukrajina iz ovih sredstava trebala da dobije 50 milijardi koje bi koristila za svoju obnovu i za popunjavanje svog budžeta. Ruski predsednik je to nazvao krađom koja neće proći nekažnjeno i rekao da Zapad ovim pokazuje da svako može biti sledeći. 

U međuvremenu, Zelenski takođe boravi u Italiji, sastaje se sa liderima grupe G7, potpisuje važne sporazume za njegovu zemlju. Jedan od najvažnijih je onaj koji je potpisao sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom. To je desetogodišnji sporazum koji podrazumeva pomoć Ukrajini. Mnogi kažu da iza toga zapravo stoji neka vrsta garancija da će Amerika ostati uz Ukrajinu i u narednom periodu ukoliko dođe do promene i ukoliko Donald Tramp pobedi na američkim izborima. Ono što bi takođe ovaj sporazum trebalo da znači za Ukrajinu jeste i njeno, kako kažu, približavanje NATO-u i pomaganje da se njena zastarela oprema u skladu sa...

Vujinović: Stvari ne idu dobro na frontu, Ukrajinci se plaše da se saveznici ne dogovore sa Rusijom

Gost emisije Euronews Svet bio je Nikola Vujnović, istraživač studija bezbednosti, koji kaže da je još od pregovora u Istanbulu marta 2022. godine očigledno da je Rusija ta koja, bar na rečima, želi mir. U prilog tome ističe da su sve sledeće inicijative došle od ruskog predsednika na posredan ili neposredan način.

"Današnji njegovi zahtevi ili uslovi su direktna reakcija na tu navodnu mirovnu konferenciju u Švajcarskoj. Moram tako da je nazovem zato što nešto ne možete nazvati mirovnom konferencijom ako nema jedne strane u sukobu. Dakle, to je skup savezništva sa Ukrajinom i prosto tako je kako je. Ništa od ovih uslova koje je Vladimir Vladimirovič ponudio nije novo", kaže analitičar.

Euronews TV

Vujinović sa druge stane kaže i da bi bilo veliko iznenađenje da je Zelenski rekao da će razmisliti i poslao kontraponudu, a njegovo poređenje Putina sa Hitlerom smatra preprekom miru. 

Takođe je istakao važnost pomenutog sporazuma Ukrajine sa SAD koji je garancija da će Vašington biti uz njih.

"Stvari ne idu dobro na frontu. Ruska federacija je pokazala i da ima i sposobnosti i kapaciteta da da završi taj rat mnogo brže nego što svi očekuju. Ukrajina nema te kapacitete i sad ja pretpostavljam da je ukrajinska vlada u velikom strahu da će u jednom trenutku njihovi saveznici reći okej, to je to, ajmo da se dogovorimo sa Rusijom i onda im je neophodno svaki put potvrđivanje toga. Dakle, Vladimir Zelenski u svim svojim posetama širom Evrope i sveta insistira da se obrati pre svega skupštinama zato što su to zakonodavna tela i mesto gde se nalazi suverenost te države", objađnjava stručnjak.

Dalju diskusiju o samitu u Švajcarskoj, ali i analizu važnosti posete Olene Zelenske i ministra spoljnih poslova Ukrajine Dmitra Kulebe Srbiji, pogledajte u videu u okviru teksta.

Kompletnu emisiju Euronews Svet možete pogledati na početku teksta.

Komentari (0)

Evropa