Evropa

Lideri G7 obavezali se da će nastaviti da pružaju vojnu i finansijsku pomoć Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

14/06/2024

-

20:47

Lideri G7 obavezali se da će nastaviti da pružaju vojnu i finansijsku pomoć Ukrajini
Lideri G7 obavezali se da će nastaviti da pružaju vojnu i finansijsku pomoć Ukrajini - Copyright Tanjug/AP Photo/Domenico Stinellis

veličina teksta

Aa Aa

Lideri zemalja G7 obavezali su se da će nastaviti da pružaju vojnu, finansijsku i humanitarnu pomoć Ukrajini, navodi se u završnom saopštenju sa samita sedam najrazvijenijih zemalja u Italiji koje je objavljeno danas.

"Potvrđujemo našu stalnu podršku Ukrajini, onoliko dugo koliko bude potrebno. Zajedno sa međunarodnim partnerima, posvećeni smo nastavku pružanja vojne, finansijske, humanitarne i podrške Ukrajini za obnovu nakon završetka rata", navodi se u saopštenju koje je objavljeno na sajtu italijanskog predsedništva G7.

G7 je pozdravio održavanje mirovne konferencije o Ukrajini u Švajcarskoj od 15. do 16. juna i obećao da će raditi na obezbeđivanju maksimalne međunarodne podrške takozvanoj "formuli mira" ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Zemlje G7 izrazile su u završnom saopštenju zabrinutost zbog podrške Kine Rusiji i pozvale su Peking da izvrši pritisak na Moskvu da obustavi specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. 

Lideri G7 pozvali su Kinu da podrži sveobuhvatan, pravedan i trajni mir u Ukrajini zasnovan na poštovanju teritorijalnog integriteta i principa Povelje Ujedinjenih nacija, uključujući direktan dijalog sa Ukrajinom.

Lideri G7 tvrde da stalna podrška Kine ruskoj odbrambenoj industrijskoj bazi omogućava Rusiji da nastavi specijalnu vojnu operaciju i pozvali su Kinu da prestane da vrši transfer materijala dvostruke namene, uključujući komponente za oružje i opremu.

G7 je takođe zapretio Iranu uvođenjem sankcija zbog vojne pomoći Rusiji i upozorio Teheran da ne prenosi balističke rakete i srodne tehnologije Moskvi jer bi to, kako se navodi, dovelo do značajne eskalacije i direktne pretnje evropskoj bezbednosti.

Nastavlja se finansijski pritisak na Rusiju

Zemlje G7 se obavezaju da će nastaviti da "izvršavaju značajan pritisak" na prihode Rusije od energetskih resursa i druge robe, što će uključivati poboljšanje efikasnosti politike kontrole cena nafte.

Lideri zemalja G7 pozvali su Rusiju da plati 486 milijardi dolara za štetu koju je nanela Ukrajini tokom specijalne vojne operacije, a štetu je procenila Svetska banka.

Zemlje G7 izjasnile su se da je neprihvatljiva upotreba nuklearnog oružja u sukobu u Ukrajini.

"Svaka upotreba nuklearnog oružja od strane Rusije u kontekstu agresije na Ukrajinu bila bi neprihvatljiva", navodi se u dokumentu.

Zemlje G7 takođe su osudile raspoređivanje ruskog nuklearnog oružja u Belorusiji i istakle da ostaju posvećene sprečavanju širenja i upotrebe oružja za masovno uništenje.

Zemlje G7 naglasile su potrebu da Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba stupi na snagu. 

U dokumentu se takođe poziva Rusija da se pridržava moratorijuma na nuklearne probe.

"Naglašavamo da će svaka upotreba hemijskog, biološkog ili nuklearnog oružja od strane Rusije imati ozbiljne posledice", navodi se u dokumentu.

Komentari (0)

Evropa