Evropa

Bardela mogući premijer Francuske: Ima samo 28 godina, nema iskustva u Vladi i nikad nije pohađao fakultet

Komentari

Autor: Tanjug

16/06/2024

-

18:42

Bardela mogući premijer Francuske: Ima samo 28 godina, nema iskustva u Vladi i nikad nije pohađao fakultet
Tanjug/AP/Lewis Joly - Copyright Tanjug/AP/Lewis Joly

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik francuske stranke krajnje desnice Nacionalnog okupljanja Žordan Bardela bi uskoro mogao da postane francuski premijer sa samo 28 godina. 

U Francuskoj se sada o Bardeli otvoreno govori kao o sledećem premijeru zemlje pošto se za dve sedmice održavaju vanredni parlamentarni izbori koje je raspisao francuski predsednik Emanuel Makron nakon što je njegova stranka Preporod izgubila od Nacionalnog okupljanja na izborima za Evropski parlament (EP) koji su održani 9. juna.

Međutim, o njemu se gotovo ništa ne zna i za većinu ostaje enigma, objavio je BBC.

Ukoliko Nacionalno okupljanje ostvari još jednu veliku pobedu nakon drugog kruga glasanja na parlamentarnim izborima 7. jula, onda Makron neće imati izbora osim da iz te stranke odabere mandatara i u tom slučaju se očekuje da će Bardela biti imenovan za premijera.

Francuzi znaju da je Bardela ostvario munjeviti uspon nakon što je bio nezaposlen posle napuštanja škole u ​​severnom predgrađu Pariza do štićenika liderke Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen i imenovanja za predsednika stranke.

Tanjug/AP Photo/Daniel Cole

 

Bardela je dobar govornik, navodi BBC, ističući da javnost ne zna koju ideologiju zastupa i kakav je kao čovek.

Poznato je da je Bardela odrastao u siromašnoj porodici u predgrađu Pariza, Sen Deni, i da je nakon što je živeo sa pošastima droge, siromaštva, bezakonja i nekontrolisane imigracije poverovao da samo krajnji desničari mogu da reše te probleme.

Meteorski uspeh u stranci

Bardelu je odgajala samohrana majka, a oba roditelja su mu italijanskog porekla, dok je otac imao baku Alžirku.

Postao je član Nacionalnog okupljanja sa 17 godina, a njegov uspon u stranci je bio meteorski. 

Bardela je 2017. godine imenovan za portparola stranke, 2019. postao je poslanik EP, a 2022. predsednik Nacionalnog okupljanja.

Bardela nikada nije pohađao fakultet, nema iskustva u vladi i nikada nije radio van Nacionalnog okupljanja, osim mesec dana u očevoj firmi.

Sve donedavno, zbog toga bi bilo nezamislivo da bude imenovan za premijera Francuske, ukazuje BBC.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa