Evropa

Austrijska ministarka najavila podršku zakonu EU o obnovi prirode

Komentari

Autor: Tanjug

16/06/2024

-

23:02

Austrijska ministarka najavila podršku zakonu EU o obnovi prirode
Leonore Gevesler - Copyright AP/Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Austrijska ministarka za životnu sredinu Leonore Gevesler iz Zelenih rekla je danas da će podržati zakon EU o obnovi prirode.

"Došlo je vreme za odlučnost. Glasaću za zakon EU o obnovi prirode u ponedeljak", rekla je Gevesler na konferenciji za novinare, što označava promenu stava Austrije po tom pitanju jer ta zemlja u martu nije podržala taj zakon, preneo je Rojters.

Najava Gevesler izazvala je negodovanje konzervativne Narodne partije austrijskog kancelara Karla Nehamera koja se protivi usvajanju toga zakona.

Austrijski zvaničnici su rekli da bi podrška Gevesler bez odobrenja austrijskog ministarstva poljoprivrede, koje kontroliše Narodna partija, bila neustavna. 

Ministri za životnu sredine zemalja EU razgovaraće na sastanku u ponedeljak u Luksemburgu o zakonu o obnovi prirode i moguće je glasanje o usvajanju toga zakona.

Zakonom je predviđeno sprovođenje mera za obnavljanje prirode na petini kopna i mora država članica EU do 2030. godine.

Zemlje EU su planirale da usvoje taj zakon u martu, ali je glasanje otkazano nakon što je Mađarska neočekivano povuklu svoju podršku.

Promena stava Austrije dala bi dovoljnu podršku za usvajanje toga zakona, ukoliko nijedna druga država ne promeni svoj stav o podršci.

Mađarska, Italija, Holandija, Švedska, Belgija, Finska i Poljska su ranije saopštile da neće podržati taj zakon.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa