Evropa

"Firma povezana sa Karićima" na crnoj listi SAD zbog Belorusije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, FoNet, RSE

13/08/2021

-

14:10

"Firma povezana sa Karićima" na crnoj listi SAD zbog Belorusije
Sekretarijat za finansije SAD - Copyright AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Američki sekretarijat za finansije objavio je na godišnjicu održavanja predsedničkih izbora u Belorusiji, 9. avgusta, novi paket sankcija zbog događanja u toj zemlji. Kako je navedeno na zvaničnom sajtu, Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) sankcionisala je 23 pojedinca i 21 entitet, a na "crnu listu", u paketu kojim se proširuju sankcije protiv Belorusije stavljeno je i "Karićevo građevinsko carstvo". 

Kao jedna od kompanija koja je obuhvaćena pominje se firma "Dana holdings", registrovana na Kipru, a povezana sa srpskom porodicom Karić, međutim, iz ove kompanije tvrde da se ona nikada nije bavila bilo kakvim poslovima sa državom Belorusijom.

Kako se navodi u objavi Sekretarijata za finansije, osobe obuhvaćene novim sankcijama umešane su u kontinuirano nasilno suzbijanje mirnih protesta ili su povezane su sa incidentom sa avionom "Rajanera" 23. maja 2021. godine ili zarađuju ili održavaju beloruski režim na račun beloruskog naroda.

Dodaje se da je ovo najnovija akcija koju je OFAC preduzeo, u koordinaciji sa transatlantskim partnerima, od prošlogodišnjih izbora kako bi se demonstiralo međunarodno jedinstvo protiv represije beloruskog režima i podržale demokratske težnje beloruskog naroda.

OFAC je na crnu listu stavilo, kako se navodi, "građevinsko carstvo" Karića, za koje je navedeno da je kroz predsedničke dekrete, potpisane od strane Aleksandra Lukašenka, dobilo brojne beneficije, uključujući poklone državnog zemljišta u Minsku.

Među njima je, navodi se, zemljište u vrednosti od skoro 800 miliona dolara za jedan projekat, velikodušne poreske olakšice ili potpuno ukidanje poreza, korišćenje državnih resursa za infrastrukturne radove i drugi povlašćeni uslovi.

U objavi se objašnjava da je Dana Holdings Limited (Dana Holdings) firma registrovana na Kipru sa vezama sa srpskom porodicom Karić, koja je postala poznata po tome što je podržala vladavinu Slobodana Miloševića devedesetih godina.

"Porodica Karić smatra se bliskom Lukašenku; na primer, Dana Holdings je navodno ponudila zaposlenima slobodan dan za učešće na pro-Lukašenkovom skupu nakon lažnih izbora 9. avgusta 2020, pojavila se na pro-Lukašenkovim lecima, a u njoj se nalazi umetnička galerija koju vodi Lukašenkova snaja u tržnom centru u Minsku", navodi se u objavi.

OFAC je takođe naveo i da srpski i kiparski državljanin Nebojša Karić, sin srpskog privrednika Bogoljuba Karića, igra vodeću ulogu u kompaniji.

Na crnu listu osim "Dana holdings" stavljene su i njene beloruske ispostave "Dana Astra", "Emirates blue sky" i "Dubai Water Front".

Mulić: "Nikada nije građen državni objekat"

S druge strane, predsednik direktorskog borda kompanije Dana Holdings Vibor Mulić je saopštio da se kompanija nikada nije bavila bilo kakvim poslovima sa državom Belorusijom svih godina poslovanja u toj zemlji, i nikada nije gradila ni jedan državni objekat.

Mulić je, kako je istakao, povodom medijskih izveštaja, rekao da se pokušava lansiranje lažnih informacija o navodno povlašćenom položaju te kompanije, i ocenjuje da su po sredi grube i tedenciozne špekulacije i neistine.

On kaže da su na listu SAD dospeli na osnovu pravno neutemeljene i pogrešne odluke EU i da će iskoristiti sve pravnemere za hitno ukidanje donešenih mera.

"Istina je dokaziva prostim uvidom u Ustav Republike Belorusije i važeće zakone - svo zemljište u Belorusiji je vlasništvu države i ne može biti u prometu, odnosno ni pod kojim uslovima se ne otuđuje", obrazložio je Mulić.

On tvrdi da kompanija Dana Holdings nije "dobila" ili kupila ni jedan kvadratni metar zemljišta, "već je kvalitetom svojih arhitektonskih master planova ponudila na javnim konkursima najbolja rešenja i samostalno investiranje u građevinske projekte".

Kompanija se nikada se nije bavila bilo kakvim poslovima sa državom Belorusijom svih godina poslovanja u toj zemlji, već se dve decenije isključivo bavi gradnjom prostora i stanova za tržište sa motom "Kvalitetno, brzo, jeftino!", i nikada nije gradila nijedan državni objekat, poručio je Mulić.

Prema njegovom stavu, "u istoriji uvođenja sankcija od strane EU nikada se nije desilo da je na sankcioni spisak uvedena privatna kompanija samo na osnovu medijskih članaka i bez ikakve provere navoda".

"Naša pravna služba i međunarodni advokatski timovi su podneli sudske prijave protiv svih koji su učestovali u izradi i distribuciji ovih lažnih infomacija, a iste će biti podnete i u Srbiji", zaključuje Mulić.

Komentari (0)

Evropa