Evropa

Udar na stabilnost svetskog tržišta hranom: Poljoprivredni sektor Ukrajine u ratu izgubio više od 10 milijardi dolara

Komentari

Autor: Tanjug

18/06/2024

-

21:27

Udar na stabilnost svetskog tržišta hranom: Poljoprivredni sektor Ukrajine u ratu izgubio više od 10 milijardi dolara
Tanjug/AP/Efrem Lukatsky - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Poljoprivredni sektor Ukrajine pretrpeo je direktne gubitke od više od 10 milijardi dolara za dve godine od početka ruske invazije velikih razmera, pa je veoma važno da se obnovi kako bi se obezbedila stabilnost svetskih tržišta hrane, izjavio je danas vršilac dužnosti ministra agrarne politike i hrane Ukrajine Taras Visocki. 

"Zbog ruske agresije ukrajinski farmeri su pretrpeli značajne gubitke. Od uništenja poljoprivredne mehanizacije za ukupno 5,8 milijardi dolara do gubitka i uništenja stočnih farmi za više od 250 miliona dolara. A međunarodne cene hrane u 2022. porasle su za oko 35 odsto", naveo je on na konferenciji "Obnova ukrajinske poljoprivrede", prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, situacija je stabilizovana tek nakon uspostavljanja novih izvoznih pravaca. 

"Zbog toga je potrebna podrška za obnavljanje ukrajinskog poljoprivrednog sektora", rekao je Visocki.

On je podsetio da je Ukrajina  jedan od svetskih lidera u izvozu žitarica i uljarica, kao i da će oporavak poljoprivrednog sektora obezbediti stabilnost svetskih tržišta hrane.

Visocki je istakao potrebu za dugoročnim projektima podrške ukrajinskom poljoprivrednom sektoru, među kojima je i program finansijske podrške Ukrajini iz fonda Evropske unije za Ukrajinu.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa