Evropa

Faraž: Naravno da je Putin kriv za rat, ali zbog širenja NATO-a i EU mogao je da kaže da Zapad preti

Komentari

Autor: Tanjug

21/06/2024

-

22:19

Faraž: Naravno da je Putin kriv za rat, ali zbog širenja NATO-a i EU mogao je da kaže da Zapad preti
Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth - Copyright Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth

veličina teksta

Aa Aa

Lider britanske desničarske stranke Reform UK Najdžel Faraž izjavio je danas da je Zapad isprovocirao rat u Ukrajini širenjem Evropske unije i NATO-a prema istoku. 

"Naravno da je (predsednik Rusije Vladimir) Putin kriv za rat. No zbog širenja EU i NATO-a mogao je reći Rusima da Zapad opet preti", kazao je Faraž u intervjuu za BBC.

Na pitanje o njegovoj kontroverznoj izjavi iz 2014. da je Vladimir Putin svetski vođa kome se najviše divi, Faraž je objasnio da je rekao da mu se Putin ne sviđa kao osoba, ali da mu se divi kao političkoj figuri jer je uspeo da preuzme kontrolu nad vođenjem Rusije.

Faraž je optužio konzervativce da nisu uspeli pravilno da sprovedu Bregzit. 

"Ne radi se o neuspehu, samo nije dobro sproveden. Bregzit se ne može opisati kao neuspeh. Napustili smo Evropsku uniju. Sada sami upravljamo. Ali Bregzit je izneverio one koji su za njega glasali, verujući da će se smanjiti broj imigranata", rekao je Faraž. 

Govoreći o klimatskim promenama, on je rekao da se ne radi ni o kakvoj krizi.

"Mislim da se oko toga digla prevelika drama još kasnih 1980-ih. Smatram da je to možda pogrešno. Stalno pričamo o nekom strahu, a ne o rešenjima", istakao je Faraž. 

On je kazao da "provodimo previše vremena posvećujući pažnju tom problemu umesto da praktično i logično razmišljamo o tome što se može da se uradi".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa