Evropa

Predsednik Nemačke: Nikad teže, ali i nikad važnije vreme za borbu za Evropu

Komentari

Autor: Tanjug

21/06/2024

-

22:30

Predsednik Nemačke: Nikad teže, ali i nikad važnije vreme za borbu za Evropu
Predsednik Nemačke: Nikad teže, ali i nikad važnije vreme za borbu za Evropu - Copyright Tanjug/AP/Darryl Dyck/The Canadian Press

veličina teksta

Aa Aa

Nikad nije bilo teže vreme za borbu za Evropu, ali i nikada nije bilo važnije vreme za borbu za Evropu, rekao je danas nemački predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer. 

On je u govoru studentima na Evropskom koledžu, elitnoj ustanovi koja obučava sledeću generaciju službenika u institucijama EU u belgijskom gradu Briž, poručio da sledeća generacija zvaničnika EU mora da brani slobodu i demokratiju, ideale Evropske unije, saopšteno je na sajtu nemačkog Predsedništva.

Štajnmajer je pozvao studente da budu optimistični uprkos "Evropi u kojoj se čini da je krizno stanje nova normalnost". 

On je podsetio na izazove s kojima se njegova generacija suočila u trenutku sloma komunizma u Nemačkoj i Evropi, kao i u trenutku pada Berlinskog zida.

Nemački predsednik je upozorio na porast podela i ekstremne retorike u evropskoj politici nakon uspeha krajnje desnice na izborima za Evropski parlament.

On je pozvao studente da zaštite demokratiju i Evropsku uniju od ekstremizma kako se mladi Evropljani ne bi "ponovno ubijali zbog nacionalizma i mržnje".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa