Evropa

Ministarstvo odbrane Slovačke podnelo krivične prijave protiv bivšeg premijera i ministra odbrane

Komentari

Autor: Tanjug

22/06/2024

-

12:07

Ministarstvo odbrane Slovačke podnelo krivične prijave protiv bivšeg premijera i ministra odbrane
Eduard Heger - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo odbrane Slovačke podnelo je krivičnu prijavu protiv bivšeg premijera Eduarda Hegera i njegovog ministra odbrane Jaroslava Nađa zbog donacije borbenih aviona Ukrajini, izjavio je u petak Igor Meliher, državni sekretar u slovačkom ministarstvu odbrane (SMO).

Slovačka je u proleće 2023. godine donirala Ukrajini svoju celokupnu flotu borbenih aviona MiG-29 iz sovjetske ere i dva protivavionska sistema, čime je postala prva zemlja koja je poslala ratne avione u Kijev nakon izbijanja sukoba sa Rusijom u februaru 2022. godine, prenosi portal Politiko.

"Ova odluka (da se doniraju avioni) ostavila je slovačko nebo bez zaštite i građane izložene bezbednosnom riziku" rekao je Meliher na konferenciji za novinare u petak, nazivajući taj potez premijera Eduarda Hegera i njegovog ministra odbrane Jaroslava Nađa neustavnim.

SMO sumnja se da su Heger, koji je bio premijer od 2021. do 2023. godine i Nađ, koji je bio ministar odbrane od 2020. do 2023. godine, počinili sabotažu, zloupotrebu ovlašćenja i nepoštovanje dužnosti u upravljanju stranom imovinom, a aktuelni ministar odbrane Robert Kalinak ranije je nazvao Nađa izdajnikom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa