Evropa

Slovački premijer strahuje da ekonomiji njegove zemlje preti kolaps

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2022

-

18:47

Slovački premijer strahuje da ekonomiji njegove zemlje preti kolaps
Eduard Heger - Copyright Tanjug/AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Slovački premijer Eduard Heger izjavio je da su rastući troškovi električne energije doveli ekonomiju te zemlje u opasnost od "kolapsa", izvestio je Fajnenšel tajms.

Heger je u intervjuu za londonski poslovni dnevnik rekao da će rast cena nakon ruske invazije na Ukrajinu "ubiti" ekonomiju te zemlje ukoliko ne dobije milijarde evra podrške od Brisela.

Iako je Slovačka značajan proizvođač struje iz nuklearnim i hidroelektrana, njen najveći provajder energije je početkom godine napravio skupu grešku i prodao višak svoje električne energije trgovcima koji sada tu struju preprodaju Slovačkoj po tržišnim cenama koje su više i do pet puta.

"Slovaci sada kupuju za 500 evra ono što su prodali za 100 evra", rekao je Heger.

On smatra da bi Brisel trebalo da oslobodi pet milijardi evra neiskorišćenih sredstava iz fondova za regionalni razvoj za smanjenje energetskih računa preduzećma.

Heger je takođe upozorio da će, ukoliko Brisel ne pritekne u pomoć biti primoran da nacionalizuje snabdevanje električnom energijom u zemlji i da će morati da zadrži struju za slovačke kompanije i domaćinstva kako ne bi propali.

"Ne želimo to, ali ako ne bude druge pomoći, bićemo prinuđeni na to rešenje...U suprotnom, slovačke kompanije će se zatvarati što bi moglo da urušo celu ekonomiju", naveo je slovački premijer.

Komentari (0)

Evropa