Evropa

Detalji nesreće: Zašto se srušio ruski amfibijski avion u Turskoj?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/08/2021

-

20:38

Detalji nesreće: Zašto se srušio ruski amfibijski avion u Turskoj?
Beriev Be-200 avion - Copyright EPA/SERGEI ILNITSKY

veličina teksta

Aa Aa

Ruski vatrogasni avion Beriev Be-200 srušio se juče u južnoj Turskoj, a u nesreći je nastradalo osam osoba, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. U amfibijskom avionu bilo je pet ruskih državljana i tri turska. Turski mediji su preneli da je tim za istraživanje nesreće na terenu.  

Predsednik Rusije Vladimir Putin je uputio saučešće porodicama i zatražio je od ministra odbrane da se pripremi dokumentacija kako bi nastradalim članovima posade posthumno bila dodeljena priznanja.  

Turska se u poslednjih 16 dana borila sa oko 300 požara u kojima je nastradao najmanje osam osoba.  

Guverner kahramnmaraša Omer Faruk Coskun je objasnio da su požari počeli u obližnjoj šumi i da je zbog toga tamo upućen avion. Kaže da je ubrzo izgubljena komunikacija sa letelicom i da se ona srušila.  

“Situacija je nova. Poslali smo mnogo jedinica na mesto pada aviona”, dodao, je, prenosi AP.   

Avion pripadao ruskoj mornarici

Na internetu se pojavio i snimak aviona koji je delovao u planinskom području, pre nego što se srušio.

Na sajtu “Aviation safety” koji beleži avionske udese, stoji da se avion srušio u fazi manevrisanja.  

Navedeno je da je registracioni broj aviona RF-88450 i da je prvi let imao pre godinu dana i šest meseci. To je verovatno bio prvi Be-200 koji je dobila ruska mornarica.  

Be-200 je dvomotorni amfibijski avion koji se koristi za suzbijanje šumskih požara u Rusiji i u drugim zemljama.  

Osnovna konfiguracija aviona je namenjena borbi protiv šumskih požara. Na zvaničnom satju "Berieva" piše da avion može da zaustai širenje velikih šumskih požara i da ugasi male požar ekoji prete da se razviju.  

Takođe, avion može da dostavi neophodnu opremu u region zahvaćen požarom, a njegova prednost je u tome što moe da sleti na vodu ili na aerodrom.  

Tokom proizvodnje aviona Be-200, konstruktori su uzeli u obzir iskustva i rezultate testova aviona A-40 Albatros koji je, kako se navodi na sajtu, postavio 148 rekorda.  

Komentari (0)

Evropa