Evropa

Zelenski na međunarodnom skupu Platforma za Krim: Učiniću sve što mogu kako bih vratio Krim

Komentari

Autor: Fonet, Euronews Srbija

23/08/2021

-

15:27

Zelenski na međunarodnom skupu Platforma za Krim: Učiniću sve što mogu kako bih vratio Krim
Vladimir Zelenski - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da će učiniti sve što može kako bi u sastav svoje zemlje vratio poluostrvo Krim, čiju je aneksiju Rusija izvršila pre sedam godina, javlja AP.

"Učiniću sve što je moguće za povratak Krima, kako bi Krim, zajedno sa Ukrajinom, postao deo Evrope", rekao je Zelenski, uz poziv međunarodnim partnerima da podrže taj napor.

Koristićemo sva moguća politička, pravna i, pre svega, diplomatska sredstva, uz efikasnu podršku na međunarodnom nivou, izjavio je Zelenski na skupu Platforma za Krim, na kojem učestvuju predstavnici 46 zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, članice Evropske unije i Tursku.

Rusija nije pozvana na samit na kojem će između ostalih učestvovati i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu. Samitu će prisustvovati i predsednik Saveta Evrope Šarl Mišel i pomoćnik generalnog sekretara NATO-a.

Portparol Kremlja Dmitri Peskov je taj skup okarakterisao kao "antiruski događaj“.

Zelenski je optužio Moskvu da je Krim pretvorila u vojnu bazu i uporište za jačanje ruskog uticaja u crnomorskom regionu, napominjući da je Rusija utrostručila vojno prisustvo na poluostrvu.

Zelenski je rusko zauzimanje Krima označio kao okupaciju koja baca sumnju na efikasnost celog međunarodnog sistema bezbednosti.

"Bez obnove poverenja u taj sistem, nijedna država ne može biti sigurna da neće biti sledeća žrtva okupacije", upozorio je Zelenski. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa