Evropa

Političar koji je umeo da predoseti raspoloženje građana: Sebastijan Kurc pred reizborom za šefa stranke

Komentari

Autor: Tanjug

26/08/2021

-

09:49

Političar koji je umeo da predoseti raspoloženje građana: Sebastijan Kurc pred reizborom za šefa stranke
Sebastijan Kurc - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vladajuća Narodna partija Austrije (OVP) u subotu će održati 39. redovnu skupštinu u Sankt Peltenu, na kojoj bi kancelar Sebastijan Kurc trebalo da bude reizabran za predsednika stranke.

Dan nakon što bude napunio 35 godina, Kurc će morati pred članstvo prvi put da radi reizbor na mesto šefa stranke.

On će pred delegatima održati govor u kojem će govoriti o aktuelnim temama kao što su pandemija koronavirusa, migracija i klimatska kriza, te izneti smernice za naredni period.

Kada je izabran na čelo stranke 2017. godine Kurc je dobio poverenje 98,7 odsto članstva.

Skupština će biti održana uz učešće oko 1.000 delegata, uz strogi epidemiološki bezbednosni koncept, saopštila je stranka.

Tako će na skupštinu moći doći samo registrovani delegati i koji imaju sertifikat o vakcinaciji, potvrdu o preležanoj koroni ili negativan test.

Pored šefa stranke, delegati biraju i njegove zamenike.

Kurc je četvrti lider parlamentarne partije u Austriji koji mora da izađe na unutarstranačke izbore.

Pre njega je, na unutarstranačkim izborima u ovoj godini, izabrana Beate Majnl Rajzinger za predsednicu stranke NEOS sa 93 odsto glasova, izabran je Hebert Kikl za novog šefa Slobodarske partije (FPO) sa 88,24 odsto glasova, kao i Pamela Rendi Vagner na čelo Socijaldemokratske partije (SPO) sa 75 odsto.

Put do političkog vrha

Put Sebastijana Kurca do političkog vrha je uspešna priča, pošto je iz podmlatka stranke, uz pokroviteljstvo bivšeg austrijskog vicekancelara Mihaela Špindeleger, doveden na mesto državnog sekretara, pa onda i šefa diplomatije, da bi na kraju postao šef stranke i vlade, i to delimično pre nego što je imao, a delimično nakon što je napunio 30 godina.

Kurc je u tome uspeo uz tim ljudi od poverenja i pristup koji je prihvatila većina građana.

On je u svojoj političkoj karijeri uvek znao da predoseti raspoloženje građana, te je tokom migrantske krize bio za zatvaranje granica, čime je proširio glasačko telo.

Do danas šef OVP nije promenio ni milimetar stav prema migraciji, iako je bio izložen otporu i pritiscima sa svih strana.

Tokom korona krize, najpre je bio zagovornik strogog zaključavanja, da bi potom vodio politiku popuštanja mera.

Stalno je pod napadima opozicije, kojima se odlično suprostavlja, ali mu težak udarac zadaje istraga koju sprovodi Tužilaštvo protiv privrednog kriminala i korupcije zbog navodnih netačnih iskaza pred parlamentarnim istražnim odborom u vezi afere “Ibica”.

Iako je istraga pokrenuta, i moguće je da slučaj dospe pred sud, Kurc je najavio da nema nameru da podnese ostavku.

Što se privatnog života tiče, koji čuva gotovo u potpunoj tajnosti od javnosti, Kurc sa dugogodišnjom devojkom očekuje bebu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa