Evropa

Italijanski političar predložio da se park nazove "Musolini", podneo ostavku pod pritiskom parlamenta

Komentari

Autor: Euronews

28/08/2021

-

10:05

Italijanski političar predložio da se park nazove "Musolini", podneo ostavku pod pritiskom parlamenta
Klaudio Durigon - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Italijanski političar koji je bio zamenik ministra ekonomije, Klaudio Durigon, podneo je ostavku nakon što je predložio da se jedan park u gradu Latina nazove "Musolini", po mlađem bratu Benita Musolinija, Arnaldu.

Na njegov predlog za preimenovanje parka brzo su reagovali poslanici u parlamentu Italije, traživši od njega da podnese ostavku.

Durigon je, nakon reakcije javnosti, napustio funkciju posle sastanka sa liderom Lige, partije čiji je član, Mateom Salvinijem.

"Odlučio sam da dam ostavku na svoju funkciju u vladi, koju sam uvek obavljao sa najvećom posvećenošću, ponosom i ozbiljnošću. Jasno je da sam u svom predlogu napravio grešku. Žao mi je zbog ovoga i spreman da platim cenu. Pre svega se izvinjavam. Žao mi je što mi je pripisan 'fašistički' identitet, u kojem se ni na koji način ne prepoznajem. Nisam, niti sam ikada bio, fašista", saopštio je Durigon, navodeći da je uvek bio protiv diktature.

"Nisam hteo da upoređujem Musolinijevog brata sa ubijenim sudijama"

Opštinski park u primorskom italijanskom mestu Latina, gde je Durigon rođen, ranije se takođe zvao po Arnaldu Musoliniju, ali mu je ime promenjeno 2017. godine, piše agencija ANSA. 

Od tada, nosi ime "Falkone-Borselino", po dvojici sicilijanskih sudija koje je italijanska mafija ubila 1992. godine.

"Želeo sam da napravim omaž istoriji grada, a ne da suprotstavljam imena ubijenih sudija imenu Musolinijevog brata, ili da pravim neko apsurdno poređenje među njima", rekao je Durigon.

Političar je dodao i da je bio "žrtva medija i organizovanih napada suparničkih političkih opcija".

Italijanski poslanici zapretili su da će podneti peticiju za izglasavanje nepoverenja premijeru Mariju Dragiju, ako Durigon ne podnese ostavku.

"Nije u skladu sa Ustavom Italije da se trgu daje ime po Musoliniju", rekao je generalni sekretar italijanske Demokratske stranke Enriko Leta.

Bivši italijanski premijer, a sada predsednik Pokreta petzvezdica, Đuzepe Konte, takođe je kritikovao Durigonov predlog. 

Durigon je ranije bio državni sekretar Italije za socijalna pitanja u Konteovoj vladi.

Komentari (0)

Evropa