Evropa

Prva TV debata kandidata za nemačkog kancelara: Pogrešne izjave i skandali umanjili prednost favorita

Komentari

Autor: Euronews

30/08/2021

-

20:08

Prva TV debata kandidata za nemačkog kancelara: Pogrešne izjave i skandali umanjili prednost favorita
Prva TV debata kandidata za nemačkog kancelara: Pogrešne izjave i skandali umanjili prednost favorita - Copyright Tanjug/Michael Kappeler/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Tri glavna kandidata za kancelara nemačke na septembarskim izborima biće Armin Lašet ispred CDU/CSU, Analena Berbok iz partije Zelenih, kao i Olaf Šolc, član stranke SPD. U prvoj organizovanoj TV debati na nemačkom kanalu RTL, manje od mesec dana pred izbore, Lašet se odlučio za veoma ofanzivan nastup, u pokušaju da spasi svoje šanse za mesto naslednika Angele Merkel.

U izbornu trku, Lašet je ušao sa finom prednošću u odnosu na rivale, a mnogi analitičari su smatrali da mu je Analena Berbok najozbiljniji konkurent. 

Međutim, u poslednjih nekoliko meseci, popularnost Lašeta i Berbok je opala usled niza pogrešnih izjava i skandala, a Šolc se istakao kao potencijalni budući nemački kancelar.

Anketa koju je objavio list "Bild am Zontag" samo nekoliko sati pre TV debate pokazala je da Šolcov SPD ima 24 odsto poverenja građana. CDU/CSU (koalicija kojoj pripada i Merkel) ima 21 odsto, dok su zeleni na 17 odsto podrške birača.

Gledaoci ne veruju Lašetu

Lašet je priznao da ankete trenutno ne idu njemu u korist, ali je insistirao na tome da njegova partija predstavlja stabilnost.

"Uvek su nas lomili vetrovi, čak i sada. Međutim, baš u tim trenucima potrebno nam je da budemo sigurni i stabilni. To je ono što CDU/CSU nudi - stabilnost i pouzdanost u teškim vremenima", rekao je Lašet.

Gledaoci mu, izgleda, nisu poverovali onoliko koliko je očekivao.

Anketa koju je među 2.500 gledalaca sproveo RTL, pokazala je da 36 odsto njih smatra da je u debati pobedio Olaf Šolc. 

Analena Berbok je imala 30 odsto glasova publike, dok je Lašet imao samo 25 odsto podrške gledalaca.

Lašet, trenutno premijer pokrajine Severna Rajna-Vestfalija, u problemima je još od velikih poplava koje su zahvatile zapadnu Nemačku sredinom jula.

On je snimljen kako stoji u pozadini sa drugim zvaničnicima i smeška se dok nemački predsednik drži govor o žrtvama poplava. Od tog trenutka, Lašetova popularnost među biračima nezadrživo opada.

U debati je pokušao da napadne Šolca i to što SPD još uvek nije izričito odbio pravljenje eventualne koalicije sa krajnje levičarskom partijom Linke.

Međutim, Šolc je na to mirno odgovorio samo da njegova stranka sigurno neće potpisati koaliciju sa partijom koja nije pokazala potpunu posvećenost NATO.

Šolc "bez greške"

Utisci u nemačkim medijima nakon ove debate išli su uglavnom u smeru da Šolc nije imao greške, što se ne može reći za njegove suparnike.

"Za razliku od konkurenata, Šolc se ponašao kao pravi državnik. Uvek je znao šta bi trebalo da kaže, bilo da su u pitanju poplave u julu ili situacija u Avganistanu", piše desno orijentisani list Velt.

Takođe, ovaj list ističe i da će Šolc verovatno biti prvi izbor za sve one birače koji žele da vide nastavak "politike stabilnosti" Angele Merkel, bez obzira na to što dolaze iz različitih stranaka.

"Uvek je dobro kad vas uporede sa uspešnim kancelarom", rekao je Šolc u nedavnom intervjuu za list "Sudojče".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa