Evropa

Srbija ostaje na zelenoj listi EU, bez ograničenja za putovanja do 15. septembra, sa liste uklonjene Crna Gora i SAD

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/08/2021

-

18:46

Srbija ostaje na zelenoj listi EU, bez ograničenja za putovanja do 15. septembra, sa liste uklonjene Crna Gora i SAD
Zastave EU - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Savet Evrope uklonio je pet zemalja i jedan entitet sa liste bezbednih zemalja iz kojih je dozvoljen ulaz u EU zbog pandemije koronavirusa. Sa liste su uklonjeni Crna Gora, Izrael, Kosovo*, Liban, Severna Makedonija i Sjedinjene Američke Države.

Savet je doneo odluku da se pojedinim zemljama, među kojima je i Srbija dozvoli ulaz u EU, a to su Albanija, Jermenija, Australija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Bruneji, Kanada, Japan, Jordan, Novi Zeland, Katar, Moldavija, Saudijska Arabija, Singapur, Južna Koreja, Ukrajina i Kina.

“Nakon pregleda u skladu sa preporukom o postepenom ukidanju privremenih ograničenja za putovanja koja nisu neophodna u Evropsku uniju, Savet je ažurirao listu zemalja, posebnih administrativnih regija i drugih entiteta i teritorijalnih vlasti za koje bi trebalo ograničiti putovanja“, precizirano je u saopštenju.

Lista će se i dalje redovno pregledavati i u zavisnosti od slučaja ažurirati.

“Kriterijumi za određivanje trećih zemalja za koje bi trebalo ukinuti trenutno ograničenje putovanja poslednji put su ažurirani 20. maja 2021. Oni pokrivaju epidemiološku situaciju i ukupni odgovor na kovid-19, kao i pouzdanost dostupnih informacija i izvora podataka. Uzajamnost takođe treba uzeti u obzir od slučaja do slučaja”,navedeno je u saopštenju.

Savet je, kako je napisano, 30. juna 2020. usvojio preporuku o postepenom ukidanju privremenih ograničenja za putovanja koja nisu neophodna u EU. Ova preporuka je uključivala početnu listu zemalja za koje bi države članice trebalo početi s ukidanjem ograničenja putovanja na vanjskim granicama. 

Spisak država čijim građanima je dozvoljen ulazak u Uniju revidira se na dve nedelje. Ukoliko dođe do pogoršavanja situacije u nekoj od njih, ponovo će se naći na listi zabranjenih.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa