Evropa

Bledski forum kroz prizmu društvenih mreža: Evropski i regionalni lideri o približavanju Zapadnog Balkana Uniji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/09/2021

-

12:55

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Tokom prvog dana Bledskog strateškog foruma jedna od tema bio je i Zapadni Balkan. Juče je u Sloveniji bilo mnogo onih koji su zabrinuti što se Zapadni Balkan ne približava Evropskoj uniji zadovoljavajućom brzinom.

Među onima koji su govorili o Zapadnom Balkanu bio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji koji je rekao da bi EU trebalo da se fokusira na Zapadni Balkan. On je poručio da Unija ne može da priušti sebi da bude neuspešna u pogledu priključenja Zapadnog Balkana. 

Slično misli i poljski premijer Mateuš Moravjecki koji je objavio na društvenim mrežama da bi "Zapadni Balkan trebalo da bude integrisan u Evropsku uniju što je pre moguće, jer je to u interesu EU".

Upečatljiva je i izjava domaćina foruma predsednika Slovenije Boruta Pahora, koji je rekao da bi odlaganje priključenja Zapadnog Balkana Uniji imalo štetne i neželjene posledice. 

O važnosti Evropske unije govorio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je na Instagram nalogu napisao da dok ne postane članica, Srbija mora u međuvremenu da "živi, preživi i unapređuje ekonomiju i život ljudi". 

Tema je izazvala pažnju i nekih posmatrača poput Federika Otavija Reha iz Vilfred-Martens centra za evropske studije.

On je citirao Aleksandra Vučića koji je rekao da će balkanske zemlje morati same o sebi da vode računa, ukoliko ne budu u centru pažnje Evropske unije. 

Važna tema na forumu bila je i situacija u Avganistanu. Tako je, na primer, grčki premijer rekao da "strahuje od ponavljanja scena iz 2015. i velikog migrantskog talasa" i da ne želi "nekontrolisan priliv migranata".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa