Evropa

Tihanovska: Istočno partnerstvo da pomogne beloruskom narodu

Komentari

Autor: Tanjug

02/09/2021

-

19:10

Tihanovska: Istočno partnerstvo da pomogne beloruskom narodu
Tihanovska: Istočno partnerstvo da pomogne beloruskom narodu - Copyright Tanjug AP/Peter Dejong

veličina teksta

Aa Aa

Opoziciona beloruska političarka Svetlana Tihanovska danas je na Strateškom forumu Bleda (BSF) izjavila da Istočno partnerstvo treba da se podrži kao "ključan instrument za pomoć beloruskom narodu".


Ona je takođe pozvala na "viznu liberalizaciju i uključenje svih demokratskih snaga na sastancima Evropskog partnerstva", prenosi slovenačka agencija STA.

Tihanovska je naglasila da program Istočnog partnerstva otvara prilike za Beloruse i da su brojni projekti pomogli civilnom društvu u Belorusiji da postane otpornije, integrisanije i inkluzivnije.

"Međutim, režim je glavni razlog zbog čega narod nije imao benefite koje su pružali programi. Ljudi iz režima nisu prepoznali vrednost Istočnog partnerstva i samo ih je zanimalo da ostanu na vlasti", kazala je beloruska opozicionarka.

Bivša kandidatkinja za predsednika Belorusije je u junu najavila nameru režima u Minsku da zamrzne članstvo u Istočnom partnerstvu, uz objašnjenje da to "šteti interesima i očekivanjima beloruskog naroda, kao i da je u suprotnosti sa njihovim potrebama", dodaje se u tekstu STA.

Tihanovska je rekla da su ovakve mere oslabile i oštetile političku i ekonomsku nezavisnost i suverenitet Belorusije, kao i da su pogodile interese beloruskog naroda.

"Narod Belorusije, demokratske snage i civilno društvo ne priznaju odluku nelegitimne vlade i zato gradimo novu, demokratsku Belorusiju, koja će se vratiti konstruktivnom formatu učešća u Istočnom partnerstvu", dodala je.

EU da ukine takse za vize

Ona kaže da će "ta nova Belorusija" štititi i kontrolisati granice sa EU, boriti se protiv krijumčarenja i ilegalnih migracija u EU preko njene teritorije i održati konsultacije o beloruskoj nuklearci "Astravec".

Pozvala je EU da obustvi sve konstultacije sa beloruskim zvaničnicima, dokle god su deo opresivnog državnog aparatusa, dodavši da umesto njih treba pozvati demokratske predstavnike Belorusije.

Kada je reč o civilnim pitanjima, rekla je da bi EU mogla da pojednostavi procedure i da ukine takse za vize, kao i da sve ambasade članica EU mogu da izdaju vize kako bi pomogli Belorusima koji moraju da napuste zemlju zbog represije.


"Trenutno, samo litvanska i poljska abasada izdaju vize tog tipa i imaju mnogo zahteva", istakla je Tihanovska.

Tihanovska se na Bledu susrela sa premijerom Slovenije Janezom Janšom.

Istočno partnerstvo je zajednička inicijativa Evropske službe za spoljne poslove Evropske unije, zajedno sa EU, njenim članicama i šest istočnoevropskih partnera koji upravljaju odnosom EU sa Jermenijom, Azerbejdžanom, Belorusijom, Gruzijom, Moldavijom i Ukrajinom, podseća STA.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa