Evropa

Zaharova: Situaciju u Crnoj Gori rešiti uz poštovanje prava SPC

Komentari

Autor: Tanjug

07/09/2021

-

23:01

Zaharova: Situaciju u Crnoj Gori rešiti uz poštovanje prava SPC
Marija Zaharova - Copyright AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

U svetlu događaja u Crnoj Gori, gde su tokom vikenda izbili sukobi protivnika ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve i policije, Rusija smatra da je važno da se situacija reši uz poštovanje kanonskih prava SPC i njenih vernika, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.


„Za duboko žaljenje su pokušaji određenih krugova u Crnoj Gori da iskoriste crkvene teme za podsticanje neprijateljstva i unutrašnje političke obračune", navela je u saopštenju Zaharova na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

"Politika veštačkog stvaranja haosa, razjedinjavanje građana iz bilo kog razloga već je neko vreme prepoznatljiv znak onih snaga koje ne žele da se pomire sa porazom na prošlogodišnjim izborima grupe crnogorskog predsednika Ðukanovića, tražeći osvetu zarad sopstvenih sebičnih interesa. Kao rezultat toga, ponovo su dovedeni u pitanje mir i bezbednost u zemlji“, navodi se u saopštenju, prenosi Sputnjik.

Ona je napomenula da Moskva u potpunosti podržava izjave patrijarha srpskog Porfirija i mitropolita Joanikija, usmerene na smanjenje napetosti.

„Uvereni smo u potrebu rešavanja nastale situacije u okvirima ustava i važećeg zakonodavstva, uz strogo poštovanje legitimnih kanonskih prava Srpske pravoslavne crkve i njenih vernika, koji čine ogromnu većinu stanovništva Crne Gore“, dodala je Zaharova.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa